Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krimi
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi

Recenze (512)

plakát

Rango (2011) 

Animovaná akčně-dobrodružná komedie. S tímto jsem šel do kina a zde nastalo první překvapení. Rango je opravdu skvěle animován, snímek vypadá leckdy velmi reálně, ILM fakt umí a je vidět, že se zabývají tím, aby digitální prvky ve filmu vypadaly co nejvíce realisticky. Herci jen nenamluvili nějaké neznámé animované postavičky, oni se snažili hrát a animátoři potom věrně animovat postavičky podle jejich herecké předlohy. Druhé velmi příjemné překvapení se konalo u scénaře/dialogů – opravdu skvěle napsáno. Proč se to ale podle mne nezaplatí? Protože aby ten film vypadal velmi dobře a byl dobrý (pro odrostlejší děti a výše), byl docela drahý (kolují zvěsti o 150mil. a výše, samozřejmě v dolarech) a není to žádný med, tudíž není to nejlepší pro děti (občas docela drsnější hlášky) – nevím tedy, zda na to lidi budou chodit, těžko odhadovat.

plakát

Světová invaze (2011) 

Na Zemi zaútočí „něco“ (žeby mimozemšťané?) a v USA jsou z toho samozřejmě paf a snaží se jim to pěkně vrátit. Film na to jde samozřejmě jinak – na jednu stranu možná lépe (trošku jako Armageddon třeba), na druhou stranu bych řekl, že současný divák chce od filmu trochu více. Emoce totiž občas tečou proudem a obvyklá stupidita blockbusterových dialogů se i zde objevuje („Říkal jsem, že nezemře jako panic.“, „Vyzná se někdo v mimozemšťanech? Ano, jsem veterinářka.“ – i když tam je doktor) – chyběl akorát Houston. Efekty jsou dost povedené a naštěstí je ve filmu dost akce a podobné dialogy jsou ve filmu minimálně. Režie snímku se ujal Liebesman, který nic extra předtím nenatočil a myslím, že do první ligy se ani tímto snímkem nezapíše – potenciál ale zde byl, film má pár dobrých nápadů, je z toho ale jen lepší průměr, žádný výborný válečný film se nekoná.

plakát

127 hodin (2010) 

Danny Boyle se po svém komerčně velmi úspěšném Milionáři vrhl zase na jinou látku. Tentokrát to je takové dobrodružné drama – s předchozím snímkem ho pojí jedna věc, taktéž se jedná o životopisný snímek. Asi víte, o čem film je, a to je největší slabina filmu – nekoná se žádné překvapení. Na druhou stranu je ale snímek výborně natočený a zahraný (Franco by si taky zasloužil Oskara – ale vyhrát může jen jeden a já ještě Královu řeč neviděl). Boyle dokázal, že umí dobře natočit velmi jednoduchou, téměř nenatočitelnou látku – dynamická kamera (v rámci možností), dramatické momenty ve správný čas, škoda těch flashbacků/flashforwardů, které se prostě zamlouvají a přinášejí peníze, ale nemusely zde být – z dramatického pohledu. V tom je lepší Fighter, že se tak nepodbízí a je tudíž více „neamerický“.

plakát

Red (2010) 

Skoda te zaverecne sceny, jinak by to melo 4* - ale tady je videt vliv producentu (penez) na komercnejsi vyzneni filmu, at uz zkazi jeho vyzneni jakkoliv. Jinak dobra akcni komedie.

plakát

Něco jako komedie (2010) 

Prumerny prumer, v nicem nevycnivajici, akorat Zach je trosku vtipny (ale to si radeji zkouknu nejaky dil Mezi dvema kapradinami), jinak to ani neni komedie. 50%

plakát

Cizinka (2010) 

Film o soužití různých kultur, i adaptaci muslimské kultury žití do současného Německa. Umay je mladá matka, která i s dítětem uteče od manžela v Istanbulu a snaží se žít lepší život v Německu (má zde rodinu, ale jak se záhy ukáže, není to s ní tak růžové). Film má pár překvapivých momentů, ale na druhou stranu i pár nepochopitelných scém a měl jsem leckdy problém se vžít řádně do jednání postav (ano, muslimská kultura je mi vzdálená, i když jsem mezi nimi parkrát pobýval). Filmu ale nelze upřít, že se snaží (i o apolitickost), hlavní hrdinka je sympatická, jakoby kladná postava, vyprávění má spád a ani vám během sledování nepřijde, že film má něco málo přes dvě hodiny. Veskrze pozitivní dojmy a rozhodně doporučuji ke shlédnutí. Pokud ale nemáte názor na etablování muslimské kultury do zapadoevropského stylu žití, nečekejte od filmu žádnou nápovědu. Prostě jen vyprávění o tom, že to je težké.

plakát

Kámoš (2006) 

Karl je čerstvě vystudovaný matematik, velmi nadaný, avšak trochu letargický. Proto ho nový zaměstnavatel pošle na úkol do hlučné garáže / půjčovny aut a doufá, že tím trochu oživí jeho přístup. Německý film má jednu zvláštnost, takovou tu syrovost, málo dialogů, hodně záběrů kamery na obličeje, málo herců (v tomto filmu jsou asi tři důležití lidé), velká dynamika, imponující hudba – je to případ tohoto i minulého filmu, není to žádná výtka, prostě jen charakteristika. A ano, to se mi na německých filmech zamlouvá, tuto jejich syrovost málokdy vidíte někde jinde – je to možná dáno i vlivem bývalé NDR, prostě ta všeobjímající šedivost v hledáčku kamery i u jednotlivých postav. Karl ale v garáži potká Hanse a jeho život získává trochu te potřebné dynamiky.

plakát

Čtyři lvi (2010) 

Ano, Britové komedie umějí, takže tato se povedla. Asi jste o Čtyřech lvech už slyšeli, film byl úspěšný, nominován na řadu cen a jeho tvůrce (Christopher Morris) získal za svůj počin i cenu BAFTA. Film tudíž provází aura celkem očekávatelného podavení, i díky skvělému scénaři výše zmíneněho. Film vypráví o čtyřech muslimech (jeden z nich je bílý muslim), kteří se snaží rozjet aktivní teroristickou buňku v Anglii a zakončit svůj heroický výkon hromadnou sebevraždou behěm londýnského maratonu. Jak už to tak v komediích bývá, ne vše jde podle plánů (třeba se ke skupině přidá pátý člen, ale dlouho tam nevydrží, protože omylem sám sebe usmrtí). Jedna zmínka ke sledování filmu – hodně se v něm mluví, takže se připravte být velmi dobrý a rychlý čtenář titulků.

plakát

Má mě rád, nemá mě rád (2010) 

Podstata filmu je prostá, tedy malý chlapec (mladý muž) prozře a zjistí, že žil pln různých předsudků. V tomto případě ve vztahu ke stejně mladé kamarádce / sousedce. Potud tedy klasická story, natočeno však velmi pěkně a neomrzí i styl vyprávění střídaný z jeho a jejího pohledu na věc. Prostě překonání vlastní hrdosti je příběh, který snad nikdy nezačne nudit.