Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Pohádka
  • Akční

Poslední recenze (965)

plakát

Dlouhá míle (1989) (seriál) 

Československý šestidílný seriál z prostředí lehké atletiky, v němž se úřadující mistr Evropy v běhu na 1500m Ondřej Vesecký potýká se zvýšenou konkurencí, poklesem formy a blížícím se koncem kariéry. Seriál je natočen podle scénáře I. Hejny (syna jednoho z nejlepších českých scenaristů J. Hubače) a je doprovázen hudbou geniálního K. Svobody, což spolu se skvělými hereckými výkony z něj činí jeden z nejlepších československých seriálů. Bohužel doba, v níž seriál byl natáčen, způsobila nedostatečné povědomí o tomto díle a skončil jako mnoho jiných kvalitních děl z přelomu let 1989/90 v částečném zapomnění bez odpovídajícího ohlasu. Ve své životní roli atleta Veseckého se představil S. Skopal, kterému se už na vysokou úroveň své seriálové postavy dle mého názoru nepodařilo nikdy navázat. Snímek velmi věrohodně popisuje jeho ústup ze slávy, ponížení od trenéra a krach milostného vztahu, na což se Ondřej pokusil zapomenout v alkoholovém opojení. Z této neveselé Veseckého životní etapy mohu připomenout jeho neúspěšný závod s tramvají. Postavit se zpátky na nohy mu pomohl jeho největší konkurent Michal Klánský v podání J. Čenského, který ho donutil znovu trénovat. Když Vesecký přešel na delší tratě, které mu vyhovovaly více, měl namířeno znovu na vrchol. Více než dobře byly zpracovány jednotlivé běžecké závody, kterých je v každém díle několik. Měření sil borců na dráze podbarvené Svobodovou hudbou byly ozdobou každého dílu a skutečným vrcholem seriálu je mimořádně napínavý závěrečný Pražský maraton. Seriál je natočen v pochmurném a neveselém tónu, to však pomohlo vyniknout hereckým výkonům a přiblížilo snímek skutečnému životu. Do seriálu bylo obsazeno mnoho zajímavých postav z prostředí lehké atletiky i mimo ni, nejvíce zaujali znepřátelení trenéři R. Brzobohatý a P. Čepek či bláznivý běžec L. Baselides potřebující ke slušnému výkonu ženskou podporu v hledišti. Do role Ondřejovi nenaplněné lásky, které nedokázal dát přednost před běháním, byla obsazena nevýrazná E. Vitanovská. Skokanku do výšky, která nejprve zažila trpké zklamání ze strany J. Čenského, aby poté okouzlila právě Veseckého, hrála R. Mašková. V zajímavé roli starého moudrého správce stadionu se ukázal J. Větrovec. Spousta známých herců se objevila v menších doplňujících rolích, kteří společně vytvářeli mimořádný divácký zážitek z tohoto seriálu (Veseckého otec V. Fišar, závistivý pijan L. Kostelka, členové atletického svazu P. Haničinec, F. Němec, podvratný křivák M. Vašut či běžecky netalentovaný bratr Klánského J. Potměšil a mnozí jiní.) Už dlouho jsem nebyl nějakým filmovým dílem takto silně zasažen a už od prvního dílu jsem přesvědčen, že pan J. Adamec natočil seriál, kterému mohu hrdě udělit nejvyšší hodnocení.

plakát

Spring Breakers (2012) 

Americký film popisující příběh čtyř vysokoškolaček, které se rozhodnou vyrazit na jarní prázdniny na Floridu. Nutno podotknout, že tyto dámy se s oblibou věnují zvýšené konzumaci alkoholu a drog a finance k realizaci jejich výletu si opatřili přepadením fast foodu. V hlavních rolích nedisciplinovaných dívek, které se rády účastnily masových venkovních večírků, se představily R. Korine, A. Benson, V. Hudgens a S. Gomez. Posledně jmenovaná zpěvačka docházela na kroužky náboženského sebevzdělání a sebeuvědomění, to jí však nebránilo, aby se účastnila divokých zábav se svými kamarádkami.  Během jedné z nespoutaných pařeb jsou však zatčeny a po soudním přelíčení propuštěny na kauci, již zaplatil neznámý muž se zlatými zuby zvaný Alien (J. Franco), jenž se jako jediný projevil jako herec a z něhož se vyklube bohatý drogový dealer. V tomto okamžiku se změní žánr filmu a z bezstarostné a povrchní atmosféry se stává thriller a dívky se místo bujarých oslav s neřestmi všeho druhu uchylují do Alienovy luxusní rezidence. Z příběhu bylo patrné, že dívky byly mdlého intelektu nebo scénarista se zřejmě vrátil z podobně bujarého večírku, neboť úroveň jejich uvažování byla nepochopitelná. Když je v zapadlém baru obklopila početná skupina Alienových černošských přátel, pouze jedna z nich, S. Gomez pocítila strach, uvědomila si, že se jejich původní plán užít si jarní prázdniny poněkud změnil, a prosadila si cestu zpět domů. Zbylé tři dívky se spolu s Alienem dostaly do války mafiánských gangů a úplný závěr snad nemohl autor myslet vážně, neboť i to málo, co si divák z tohoto snímku mohl vzít, bylo stupidním a absurdním závěrem totálně pohřbeno. Ve filmu H. Korine, autora filmů jako Kids a Gummo, v nichž taktéž popisoval zkaženost a bezcílnost dospívající generace a současně manžela jedné z rozpustilých dívek, se na můj vkus příliš dával důraz na dlouhé záběry na tančící a opilé mladé muže a ženy. Filmy z 90. let Kids a Gummo byly alespoň šokující, Spring Breakers je pouze nudný. Součástí filmu je však emotivní a dojemná pasáž, kdy drsný mafián Alien hraje na klavír romantickou skladbu od Britney Spears Everytime. Nemohu si pomoct, slabý a povrchní děj s nereálným a vysloveně stupidním závěrem zcela převážil nad množstvím více či méně odhalených ženských vnad, hlubší smysl filmu jsem také hledal marně, a proto volím jasný podprůměr.

plakát

Bloudění orientačního běžce (1986) 

Československý film vyprávějící o čtrnáctiletém Radku Chaloupkovi (F. Toušek), hubeném a extrémně vytáhlém chlapci, jenž se teprve sžívá se svou neobvyklou postavou. Největší potíže má v tělesné výchově, neboť není fyzicky zdatný a povinný školní závod v orientačním běhu je pro něho zpočátku utrpením. Současně prožívá obvyklé problémy dospívajících, první zamilování do své povrchní spolužačky a poté následující zklamání z neúspěchu. Mladý čahoun, mezi spolužáky přezdívaný docela trefně Bidlo, má taktéž problémy se začleněním do společnosti, neboť nemá žádné koníčky a ani neví, kam by jeho život měl směřovat. Tehdejší režim řešil tyto potíže dospívajících povinnou aktivitou v mimoškolních činnostech, Radek se tedy rozhodl pro činnost v hasičském oddílu, avšak i tady se svou neobratností nalezl pouze zklamání. Děj filmu se odehrává na Rakovnicku, a to většinou ve školském zařízení, kde své spolužáky převyšuje mnohdy o dvě hlavy, a také v domácnosti u Chaloupků, kde na mě svým vystoupením udělal dobrý dojem především jeho otec (J. Toušek, skutečný Radkův otec, který se na rozdíl od svého syna objevil i v několika pozdějších filmech), taktéž vytáhlý čahoun se strohým, ale přesným vyjadřováním. Po náhodném setkání s přítelem své sestry a neznámou dívkou, která na Radka zřejmě silně zapůsobila, začíná vytrvale pracovat na své fyzické zdatnosti a dokonce se přihlásí do oddílu zaměřeného na orientační běh, kde působí i jeho nová láska. Z dospělých herců, kteří v tomto snímku J. Matuly vystupují, mohu zmínit učitelku J. Březinovou, starší sestru I. Chýlkovou, jejího přítele D. Rouse či vedoucího běžeckého oddílu A. Pyška. Z dětských herců připomenu pouze F. Menzela, Radkova spolužáka, který mě zaujal svým vyzrálým hereckým projevem. Musím uznat, že film je poměrně zdařilý, snímku sice dominuje nevídaně vytáhlá postava hlavní postavy, avšak obsahuje i mnoho humorných prvků a hlášek, které má na svědomí taktéž nemotorný čahoun. Hudební složka snímku, kterou pěvecky doprovodil D. Janda, se mi též líbila a domnívám se, že se tento film může zařadit do řady kvalitních snímků J. Matuly a uděluji mu průměrné hodnocení.

Poslední hodnocení (1 208)

Dlouhá míle (1989) (seriál)

11.05.2024

Spring Breakers (2012)

26.04.2024

Bloudění orientačního běžce (1986)

18.04.2024

Objížďka (1968)

12.04.2024

Hroch (1973)

31.03.2024

Zeměpisec, který propil globus (2013)

22.03.2024

Mlčení mužů (1969)

10.03.2024

Jménem krále (2009)

25.02.2024

Šest uprchlíků (1970) (TV film)

18.02.2024

Reklama