Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krátkometrážní

Recenze (399)

plakát

Habermannův mlýn (2010) 

Po filmařské stránce se nedá téměř nic vytknout. Jenom rozehrání některých dějových zvratů a objasnit motivace vedlejších postav by neškodilo. Výkony německých herců a Rodena jsou velmi profesionální. Oproti tomu český kompars podává výkon, jako v prvním ročníku dramatické výchovy na Zuš. Juraj Herz mi po delším tápání opět připomněl, proč si ho vážím. Dokázal, že oproti některým svým vrstevníkům rozhodně ještě nepatří do šrotu. Profesionální řemeslo.

plakát

Kick-Ass (2010) 

Kick-Ass není až tak originální a drsňácký, jak by být chtěl. Na to má příliš přímočarý děj, místy nehezky předvídatelný. Rozhodně má ale neuvěřitelný drive, ukrutně vtipné repliky a hlavně jedny z nejzábavnějších komiksových postav poslední dekády. Příjemné je zjištění, že Nicolas Cage může ještě vypadat neokoukaně a sympaticky. Jeho Big Daddy a Hit-Girl mají zaděláno na post kultovních postav a Chloe Moretz na nejzajímavější talent nastupující herecké generace. Matthew Vaughn je velmi stylový a vkusný režisér a já vyjímečně doufám, že bude brzy následovat díl druhý. Protože potenciál je tu skutečně veliký.

plakát

Kuky se vrací (2010) 

Hezké, ale nudné. Loutky jsou sice dokonalé, ale chybí jim zajímavější příběh a většině z nich i pořadný prostor se divákovi představit. Ale, proč nosit růžový plyš do lesa, když už to tu bylo řečeno tolikrát. Jen dodám, že jsem byl na dětské projekci a většina dětí začala po pár minutách zívat, odcházet na záchod (někteří se již nevrátili) a mnohem zajímavější jim připadaly obyvatelé žijící v dutinách jejich nosů, než ty lesní na plátně. Kuky prostě není až zase takový frajer, jak se nás snažila marketingová masáž přesvědčit.

plakát

Machete (2010) 

Zdlouhavé až nudné. Překvapivě málo akční navíc mající špatný scénář. Machete coby hlavní postava nefunguje a pokusy o jeho ,,polidštění´´ nepůsobí důvěryhodně. Nadhled, šílenost a hlavně vtip Planety teror jsou pryč. Tohle totiž není pocta špatným exploitačním béčkům. Tohle je špatné exploitační béčko.

plakát

Princ z Persie: Písky času (2010) 

Newellův film mě mile překvapil, žádné zbytečné okecávání ani nadbytečné dějové odbočky se nekonají. Děj hezky utíká a Gyllenhaal s Artertonovou jsou adepti na nejsympatičtější pár roku. Tvůrci servírují divákovi přesně to, co chce za svoje peníze vidět (vybroušené akční scény, povedené efekty, nádherné exteriéry-to všechno tu je). Pravdou je, že ono líbivé TO je dnes viditelné téměř v každém Hollywoodském velkofilmu.

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Tohle jsem nečekal. Krásná ukázka Scorseseho mistrné manipulace s divákem. Sympatie k postavě(vám) se mění v soucit, soucit v nenávist, a tak pořád dokola až do nečekaného konce. L. DiCaprio s M. Ruffalem tvoří zajímavý vyšetřovací pár a po celou dobu jim zdárně sekunduje Ben Kingsley. Hlavně jeho zásluhou má film tak dechberoucí konec a jsem rád, že po tak dlouhé době ztvárnil natolik dobře napsanou postavu. Film první polovinu vypadá, že absolutně postrádá tah na branku a hlavní děj je prokládán nepochopitelně samoúčelnými vsuvkami s Michelle Williams v roli Danielsovi manželky. Mrazí mě ještě teď, když si vzpomenu, proč to tak bylo. Prokletý ostrov je hoden dalšího prozkoumání. Ty detaily, dějové odbočky, vyvrcholení...Mistrovské dílo.

plakát

Souboj Titánů (2010) 

Leterrierovi se film totálně rozpadl pod rukama. Scény jakoby na sebe nenavazovaly, herci jako kdyby nehráli a o nějakém budování napětí nebo vývoji postav nemůže být řeč. Film nejenom že nepřináší nic nového, ale on hlavně neskonale nudí. Velká zbytečnost.

plakát

Ženy v pokušení (2010) 

Česká romantická komedie? Ano. Příběh je romantický, komediální pasáže jsou skutečně vtipné a celý film je (alespoň v rámci žánru) uvěřitelný. Vejdělek opět režíruje s jistotou sobě vlastní a dokonale zvládá přepnout z odlehčeného tónu na ten vážnější. Herci hrají, jak nejlépe umí a Eliška Balzerová má Českého lva jistého. Občas to trochu šustí papírem, scénář se poněkud nevyváženě věnuje postavám a product placement je jako vždy otravný. Film je to ale stejně zábavný a pohodový, jak pro slabší polovičky, tak pro jejich mužský doprovod.

plakát

22 výstřelů (2010) 

Zcela průměrná báchorka o pomstě, které by nejvíce slušela televizní obrazovka. Standartně natočené, nešťastně napsané a s nevýraznými hereckými výkony. Jean Reno vlastně nemá co hrát. Jeho postava postrádá osobnost, nosný příběh a hlavně kvalitní repliky. Vystřílí se určitě víc, než dvacet dva nábojů. K čemu to ale je? Divák nemá komu fandit a přestřelky jsou natočeny hůře než v německém seriálu.

plakát

Andělé a démoni (2009) 

Svižnější a zábavnější než díl předchozí navíc s údernějším koncem. Langdon je sice pořád se svými šílenými hypotézami a řešením problémů deux ex machina lehce k smíchu, rozhodně ale není tolik nesympatický jako u mistra Leonarda. I přes několik logických děr a natahovanou stopáž, na mě udělal Ron Howard mnohem lepší dojem než před třemi lety.