Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (4 161)

plakát

Za to může Rio (1984) 

Bál jsem se, že to bude jen o nadrženém prasákovi Michaelu Caineovi, který je zamilován do věčně nahaté pubertální Michelle Johnson (svého času nádherná holka), ale překvapilo mě, že jsem dostal opravdu zábavnou svižnou a svěží komedii s fajnovou zápletkou, výtečnými hláškami, zábavnými situacemi, trochou dramatična (i když stále v komediální rovině), parádní herce (Caine skutečně VÁLÍ!), nádherné Rio a nádherné holky. Zábavná věcička, která je sice dobrá jen na jedno zkouknutí, ale rozhodně nijak neurazí. A na léto je vyloženě ideální. Osmdesátky, jak mají být. 78%.

plakát

Maigret - Maigret ve Finsku (1996) (epizoda) 

Po delší době slabší Maigret, který není nijak zvlášť zajímavý ani zapamatovatelný. Jazyková bariéra je ovšem roztomilá a Finsko neokoukané, dobová atmosféra je standardně skvělá a standardně skvělý je i Bruno Cremer a stopáž není nikterak ubíjející, takže i tentokrát za 4*, i když v rámci tohoto cyklu je to spíše na tři. 70%.

plakát

Kouzelný svět Davida Copperfielda (2019) 

Herecké obsazení této Dickensovy adaptace je naprosto fenomenální a je pravda, že právě herci drží tenhle film dost nad vodou. Pokud jde ale o film samotný, adaptace je to velmi zajímavá - dějově je dost věrná, takže za to rozhodně plus, stejně tak je tu bohatá výprava a zdařilá dobová atmosféra, to ale k britským filmům už tak nějak patří. K britským filmům ovšem bohužel patří také rasová rozmanitost i na místech, kde nemá vůbec co dělat - a takovým místem je samozřejmě i tento příběh. Černoši, Indové, Asiati, ty všechny tady najdete v rolích více než důležitých - a to, že Ind má bílé rodiče a Afroameričan zase asijské rodiče je už jenom detail. Ale konec kritizování něčeho, co stejně nemá smysl. Jinak se mi to líbilo - je to adaptace sice docela svérazná, a ty dvě hodiny mě ke konci už začínaly pomalu ubíjet, ale jinak je to dobrý. Hezky to vypadá, herecké obsazení je skvostné, od předlohy se to nijak výrazně neodchýlilo, takže ve výsledku opravdu fajn film. Jen ten český název je směšný a rasová rozmanitost tragická. Ale Dev Patel byl skvělej. 70%.

plakát

Filmový dobrodruh Karel Zeman (2015) 

Velice zajímavý dokument o pravděpodobně nejlepším českém režisérovi všech dob, který se narodil v sousední vesnici. Ten chlap je prostě génius a jeho příběh i to, jak to všechno vyráběl, prostě stojí za pozornost. Projevy některých mluvicích hlav byly sice lehce nesnesitelné, ale zase na druhou stranu je tam Terry Gilliam, a je tam hodně! Ovšem třeba Tim Burton je tam absolutně zbytečně a to je veliká škoda. A Spielberg tam není vůbec, ale holt člověk nemůže mít všechno. Rozhodně doporučuji, tohle stojí za vysokou pozornost, a to i v případě, že jste hanbáři, a Zemanovy filmy neznáte nebo se vám nelíbí. 90%.

plakát

Tváří v tvář (2019) (seriál) 

Osm epizod po dvaceti minutách, (téměř) na jeden zátah. Strhující dialogy hlavní postavy a podezřelých (docela dost slavných a velkých jmen), povětšinou jeden na jednoho, to je prostě potěšení. Tvůrcům se budování atmosféry daří na jedničku, navíc je seriál poměrně zajímavý i vizuálně a ty dialogy jsou všechny do jednoho lahůdka. Hlavní hrdina sice není příliš sympatický (ale to se dá pochopit) a zápletka na mě místy působila trochu podivně, ale rozuzlení je výborně. A ty dvě a půl hodiny předtím taky. Spojení detektivky a dvacetiminutových epizod je velmi zajímavé a Tváří v tvář dokazuje, že se jedná o velmi svěží, svižný a povedený koncept, který vlastně ani nemůže nefungovat. Za mě moc fajn seriál, ale k plnému hodnocení prostě ještě něco chybí. 80%.

plakát

Chaplin odhadcem v zastavárně (1916) 

Geniální scéna s žebříkem a ještě geniálnější scéna s pitvou budíku. Obojí legendární a neskutečně vtipné. A zábavný je samozřejmě i zbytek celé grotesky, která se řadí k Charlieho delším, a tedy dějové nápaditějším a originálnějším. Prostředí zastavárny se do grotesky neskutečně hodí a Charlie z toho vytěžil maximum. Opět jsem se příjemně zabával. 75%.

plakát

Looney Tunes: Animáky (2019) (seriál) 

Pořád parádní, tak jako kdysi. Úplně nové příběhy v tom nejklasičtějším stylu grotesek původních. Nápadité, neuvěřitelně zábavné, brutálně vtipné. Jediné, co bych vytknul, je málo prostoru pro Taze. 100%.

plakát

Maigret - Maigret a hlava muže (1996) (epizoda) 

Maigret po herzovsku. Vynikající atmosféra, která je dána nejen režií, ale také absolutně fantastickou hudbou. Samotná zápletka se řadí k těm méně zajímavým, ale Herz ji rozhodně povýšil. Asi "nejtemnější" díl, který mě i navzdory délce dost bavil. 80%.

plakát

U snědeného krámu (1933) 

Veliké překvápko. Původně jsem dal jen čtyři hvězdy, ale nedalo mi to a druhý den jsem musel hodnocení ještě navýšit. A právem. To bylo drama, panečku! První polovina je sice ještě relativně poklidná, ale po svatbě to začíná pěkně houstnout a konec je opravdu tragický. Herci jsou excelentní. Všichni. František Smolík, Antonie Nedošinská i věčně chlastající Vlasta Burian s cizím přízvukem, sedící na bedně a urážející jednu bábu za druhou. Najde se čas také na odlehčení, jednak v Burianově postavě a jednak je tu docela dost hlášek a překvapivě ošklivých slovíček. Jeden z nejlepších českých filmů všech dob, špičkové drama, které ve mě rezonuje ještě téměř o týden později. Škoda, že tento film naše televize nevysílají častěji. Ale je holt kvalitní, tak si to asi nezaslouží. 95%.

plakát

Hrdina jedné noci (1935) 

Vlasta Burian má mnoho vynikajících filmů a přirozeně můžeme v jeho filmografii nalézt také takové, které za moc nestojí- Hrdina jedné noci stojí někde mezi. Není to žádný dějový zázrak, ale na druhou stranu se jedná o docela výpravnou komedii a dobrých vtipů a situací je tady taky poměrně dost, takhle variace na dona Quijota se rozhodně může řadit k těm lepším. Také ostatní herci jsou výteční, ale mají naprosté minimum prostoru (méně, než obvykle), Burian ale samozřejmě zase exceluje. Hrdina jedné noci rozhodně není evergreenem, který baví i potisící, naopak ho stačí vidět klidně jenom jednou, ale při jeho sledování se bavit určitě budete, protože Florián Svíčička je prostě kouzelná postavička, 70%.