Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Hawkeye (2021) (seriál) 

Propojování marvelovských vesmíru pokračuje! Už jsem si myslel, že WandaVision zůstane letos nepřekonána, ale před Vánoci vtrhnul na Disney+ Hawkeye a stal se nejlepším MCU seriálem pro rok 2021. Do karet mu hraje velká spousta věcí - předně nádherná, roztomilá a cool Hailee Steinfeld, výtečný Jeremy Renner, který má po více než deseti letech konečně ve své roli dostatek prostoru a s Hailee úžasnou chemii, vracející se Florence Pugh, která má s Hailee úžasnou chemii, zatraceně příjemná (před)vánoční atmosféra (a navrch boží tematický soundtrack), nové zajímavé postavy, překvapivé staré (a stále dobré) postavy a nabušený děj, pro který je šest epizod překvapivě málo. Ještě dvě by mi bodly. Tohle jsem si fakt užil a kdyby v tomto případě zůstalo pouze u jedné série, byla by to vlastně docela velká škoda. Tahle parta by si zasloužila pokračování. Stylový vrchol roku. Muzikál od Marvela bych si nechal líbit! 9,5/10.

plakát

Pastvina (1990) 

Působivé drama z překrásného, ale drsného irského venkova, ještě navíc z irského venkova 30. let minulého století. Líbilo se mi to moc. Prvotřídní herci, dramatický příběh s nezapomenutelným finále, působivá hudba... Pastvina je film, který nejspíš mnoho lidí nevidělo a je to obrovská, obrovská škoda. Všechny jeho nominace jsou naprosto zasloužené. Téma je skutečně silné a perfektně natočené. Opravdu skvostná záležitost, kterou jsem rozhodně neviděl naposledy. Film je to opravdu depresivní a neveselý, ale zároveň neskutečně krásný a silný. Naprosto doporučuji. 75%.

plakát

Zaklínač: Vlčí sen (2021) 

Tohle se mi nesmírně líbilo (na rozdíl od druhé řady). Neskutečně boží akcí nabitý animák, který názvu Zaklínač skutečně nedělá ostudu. Stylový Vesemirův origin obsahuje parádní nestvůry, fantastický vizuál, zajímavý děj, ve kterém se toho navzdory krátké stopáži děje opravdu strašně moc a nic z toho nepůsobí nijak zkratkovitě a uteče to jako voda. Epické finále, krev, skvělé podání Vesemira... v zásadě nemám co vytknout. Filmů z tohoto světa bych v podobném stylu klidně uvítal víc. 95%.

plakát

Life on Mars (2006) (seriál) 

Stylové retro s vynikajícím Johnem Simmem, boží dobovou atmosférou, luxusním soundtrackem a zatraceně zajímavým hlavním příběhem, kdy fakt nemáte ponětí, co se děje. Epizodní detektivní zápletky jsou taky zatraceně zajímavé a když si k tomu všemu přičtete ještě sympaticky pomalé tempo, výtečné herecké výkony všech zúčastněných a neskutečnou lavinu nesmírně silných emocí v závěrečných dílech obou sérií (a finále je skutečná darda), dostanete báječný seriál, na který budete dlouho vzpomínat. Je originální a jak je dobrým britským zvykem, kvalitní po všech stránkách. 82%.

plakát

Kaštánek (2021) (seriál) 

Předlohu jsem (prozatím) nečetl, ale na tuto seriálovou adaptaci jsem se těšil, protože jak známo, Skandinávci umí. Po prvotním nadšení se nakonec dostavilo mírné zklamání. Ač herecky je seriál skvělý a atmosféra je báječná, ta stopáž téměř osmi hodin Kaštánkovi paradoxně ve výsledku spíše ubližuje, protože v druhé polovině epizod se nachází mnohem více výplní a hluchých míst, než v polovině první a tak nějak mě to postupně bavilo méně a méně. ALE... to pomalé tempo je úžasné. Zápletka je luxusní, vraha jsem sice uhodl, ale to v tomhle případě vůbec není na škodu. Ta ponurost severských žánrovek je zde v míře dostatečné a kdyby takhle vypadala každá adaptace knihy, asi bych se nezlobil. Ale Kaštánkovi by možná víc slušel jeden celovečerák. A nebo zkrácení o dva díly. Pokud ale očekáváte kvalitní severskou krimi ve stylu Mostu nebo Zločinu, dostanete ji. 75%.

plakát

Vraždy na Shetlandech (2013) (seriál) 

Skotsko miluju, atmosféra naprosto fantastická, prostředí přenádherné, hudba úžasná, postavy vyšetřovatelů skvělé. Na mrňavých Shetlandech se navíc tak nějak všichni více či méně znají... Vraždy na Shetlandech jsou absolutní TOP detektivního žánru. Lahůdka, ve které je perfektní snad naprosto všechno. Dvojdílné adaptace předloh v prvních dvou sériích byly výtečné, ale pak seriál začal žít vlastním životem a celosezónní případy ho vytáhly snad ještě výše! Tohle je opravdový skvost a nádherná, fenomenální záležitost, na kterou se těším týden co týden. Lepší detektivka v televizi neexistuje a je zcela jasně to úplně nejlepší, co v tomto žánru Británie nabízí. 90%.

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

Dextera jsem pořád odkládal a odkládal a odkládal (...) a kdyby se nekonala nová série, nejspíš bych ho odkládal ještě chvíli. Ale ne - v loňském roce jsem opravdu chtěl to odkládání ukončit a Dextera konečně sjet, což se stalo a díkybohu za to. Dexter je rozhodně jedním z nejlepších seriálů vůbec (!) a lze v jeho příadě opravdu mluvit o (téměř) dokonalosti. Už vynikající první série to má za 10/10, jenomže další tři série mají vzestupnou tendenci a nejen s každou sérií, ale i s každým dílem je Dexter lepší a lepší! Pátá série je pak sice trošku slabší a šestá mě malinko zklamala (vzhledem k obsazení mladého Hankse, Olmose a celkové zápletce), ale v sedmé sérii je opět vše při starém a stoprocentní. A líbila se mi i osmá série, kromě závěru posledního dílu. Na New Blood se v současné době stále ještě chystám, ale i bez ní je ten seriál naprosto fenomenální a Michael C. Hall je vyloženě génius. Dexter je prostě naprostá top class, ty zápletky jednotlivých sérií jsou naprosto fantastické a já celý seriál rozhodně neviděl naposledy! 95%. Doporučuju naprosto všem.

plakát

Narcos: Mexiko - Série 2 (2020) (série) 

Pořád paráda. Na původní Narcos to sice už nemá, ale stále si to drží ohromné kvality. Silné v dialozích, silné v hereckých výkonech, pořád je to neskutečná paráda sledovat. Stále dostatečně strhující a velmi působivé. Na další díly se pořád hrozně těším. 8/10.

plakát

Kryštof Kolumbus (1985) (seriál) 

Asi to nejlepší, co s tématikou Kryštofa Kolumba a cesty do Indie lze najít. Fenomenální výprava, úžasná atmosféra, naprosto prvotřídní a nezapomenutelný Gabriel Byrne... Nádherné, poctivé dobrodružství se vším všudy, které je ve svých třech epizodách překvapivě velmi komplexní. Další nezapomenutelný klenot, na který naše televize žel bohu zapomněly. 75%.

plakát

Marco Polo (1982) (seriál) 

Jeden z nejlepších dobrodružných seriálů všech dob a zároveň úchvatný životopis legendárního cestovatele. Výpravná velkoprudkce s monumentální výpravou, fenomenálními herci (Nimoy, F. Murray Abraham a mnoho, mnoho dalších), fantastický hudební motiv Ennia Morriconeho a skutečně nádherný a působivý zážitek. Nádherné dílo. 80%.