Reklama

Reklama

Apoštol Pavel

  • USA Paul, Apostle of Christ (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Pavel (James Faulkner), který si prošel dlouhou cestu od nechvalně proslulého pronásledovatele křesťanů až mezi nejvýznamnější Kristovy apoštoly, tráví poslední dny života v temném chladném vězení, kde čeká na svou popravu nařízenou císařem Neronem. Mezitím se s nasazením vlastního života vydává do Říma Lukáš (Jim Caviezel), Pavlův přítel a lékař, aby ho navštívil. Ve vězení Pavla střeží Mauritius (Olivier Martinez), který nedokáže pochopit, jak může starý zlomený muž představovat takovou hrozbu. Dřív než je Pavlův trest vykonán, Lukáš začíná sepisovat další knihu, která vylíčí zrození a počátky toho, co bude jednou známé pod pojmem křesťanství. Jejich víra otřásla impériem. Ale jejich slova změnila svět. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (40)

fantassia 

všechny recenze uživatele

Chápu, že pro lidi, kteří symboly berou doslovně a bez fantazie a potřebují všechno vysvětlovat jako malé děti a nesnáší nic na co nebyli zvyklí, zkrátka když jim příběh někdo povypráví z jiného pohledu nebo v jiné nomenklatuře, tak je zaručeně špatný, ale pro přemýšlivé to bylo docela super, ono pravděpodobně Pavel byl kontroverzní i ve své době pro některé bigotní lidi, dokonce s Petrem se dostal do ostrého střetu kvůli obřízce, ono i Kristus byl kontroverzní pro farizeje a tak se to táhne celými věky a mnozí budou překvapeni nejen z filmu, který potěšil, dala bych asi jen tři a něco, ale za ten závěr, který říká, že film je věnován všem, kteří byli pronásledováni pro víru, dávám celých apokalyptických, samozřejmě pro zklamané symbolických, sedm hvězd :-) Výborná změna a oddech, s nějakou myšlenkou oproti bezduchým hororům a světu beznadějného, nesmyslného filmového násilí ()

misterz 

všechny recenze uživatele

To som ale zase raz stúpil do riadneho h... Tešil som sa na poriadny biblický sandál a dostal som len akúsi nezáživnú inscenáciu, v podstate o ničom. Herci nuloví, dráma skoro žiadna. A kresťania sa tam tvárili, ako keby chceli dať každému okoloidúcemu obličku - prehnané, ba až smiešne. Ani veriaci si tu toho moc neužije - biblia len taká okrajová záležitosť a pár chronicky známych výňatkov k tomu. Skrátka ide o stelesnenie biblickej nudy. 20/100 ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Filmová filozofia s náboženským tónom, nikto nič iné ani neočakával. Možno je škoda, že nejde o životopisný film sv. Pavla, ktorý sa v takmer všetkých historických knihách uvádza ako jeden z top 10 najvplyvnejších ľudí všetkých čias. Na začiatku som bol trochu sklamaný, ale potom som zistil, že film nosí v sebe iný presah a myšlienky. Vidíme tu ukrývajúcu sa kresťanskú komunitu, ktorá je tiež len zložená z obyčajných ľudí a tiež sa len hádajú - jedni chcú bojovať a zabíjať nepriateľa, iní sa držia Kristovho posolstva o láske a odpúšťaní. A predstaviteľom tohto smeru je práve sv. Pavol. Ak by dnešná cirkev sa skladala len z ľudí ako on (a vzdala sa majetku), kresťanstvo by malo oveľa viac stúpencov. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem zázraky, spíš jsem doufal, aby to nebyl úplný průšvih. A navzdory příběhové vatě, která nastavovala kompilát úryvků z různých knih Nového zákona a tomu, že to bylo celé takové meditativní, proložené Pavlovými meta-vzpomínkami, to dopadlo jako celkem přijatelná interpretace, i když výtek bych pár určitě měl. Tak tři za snahu a za vtipného Lukáše. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem si tento film vybral ke shlédnutí především na základě nízkého hodnocení na čsfd. Dovtípil jsem se, že se zde asi nebude klást zásadní akcent na dobrodružné zobrazování biblických událostí (podtržené nějakou novou originální smyšlenkou), jak tomu obvykle bývá. A vskutku, film měl klidnou, meditativní povahu, jak v příběhu, vyprávění, tak dialozích a dokonce i v barvách. Životní příběh apoštola Pavla, římského občana a největšího intelektuála mezi apoštoly, končící v římském vězení, je příběhem smíření, které mu bylo po celý život odpíráno. Pavel, po svém "přepólování" na cestě do Damašku, sice změnil cíl svého pronásledovatelského úsilí, ale jeho chápání Ježíšovy mise bylo naplněno pouze faktem jeho zmrtvýchvstáním. Živý Ježíš ho nikdy nezajímal - a církev, jejíž základy postavil, brzy svými činy ukázala, na jakých základech skutečně stojí. Kéž by, tak je tomu ve filmu, došel alespoň on sám naplnění pravdou a láskou, o kterých vždycky snil (Pavlovou, ne Havlovou, tou která vítězí sama o sobě, nikoliv bojem a vítězstvím nad čímkoliv). ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Pavol (James Faulkner) mal vždy bezchybne britvou oholenú hlavu aj napriek pobytu v špinavej base. (muti)
  • Podľa herca Yorgosa Karamihosa (mladý Pavol  keď bol ešte Šavlom) režisér a producenti naliehali na hercov, aby boli tak autentickí, ako je to len možné, a aby boli radšej reálni, než aby brali do úvahy citlivosť rôznych náboženských skupín. (Arsenal83)

Reklama

Reklama