Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Drama
  • Komedie
  • Thriller

Recenze (4 240)

plakát

Matka roku (2023) 

Netflix a Poláci servírují drsný ženský Revenge flick. Hlavní hrdinkou je Nina bývalá Spec Ops agentka, která musí využít své dovednosti k záchraně jejího uneseného syna, kterého nikdy nepoznala. Bude se muset sama probojovat skrz polské gangsterské podsvětí. Příběhově nejde o nic originálního, tohle téma je poměrně časté, ale i tak se toho Poláci ujali na úrovni. Forma zde tedy jasně vítězí nad obsahem. Agnieszka Grochowska hraje roli drsné agentky velmi uvěřitelně, odehraje to celé na jeden chladný výraz a v osobních soubojích jsem ji věřil taktéž a to je velmi důležité. Technicky je film na úrovni, potěší dobrá hudba, skvělá akce, kde zaujmou atraktivní nájezdy kamery i skvělé využívání prostředí ( okolních předmětů ve svůj prospěch) .. Mrkev !! Občas si režisér vypomohl i zajímavým slow motionem a celkově to na mě přišlo velmi hravé i příjemně brutální, tohle by zkrátka šlo. Pochválit musím i záporné postavy, především ten skinhead vůdce byl magor jak se patří a celé se to nese v dravém tempu. Za mne pohodová akční jednohubka, která si udržela mou pozornost a jelikož jsem nečekal moc, rád ji přilepším. 7/10.

plakát

Air: Zrození legendy (2023) 

Feel good sportovně laděná retro žánrovka s fajn herci, úžasnou hudbou, chytrým scénářem a zábavným tempem, která mi náladou připomínala Moneyball. Příběh se na první pohled může zdát nezajímavý, ale je to zkrátka chytlavá a příjemná podívaná od začátku do konce, kde potěší i občasný humor. Nike tímhle rozhodnutím udělalo to nejlepší, co mohlo. Affleck a Damon výborní. 8/10.

plakát

Rychle a zběsile 10 (2023) 

Po nepovedené 9 opět návrat k těm lepším dílům a určitě i zásluhou nových herců na scéně. Je to opět slušná hloupá zábava, která baví přepálenou akcí, skvělými herci, fajn soundtrackem, trefným humorem, slušnými fighty a překvapivými zvraty. Na scénu přichází Jason Momoa, který plánoval několik let revenge Torretovi a ten je největším přínosem 10. dílu. Momoa je neskutečný přehrávající magor, který svým excentrickým výkonem baví, překvapuje i šokuje. Jde o nejlepšího záporáka série a díky němu se film vyplatí vidět. Mně potěšila i sympatická Brie Larson a hlavně Alan Ritchnson ( Reacher!), který je dalším velkým hromotlukem na scéně, tak trochu náhrada za the Rocka. Překvapilo mě, že těch vyloženě epických trikových atrakcí, zde není tolik, ale na druhou stranu je tu spousta fyzických fightů, které mám nejradši a těch jsem si tu užil dostatek ( Statham rules!!). Občas šlo vidět horší CGI, ale to se dá odpustit. Celé se to nese v rychlém a zábavném tempu, soundtrack je slušný a Roman pokud může, tak opět humorem nezklame. V závěru došlo i na nějaké to zvratové překvapení a je docela osudové. Finále bude tedy slušně vyhrocené a jsem zvědav, zda přibyde nová herecká posila i tam. Za mne fajn popcornový blockbuster, ideální na rande. 7/10.

plakát

To Catch a Killer (2023) 

Poctivý, bezútěšný, mrazivý a parádní Krimi/Thriller s nádechem 80.tek od režiséra Divokých Historek. Herecky strop! Shailene Woodley hraje sympatickou, odhodlanou a inteligentní policistku, kterou rekrutuje FBI velitel Ben Mendelsohn, který doslova září! Svým hereckým projevem i skvělými dialogy si zkrátka krade všechny scény pro sebe a radost jej sledovat i poslouchat. Už od úvodních minut si mě film získal na svou stranu. Odehrává se během Silvestra v Baltimoru, kde hlavní záporák začne odstřelovat random lidi sniperkou a rozjíždí slušnéj chaos v ulicích, po kterém následuje pěkně intenzivní a atmosféricky hutný FBI Manhunt, kde jsem opravdu měl pocit, že takhle nějak má vypadat poctivá policejní práce. Celý film sledujeme oba protagonisty jak se snaží hlavního šmejda dopadnout, prakticky nezmizí z obrazovky a to se mi líbilo. Žádné zbytečné vedlejší postavy, žádné zbytečné omáčky a dějové linie navíc, zkrátka poctivá investigativní práce chytrých poldů, kteří krok za krokem vytváří profil hlavního nepřítele. Vrah má navíc zajímavý background z dětství ( kdo má sériové vrahy nakoukány, tak ví, že většinu pohání jakýsi zlom z dětství), + má armádní skill, takže nejde o žádného Dahmera, ale tohle je spíš vyšinutý Breivik, který honí bodycount! Film má i slušné tempo, skvěle si drží divákovou pozornost, je atmosféricky hutný a došlo i na trochu akce ( přestřelka v obchoďáku!!), lidí tu zařve dost a mám z filmu velmi pozitivní pocity. Lepší krimi jsem už delší dobu neviděl. 8/10.

plakát

Irati (2022) 

Paul Urkijo Alijo má za sebou pohádkový pekelný horor Errementari a tentokrát se vytasil s temnou fantasy pohádkou, která se opírá o Baskický folklór a má nádech fantasy filmů z 80.tek a rozhodně jde o kouzelnou a netradiční podívanou. Píše se rok 778 a film se odehrává v bájném a mýtickém světě, kde jsou fantasy kreatury ( vodní víla, kyklop), křesťanství a muslimové, ztracený poklad, nádherné lesy a příroda, poutavá hudba, praktické efekty a zajímavé postavy. Hezky se na film kouká, jen si myslím, že potenciál onoho světa byl větší, těch stvůr zde mohlo být více a mohlo to být brutálnější i temnější. Nejlepší scéna je v jeskyni s Kiklopem, který vypadá správně creepy a atmosféra by se tam dala krájet a zaujme i úvodní středověká rubačka s rytíři- byť měla trochu divný střih. Finále jsem čekal epičtější. Rozhodně jde o zajímavý a nevšední film, který má své kouzlo a vyplatí se vidět, ale nemůžu se zbavit dojmu, že to všechno mohlo být ještě lepší. 6/10.

plakát

Phantom (2023) 

"Uškrcením své matky jsem v sobě probudil zvířecí instinkty." Konečně zas parádní podívaná z Jížní Koreje, která má celkem blízko i svým dobovým zasazením ke korejskému Amsal. Tyhle špionážní filmy mi sednou tak 50 na 50, ale Phantom rozhodně patří k těm povedenějším přírůstkům. První polovina by se dala označit i za korejskou variaci na Knives Out. Film se odehrává v roce 1933 během japonské kolonizační éry a vypráví příběh o 5 podezřelých, kteří jsou izolováni v hotelu, kde jeden z nich je záhadný " Phantom" špión. Vyslýchání, nedůvěra, rvačky, mučení, zrada a překvapení. Film se může opřít o výborný vizuál, po technické stránce je Phantom opravdu vytříbený, všechny postavy jsou zajímavé, správně záhadné i skvěle zahrané. Největší hvězdou je Sol Kjong-gu, ale i zbytek herců už jsem viděl někde jinde. Atmosféra se taktéž povedla, napětím se nešetří a jakmile se odhalí identita špióna, tak je to jedna velká jízda a boj o život, kde se přestřelkami nešetří. Akce sice mohlo být více a není to piliř filmu, ale i tak se jedná o poutavou a dobře natočenou podívanou s chytlavým story, které dokáže překvapit a nenudí. Fajn záležitost. 8/10.

plakát

Mafia Mamma (2023) 

Odpočinková gangsterská komedie o tom, jak obyčejná ženská se ze dne na den stane hlavou mafiánské rodiny   Zábavné, dobře zahrané a Italsky švihlé. Akce je však průměrná a v žádné rovině to bohužel neexceluje, ale neurazí. Čistý průměr.

plakát

Muž jménem Otto (2022) 

Ani originál mě příliš nezaujal, tohle mi přišlo o něco strávitelnější díky Hanksovi, ale pořád je to jen Drama, nic víc a těm rozhodně fandit nehodlám a připisovat plusové body za "NIC" taktéž ne. Občasný humor je OK, ale je ho tu málo, tempo je pomalejší a celé to tak plyne bez většího diváckého zájmu a požitku. Nejzajímavější scéna byla pro mne pád pána na koleje.  Někoho hřeje u srdce tohle, někoho zas Gore!! :)

plakát

UFO Švédsko (2022) 

Pěkný Švédský utrpení. Kdo čeka alieny, tak může film rovnou vymazat, tohle je čistý drama o teen dívce, která hledá svého ztraceného otce a má podezření, že jejího otce uneslo UFO. 2 hodiny nezáživných dialogů, nesympatických postav, pomalého tempa. Fyzicky mě to úplně unavilo i utrápilo a přestalo mě to zajímat už někde v půlce.  Nah tohle bolelo. Vysokému hodnocení se divím. 2/10.

plakát

Daewoebi: Gwonryeok-ui Tansaeng (2023) 

Lee Won-Tae se v roce 2019 osvědčil vděčnou peckou Gangster, Policajt a Ďábel, která dostane i USA remake, takže každý jeho nový film je rozhodně očekávaný a tahle novinka, která taktéž nese v názvu (Devil) je bohužel pro mne zklamáním. Né že by šlo o úplně špatný film, jen si zkrátka vybral pro mne nezajímavou látku politiky a voleb a do toho vmísil gangstery, aby se neřeklo, jenže je to trochu nuda ( Korejské publikum film bude bavit nejspíš více). Chystají se volby a někteří kandidáti jsou ochotní si ušpinit ruce, aby vyhráli. Akce je tu hodně málo a není nic extra, pár lidí tu sice zařve, ale vyloženě nějakého násilí se nedočkáme. Spíše jde o politický thriller, kde figuruje manipulace, vydírání a boj o moc a to mě vůbec nebaví. Za mne sotva průměr za tradiční dobrý vizuál a fajn herce. 5/10.