Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (585)

plakát

Deset minut života (2005) 

Po slibném začátku, kdy je v prologu nahozena vcelku zajímavá (dejme tomu) filozofická otázka a filmařsky invenční scénou prvního návratu v čase následuje čím dál tím jalovější dojezd do kategorie bé až cé. Scénář působí strašně středoškolsky a herci jsou příšerní (v čele s agentkou FBI - pravděpodobně Ivana Milicevic). Zcela samoúčelně citace filmů Bonnie a Clyde a Butch Cassidy a Sundance Kid. No a ty scény kdy někdo drží v každé ruce jednu bambitku a střílí z nich bez nejmenšího záchvěvu ruky...

plakát

Stín létajícího ptáčka (1977) 

Rafinovaně pojatá komunistická propaganda s dost podivným chováním postav (celý příchod Jany do domácnosti je strašně nepravděpodobný). Chápavý pohled našich předních soudruhů na některé mládežníky, kteří zatím mají trochu problémy při hledání těch správných hodnot... Herci to zahráli dost slušně, ovšem ani nevím, jestli je za to vlastně chválit.

plakát

Smrt v Benátkách (1971) 

Pořádná snobárna a hraní si na vysoké umění. Jedinou možností, jak strávit tento film bylo ztotožnění se s hlavní postavou, pak by bylo možno s ním možná spoluprožívat jeho poslední pokusy zachytit poezii všedního dne. Ovšem já nějak nedokážu cítit náklonnost k upjatému nažehlenému panákovi s bolestínským egem a vilnými choutkami. Je mi líto.

plakát

Prázdniny v Římě (1953) 

Ani moc nevadí, že jde v podstatě o naivní pitominku, kde se postavy chovají často dost nelogicky až hloupě. Přestože se zde hraje na romantickou strunu, jsme ušetřeni nějakých velkých slzopudných výlevů a hlavně je to až do konce poměrně velká legrace. A skončí to velice rozumně - ani šťastně, ani nijak tragicky. Proti takto uměřené romantice nemám námitek, to až Wylerovi následovníci si řekli, že je potřeba v tomto žánru pořádně tlačit na pilu...

plakát

Pavučina (1986) 

Film pozoruhodný jednak svojí formou, dále tematikou, otevřenou nahotou (ovšem takřka bez sexuálních scén) i hereckými výkony (v řadách lékařů především Macháček a Husák, v průběhu filmu pak neustále roste výkon Evy Kulichové coby pacientky Radky). A pak samozřejmě také tím, že šlo o náš první nezávislý film. Který se ke konci trochu vleče a náhled na problematiku drog je už z dnešního pohledu možná trochu zastaralý. Jinak moc povedené.

plakát

Barton Fink (1991) 

Stylově absurdní černá retrokomedie a satira na Hollywood, která je svým zvráceným způsobem šíleně zábavná (hlavně ty dějové zvraty jsou neskutečné) a vadí mi na ní jen to, že buď není úplně dokonale promyšlená a na konci trochu přeplácaná nebo mi to zkrátka všechno úplně nedocvaklo (což je pravděpodobnější).

plakát

Ztracen v oblacích (2006) 

Asi jsem hodnocení trochu přestřelil, může za to fakt, že jsem tu a tam v rozpoložení neuvěřitelně změkčile srágorovitém, což se mi přihodilo zrovna v době sledování tohoto filmu. Tušil jsem šťastný konec a strašně jsem se na něj těšil a byl nakonec rád, že to tak dobře dopadlo, div jsem slzu neuronil (nejde to bohužel léčit). Samozřejmě si uvědomuju, jak je to strašně natočené (hlavně ty záběry na "letící" piloty), odvyprávěné (dětství - bum svatba - bum válka...na konci se dostane hrdina do blázince a najednou bum happy end) a zahrané (prkenným hercům dominuje Brooke Langton, která podává opravdu ale neuvěřitelně mizerný výkon). Ale oceňuju (kromě na začátku komentáře zmíněného), že mě děj tu a tam překvapil (třeba jsem se domníval, že si hrdinka, poté, co skončila válka, narazí šamstra a "mrtvý" hrdina se náhle vrátí domů apod.). A zajímavý námět. S oběma očima přimhouřenýma 50%

plakát

Californication (2007) (seriál) 

Hnusácký spisovatel v L.A., který šoustá a chlastá (a říká si Hank), to už jsme někde slyšeli, že? Nepřiznaná inspirace legendárním pozérem je jedinou věcí, která mi na tomhle seriálu vadí. David Duchovny překvapil.

plakát

Mistři Hazzardu: Jak to začalo (2007) (TV film) 

On první díl je také řádně debilní, ovšem napoprvé mi přišel děsně legrační. Dvojka úroveň jakž takž drží, ovšem nedokáže vůbec ničím novým překvapit. A některé hlášky jsou opravdu příšerné ("Klidně si vraťte oči zpátky do hlavy").