Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Horor

Zajímavosti k filmům (2 067)

Krvaví bratři

Krvaví bratři (1991)

Natáčení probíhalo v americké Kalifornii.

Viva Zapata!

Viva Zapata! (1952)

Marilyn Monroe se nepodařilo získat roli v tomto snímku, pravděpodobně kvůli nedostatku víry Darryla F. Zanucka v její schopnosti, ať už jako herečky, nebo jako kasovního lákadla.

Viva Zapata!

Viva Zapata! (1952)

Anthony Quinn byl velmi zklamaný, když byl Marlon Brando obsazen jako Emiliano Zapata a myslel si, že díky svým mexickým kořenům by byl lepší volbou. K vyřešení sporu se oba herci vsadili, že kdo z nich dokáže nejdéle močit do Rio Grande, získá roli Zapaty. Quinn sázku prohrál, ale jako kompenzace v Zapatově roli bratra získal Oscara pro nejlepšího herce ve vedlejší roli.

Signál k životu

Signál k životu (1968)

Ostrov Kos má dlouhou historii a je nejznámějším jako rodiště lékaře Hippokrata (c. 460–370 př.n.l.). Hippokrates byl tvůrcem Hippokratovy přísahy a je často považován za otce medicíny. Za scénář Herzog vyhrál Cenu Carla Mayera v roce 1964 oproti asi 480 dalším konkurentům. Přesto měl kvůli svému mladému věku potíže získat oficiální financování. V roce 1967 konečně získal 300 000 německých marek na financování filmu. Když chtěl během natáčení zahájit střelbu, provedla řecká armáda puč, aby převzala vládu nad řekou a vytlačila německý filmový štáb. K natáčení filmu nemohl režisér získat žádné oficiální povolení a tak natáčel „načerno“. Aby film dokončil, riskoval dokonce vězení.

Signál k životu

Signál k životu (1968)

Ostrov Kos, kde se film odehrává, je součástí Dodekanézu (Dvanáct ostrovů), nejvýchodnější skupiny ostrovů v jižní části Egejského moře. Kos je po Rhodosu a Karpathosu třetím největším z ostrovů v této skupině. Kos (a zbytek Dodekanézu) spravovala Osmanská říše v letech 1523 až 1912, Italské království v letech 1912 až 1943, Italská sociální republika (loutkový stát nacistického Německa) v letech 1943 až 1945 a Italská republika od roku 1945 do roku 1947. Řeckému království byly ostrovy postoupeny v roce 1947 jako součást formální mírové smlouvy mezi Řeckem a Itálií. Obě země byly během druhé světové války nepřátelé.

Signál k životu

Signál k životu (1968)

Režisér Werner Herzog získal dvě nominace na Berlínském filmovém festivalu v roce 1968 a vyhrál hlavní cenu Silver Berlin Bear pro Nelepší debut začínajícího režiséra. Také na German Film Awards roku 1968 získal dvě nominace a vyhrál hlavní cenu Film Award in Silver s prémií 350 000 německých marek.

Laibach: Wirtschaft ist tot

Laibach: Wirtschaft ist tot (1992) (hudební videoklip)

Video lze chápat jako ilustraci nevědomé nesvobody, monotónních pracovních postupů a utopie. Okřídlené přilby ve skutečnosti symbolizují řeckého boha Mercuria a lze je také spojovat se severskými Bohy.

Laibach: Wirtschaft ist tot

Laibach: Wirtschaft ist tot (1992) (hudební videoklip)

Název klipu naráží na tíživou ekonomickou situaci ve Slovinsku v té době, která byla nazývána jako mrtvá.

Nahota na prodej

Nahota na prodej (1993)

Ve snímku si v rolích skinheadů zahrálo několik opravdových skinheadů, konkrétně z České Lípy.

WWF King of the Ring

WWF King of the Ring (1999) (pořad)

Jde o poslední ročník turnaje, kde byla všechna ringová lana červené barvy.

WWF King of the Ring

WWF King of the Ring (1999) (pořad)

Wrestlerka Chyna byla první a jedinou ženou, která se zúčastnila finále turnaje King of the Ring.

Aretha Franklin: Jumpin' Jack Flash

Aretha Franklin: Jumpin' Jack Flash (1986) (hudební videoklip)

V březnu roku 2005 časopis Q umístil Jumpin 'Jack Flash na 2. místo v seznamu 100 největších kytarových skladeb. VH1 ji umístil na číslo 65 ve své show „100 Greatest Rock Songs“. Skladba je také na 125. místě v seznamu 500 největších písní všech dob Rolling Stone. Je rovněž zařazena na 7. místo v seznamu nejlepších písní skupiny.

Futurama - Benderovo parádní terno 2/4

Futurama - Benderovo parádní terno 2/4 (2008) (epizoda)

Bender pomocí jedné ze svých cest v čase ukradl Nobelovu cenu za mír z ceremonie ve Švédsku. V reálném životě Nobelovu cenu za mír uděluje Norský výbor Nobelovy ceny, nikoli Švédská akademie.

Futurama - Benderovo parádní terno 1/4

Futurama - Benderovo parádní terno 1/4 (2008) (epizoda)

Časový kód v Benderově tetování je tvořen šesti sloupci binárních číslic. První tři sloupce ukazují binární formu čísel 1 - 6. Poslední tři sloupce jsou jednoduše stejné číslice jako první tři v opačném pořadí.

Futurama - Benderovo parádní terno 1/4

Futurama - Benderovo parádní terno 1/4 (2008) (epizoda)

Mezi mnoha neidentifikovanými hlavami v muzeu hlav lze spatřit hlavy Jon Stewarta z The Daily Show (od r. 1996), Apua ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989) a Erica Cartmana ze seriálu Městečko South Park (od r. 1997). Stewartova a Cartmanova hlava slouží jako narážka na to, jak byl film Futurama: Benderovo parádní terno (2007) vyroben se záměrem, aby byl později rozdělen do čtyř epizod a vysílán na Comedy Central místo Foxu, bývalého domova Futuramy.

Futurama - Benderovo parádní terno 1/4

Futurama - Benderovo parádní terno 1/4 (2008) (epizoda)

E-mailová adresa Amy Wong je awong@marslink.web, Zoidbergova je zoidberg@freemail.web a Benderova bender@ilovebender.com. Adresy Amy a Zoidberga jsou falešné, ale web ilovebender.com byla skutečná propagační stránka seriálu.

Reklama