Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (201)

plakát

Anatomie lži (2009) (seriál) 

S Housem bych to určitě nesrovnávala, to už bychom mohli srovnávat rovnou s Poirotem nebo Sherlockem. Roth nepoužívá žádné impertinence ani vulgarismy jako Haus, je prostě sympaťák, který se zabývá něčím tak běžným a jednoduchým jako je pravda a lež, řečí těla a mimiky vůbec, v jednoduchosti je vždycky pořádný kus geniality. Skvělá myšlenka, skvěle zahrané, má to kvalitního ducha,výborný nápad bylo prokládání fotografií politiků a celebrit, i když nějaká hluchá místa nebo nedostatky se najdou, přesto dávám za čtyři, bavila jsem se.

plakát

Angel Heart (1987) 

Angel Heart,Lou Cypher, nomen omen, ale víc než to mě asociace vedla k Nátanovým slovům ke králi Davidovi "Ty jsi ten muž" Film mě nevtáhl, herecké výkony byly super, ale bylo to tak nějak daleko od všeho k čemu to mělo být, prostě zase trochu nesmysl, ani Faust ani anděl ani ďábel. Když to nedává smysl nalepíme mysteriozní a je to, no ale to mně nestačí. Na ďábla bohužel nestačí manikůra a žluté oči, na prokletí a zatracení nestačí být vyděšeným chudákem, který neví, co dělá. Zlo je volba, vědomá svobodná volba.

plakát

Angličanka (2022) (seriál) 

Zas tak moc nadšená jsem z toho nebyla. Dost utahané, proházené a cosi falešné , neměla jsem zrovna  na co koukat, ale žádný zázrak.

plakát

Antikrist (2009) 

Pro mě byl tenhle film od Triera trochu zklamání, podle předchozích některých snímků jsem očekávala velkou mystiku. Bohužel i když v nějakém rozhovoru prozradil, že Tarkovského natolik "vykradl", že se na závěr raději přiznal věnováním, přesto se mu podařilo vykrást jen obrazy, ale mystiku Tarkovského a jeho ducha nepojal. Ono to totiž ani nelze. Tarkovský byl originál a takový zůstane, každá kopie už bude jen kopií. Naštěstí námět a ústřední myšlenka je originální. Některé věci Trierovi i přes jeho nemocnou mysl v době natáčení i před ním, nemohu upřít. Mistrně si pohrál s těžkou pochopitelností a čitelností filmu například odkládáním. Muž dostane dopis, ale strčí ho do kapsy, po čase ho vezme do ruky, ale divák se nedozví, co v něm stojí až na potřetí kdesi vzadu se dozvíme jeho obsah, který určité věci osvětlí. Ve filmu je mnoho nádherných prvků a obrazů, které poslouží dokonalému hororu, příroda je stovřena ďáblem, je v ní zlo samo, ve filmu vidíme jen negativní věci, tři žebráci bolest, žal a zoufalství, které na sebe berou podobu tří zvířat, objevují se postupně a nakonec najednou. Na začátku umírá dítě, umírá pokračování rodu. Jestliže muž a žena jsou zde zástupci lidstva, umírá pokračování lidstva, ale zbývá ještě plodivá síla, kterou je potřeba symbolicky zničit útokem na mužské i ženské pohlaví. Filmem vládne temnota a zoufalstí, vadí nebo dokonce narušuje jisté nadužívání některých obrazů např. položení se do zelené trávy (obraz nešikovně vypůjčený od Tarkovského), zelená byla vždycky symbolem naděje a do tohoto filmu se naděje nehodila neboť peklem vláde beznaděj, případně měla být tráva jiné barvy nebo být v záběru použitá suchá tráva, tak jako symbol suchého stromu života (opět obraz od Tarkovského) Žena čarodějnice posedlá, ovládaná ďábelskou přírodou(satanovou církví), nemá sama sebe v moci ani nemá sílu se vzepřít proti destrukci života naopak k jejímu "uzdravení" dochází, když se smíří s vládou chaosu, stává se nástrojem této vlády, matka smrti. Opakem biblického, kde je nazývána Eva = Živa - matka živých. Přes všechnu složitost chápaní má film zřetelně čitelnou myšlenku, stát se protipólem knihy Genesis. Ony diskutované botičky, obuté obráceně mají tentýž význam jako veškerá symbolika. Jestliže kniha geneze, počátek stvoření naznačuje život, růst, vývoj, v protipólu musí být opak, neleze jít dopředu, musí se jít obráceně k destrukci a smrti, matka si to ani neuvědomila, automaticky tomu sloužila, když ji muž upozornil na obráceně obuté botičky na snímku, prohlásí: ani jsem si nevšimla. Potěšil mě i výběr hudební "Lascia ch'io pianga" z Händlova Rinalda, což je hodně odvážný výběr, hned na začátku naznačující fatalismus - nechte mne plakat nad mým krutým osudem. Přes všechna pozitiva filmu, mám i některé zásadní výhrady jako nadužívání symbolů a některé rušivé elementy, vychází mi to hodně vysoko, ale přesto k dokonalosti chybí, dávám lepší tři hvězdy, abych zachovala Trierovu trojjedinost, 75% © 2013 fantassia

plakát

Apoštol Pavel (2018) 

Chápu, že pro lidi, kteří symboly berou doslovně a bez fantazie a potřebují všechno vysvětlovat jako malé děti a nesnáší nic na co nebyli zvyklí, zkrátka když jim příběh někdo povypráví z jiného pohledu nebo v jiné nomenklatuře, tak je zaručeně špatný, ale pro přemýšlivé to bylo docela super, ono pravděpodobně Pavel byl kontroverzní i ve své době pro některé bigotní lidi, dokonce s Petrem se dostal do ostrého střetu kvůli obřízce, ono i Kristus byl kontroverzní pro farizeje a tak se to táhne celými věky a mnozí budou překvapeni nejen z filmu, který potěšil, dala bych asi jen tři a něco, ale za ten závěr, který říká, že film je věnován všem, kteří byli pronásledováni pro víru, dávám celých apokalyptických, samozřejmě pro zklamané symbolických, sedm hvězd :-) Výborná změna a oddech, s nějakou myšlenkou oproti bezduchým hororům a světu beznadějného, nesmyslného filmového násilí

plakát

Assassin’s Creed (2016) 

Počítačové hry nehraju, takže fantasy, no možná, vlastně určitě, jestli chceme obhájit nesmysl, dáme nálepku fantasy na to už si u některých lidských výtvorů pomalu zvykám. Inteligentnímu člověku, který umí číst symboly, tohle pochopitelně nedává smysl, pro hledače pověr a pro malé děti je to vcelku dostačující, dokud nedospějí, ale akční, to ano. Nemám ráda tyhle umělé světy bez kouska přírody, kde snad jediným znakem přirozena je létající orel, ovšem ten se pohybuje docela v jiném prostředí, ale budiž, je ve filmu jediný skutečný symbol svobody, ale všem tak vzdálený....

plakát

Atlas mraků (2012) 

Docela zajímavá směsice, kterou přeci jen něco spojovalo, i když nemám moc v lásce přílišná prolínání a přebíhání. Kdybych hodnotila jednotliviny, musela bych asi ubrat na hvězdičkách. Poslední dobou nějak začínám nabývat dojmu, že do sci-fi se dá schovat všechno možný i nemožný v horším slova smyslu, když nedokážu natočit ucelený film, tak naskládám přes sebe všelijaký nápady, něčím to sešiju a dám kategorii sci-fi, lidi se budou namáhat to pobrat a tím to bude vypadat jako náročný film;-) vydělám tak jako tak, tohle mě trochu uráželo, ale jinak jsem se bavila, ty nápady nebyly špatný a dalo by se z nich takových pět, šest filmů udělat. Tak snad Sonmi dá a příště bude líp.

plakát

Až na krev (2007) 

Působivé, precizně zahrané,ale není to film, který bych musela vidět dvakrát, pro mě jednou slušná zábava podruhé už děkuji. Mimo perfektního výkonu herců má film i svá hluchá místa.

plakát

Bába z ledu (2017) 

Film mi přišel strašně plochý a nudný, nafilmované živoření bez života, v podstatě je to tragické než komediální jako nafilmovaná reality šou, přízemního ducha. Jestli to měla být komedie jako třeba Homolkovi, tak tady ale nebylo nic k smíchu.Romantické? Tak to ano, neuvěřitelná romantika dvou starců v posteli, to bylo spíš antikoncepční a nechutné. Drama?Tak to už vůbec ne, co tam bylo dramatické, upálení slepic? Pro mě tohle bylo zklamání, herci se snažili, ale to je všechno málo, je mi líto, jedna hvězda.

plakát

Bál šílených žen (2021) 

Dílko bezesporu k zamyšlení, někdo by mohl říct dnes je jiná doba, nepáí se čarodějnice, do blázinců se zavírají jen ti nebezpeční a opravdu nemocní a jistě se s  nimi slušně zachází, už nejsme ve středověku nebo v roce 1885. No nevím, nikdy tohle nebylo dobou a lidé si dokáží velmi ubližovat v jakékoliv době a ano i dnes se to děje, jen s jiným pozadím, už ne tak historickým, jako že se nás to netýká. Někteří hloupě chtějí pomáhat medvědí službou, jiní závidí a další si chtějí udržet svou opojnou a zvrácenou moc, doba je jiná, prostředky modernější, ale člověk je stále stejný...