Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Jack zabíjí obra (1962) 

Typická fantasy 60., 70. a 80. let v tom nejlepším stylu Sindibáda, Iásóna a Titánů, tentokrát sice bez účasti páně Harryhausena, ale přesto s neméně stylovými potvorami. Výborné obsazení známé právě ze Sindibáda, skvělá atmosféra, poctivé dobrodružství a naprosto klasická fantasy, která má výtečného záporáka (Pendragon je fakt super), nápadité triky, povedený příběh, dobrou hudbu i veškeré další propriety, které k tomu patří. A super džina navrch. Jack, přemožitel obrů, sice není tak dobrý, jako všechny výše jmenované filmy, ale kvalitou ani půvabem za nimi příliš nezaostává. Poctivá žánrová klasika, která mi udělala velkou radost. 75%.

plakát

Největší příběh všech dob (1965) 

Občas až příliš dlouhé a také dost pomalé, někdo by jistě řekl nezáživné, ale tento pocit jsem já neměl. Ano, existují lepší zpracování Kristova života (například Král králů), ale tenhle film je nádherná přehlídka naprosto famózních herců ve velkých i malých rolí. Snad jen zrovna ten Max von Sydow mi tentokrát do hlavní role příliš neseděl, ale to je skutečně jen drobnost (a navíc můj osobní názor), navíc je i přesto naprosto výborný. Výpravu a velkolepost snad ani není potřeba hodnotit, klasický vysoký standart tehdejší doby. A do těch tří hodin se vešlo opravdu vše podstatné, takže ačkoliv to není divácky zrovna nejpřístupnější film, ve výsledku rozhodně nezklame. Protože vlastně nemá moc čím. 75%.

plakát

Panna a netvor (1978) 

Mno, musím dát pěr hvězd. Skvostné dialogy, mimořádně ponurá atmosféra, stylová hudba, působivý vizuál, famózní režie a temnota větší, než v jakémkoliv filmu Tima Burtona. Překvapivá lahůdka. Horor to není, ale pohádka v žádném případě taky ne. 90%.

plakát

Harry Potter: Bradavický turnaj čtyř kolejí (2021) (pořad) 

Jasně, je to strašně debilní hovadina. Tomu, že jsou soutěžící vybráni náhdoně lze jen stěží uvěřit (diverzita) a to umělé natahování, kdy tito soutěžící dělají, jak strašně moc přemýšlejí nad otázkami a logicky se dostávají k jediné správně odpovědi i když je jasné, že ji od začátku znají, je taky mimořádně trapné, obzvlášť, když ty otázky jsou naprosto triviální. Ovšem Helen Mirren byla jako moderátorka výtečná, prostředí a lá Bradavice bylo taktéž super, návštěvy herců potěšily a hudba byla taky fajn. Otázky, kdy soutěžící hádali správnou rekvizitu, byly nečekaně hardcore. Jako fanouška HP mě to bavilo, ale to zpracování je vcelku mizerné, takže objektivně 40%, jako fanoušek musím dát dvakrát více.

plakát

Chaplin šťastným otcem (1914) 

Sympatická a prakticky vzato vlastně i originální zápletka, která se sice na konci zvrhne v klasickou záležitost, kterou známe z mnoha jiných grotesek, ale tady je to zpracování rozhodně mnohem lepší a celkově mnohem zábavnější, delší stopáž tomu také pomáhá. Rozhodně jeden z nejlepších delších krátkých filmů Charlieho Chaplina. 80%.

plakát

Andrea Bocelli: Mé Vánoce (2009) (koncert) 

Skvostné a nezapomenutelné (a hlavně originální!) aranže písní, které zná opravdu každý. O genialitě Andrey Boccelliho není potřeba se příliš rozepisovat, zpracování koncertu ovšem překvapilo, protože navodil opravdu neskutečnou vánoční atmosféru ve velmi příjemně vyzdobeném prostředí a hosté jako Reba McEntire či Muppeti rozhodně nezklamou. Nuda tady rozhodně nehrozí. Nádherná záležitost. Za spojení všech vizuálních prvků, lidí, úctě k Boccellimu a výběru písní rozhodně plný počet. Zasloužených 100%.

plakát

Za Shakespearem s Martinem Hilským (2003) (seriál) 

Martina Hilského je radost poslouchat. Úžasný člověk, velmi příjemné zpracování úžasného tématu, co víc si přát? Snad jen víc dílů. 100%.

plakát

Princezna Nevěsta (1987) 

Neskutečně skvělá věc. Zároveň výtečná dobrodružná fantasy a zároveň neméně dobrá bláznivá komedie. Film plný originálních postav a nápadů, s výtečnými herci, na kterých je vidět, jak moc si to užívají. Zároveň to nádherně vypadá (tak jak se na správnou fantasy s hrady a krajinou sluší a patří), Robin Wright je nádherná, Peter Falk nezapomenutelný a Chris Sarandon jako princ Humperdinck naprosto totálně boží. Sympatičtí herci, báječné postavy, úžasná hudba a atmosféra, jakou má jen málokterý film. Tak trochu Nekonečný příběh (ale mnohem zábavnější a veselejší), a zároveň trošku ujetý, ale rozhodně nesmírně funkční mix všeho možného, který je navíc zatraceně zábavný. Líbilo se mi to moc a za rok dám repete. 85%.

plakát

Arcane (2021) (seriál) 

První moje reakce na Arcane byla, že je to k******y dobrý. A u toho bych asi i zůstal. Jakékoliv počítačové hry nehraju, takže nemám vůbec s čím srovnávat, ale vůbec to nevadí. Ten seriál mě od své první minuty strhnul naprosto úchvatným vizuálem (ta animace je fakt neskutečná), příjemnou stopáží a zajímavým příběhem (příběhy). Tenhle seriál má všechno, co má správný seriál mít a těží to na maximum. Je to zábavné, atraktivní, kvalitní a očividně tak hrozně moc dobré, že se to líbí jak pařmenům, tak nováčkům. Fantasy, sci-fi, akce, postavy, animace, všechno funkční a šlape to jak hodinky. Pravděpodobně nejlepší nový seriál, jaký letos spatřil světlo světa a druhé řady se opravdu nemůžu dočkat. Skvost, který se musí vidět. Přesto si ještě nechám prostor pro pět hvězd do budoucna, protože mám pocit, že kvalita se bude jen zvyšovat! 85%.

plakát

Já, Claudius (1976) (seriál) 

Seriálová Hra o trůny pro minulé století. Stejně jako GOT i Claudius těží z naprosto famózních hereckých výkonů všech aktérů (jaká radost to sledovat), zatraceně atraktivní knižní předlohy a to, že vypráví o skutečných postavách historie je pak už jen pořádná třešeň na chutném dortu. Ačkoliv seriál prakticky neopouští studiové kulisy starověkého Říma, vůbec to nevadí, protože seriál dělají zejména fantastičtí herci (lepší než Derek Jacobi jako titulní Claudius je snad jenom John Hurt jako naprosto nepopsatelně geniální Caligula!). Neskutečně atraktivní příběh, ve kterém se intrikuje a vraždí o sto šest a ve kterém je každá druhá postava nymfoman(ka), strhující dialogy.... Claudius je prostě vynikající televizní seriál, který je i dnes stále stejně atraktivní jako před půl stoletím a pořád většinu současné televizní produkce hravě předčí. Maximální zážitek a zcela nepochybně jedna z nejlepších věcí, jaké jsem kdy viděl. Protože tohle se prostě musí vidět, popsat tak dobře se to nedá. 95%.