Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Fantasy

Recenze (133)

plakát

Duna (2021) 

Ale jo, musím tomu dát plno palbu. Duna je moje srdcovka a hodně těžce jsem nes její předchozí adaptace. A potom zklamání, který jsem si v posledních letech zažil se Zaklínačem jsem asi víc než vděčnej divák a trochu nadhodnotím. I když reálně by si to zasloužilo spíš čtyři hvězdy. Už jen proto, že mě nenapadá žádná jednotlivost, která by byla vyloženě průser.

plakát

Profesoři zločinu: Masterclass (2017) 

Bláznivá komedie po italsku. Narazil jsem na to úplně náhodou bez toho, abych viděl první díl. Ale vůbec to nevadí, protože příběh tam zase tak důležitej není. Je to postavený na situačním humoru, není to nijak sofistikovaný, ale ani vyloženě hloupý. Já jsem se bavil a několikrát i vydatně zasmál.

plakát

Hvězdná brána (1997) (seriál) 

Seriál jsem miloval už v době jeho prvního uvedení u nás. Teď jsem se na něj po letech podíval znovu a musím svoje hodnocení zvýšit na plnou palbu. Vlastně to vůbec nezestárlo. Skvěle to rozvinulo potenciál původního filmu a hlavně se to perfektně trefilo do obsazení v čele s vynikajícím hláškujícím Ounýlem. Jeho upozaděním a následně odchodem ztrácí seriál svoji jiskru a i téma se už vyčerpává. Samozřejmě tam byly slabší díly, ale některý byly naopak vrcholem sci-fi seriálový tvorby. Velkou devizou seriálu je, na rozdíl od smrtelně vážně se beroucího Star Treku, humor. Hodnotím prvních 8 řad, protože Mitčl byl nudnej a trapnej.

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Tak tohle se hodně nepovedlo snad úplně ve všem. Teda vlastně kromě kástingu. Jenže to by tuhle super sestavu nesměl dirigovat americkej Troška po lobotomii. Sofča umí bejt ostrá jako břitva až z ní jde strach. Třeba v Kingsmenech jsem z ní měl husinu snad v každý scéně. Tak tady teda vůbec. Čárlího s jeho angličtinou si rád poslechnu i když mele nesmysly a zrovna jeho postava by si tady zasloužila vymazlit, aby jeho (BACHA SPOJLER) zrada byla aspoň trochu šokující a zákeřná. Vůbec celej scénář od dialogů přes výstavbu příběhu až po motivace jednotlivejch postav je jak kdyby ho napsalo devítiletý děcko. Efekty jsou chvílema jak od Karla Zemana, viz celá úvodní část na zemědělský planetě. Jako jo, je to sice guru filmových efektů, ale před 60 lety. Kam se podělo těch 90 mio, je mi záhadou. Ale snad úplně nejhorší ze všeho je kamera. Buď je nepřehledná a z úplně blbýho úhlu a nebo se jede zpomalovačka. Je jich tam tolik, že kdybychom je dali pryč, film má 20 minut. Což by bylo přesně o 20 minut víc, než je bezpodmínečně potřeba. Tenhle šit si vůbec nezasloužil natočit.

plakát

Deštivý den v New Yorku (2019) 

Nejsem žádnej Vůdyho znalec. Pár filmů jsem viděl (spíš těch starších) a vždycky mě na tom bavil hlavně absurdní humor a precizně vystavěný a vypointovaný dialogy. Tak v tomhle filmu není ani jedno. Je to celý nesmyslný a hlavně ukrutně nudný. Šalamet si sice jede svůj vysokej standard, ale ani při nejlepší vůli mu člověk nevěří, že by jeho velmi inteligentní, šarmantní a kultivovanej člen ňujorský smetánky mohl obdivovat křupanskou, nevtipnou a veskrze hloupou a šerednou pizdu. Jednu hvězdu tomu dám, protože odpad si zasloužej jen kameňáky. Ale radši bych si nechal trhat nehty na nohou, než se na to kouknul znovu.

plakát

Jak vycvičit draka 3 (2019) 

Bohužel, velký zklamání. Řemeslně je všechno v pořádku, oblíbené postavy zůstávají, ale je to úplně bezzubý. Ztratil se vtip, ztratilo se překvapení, ztratil se nápad. Příběhově je to v podstatě vykradená dvojka, ale vtipná je tam, se zamhouřenýma očima, jedna scéna z celkových asi čtyř, kde se tvůrci o humor pokusili. Umělci očividně naplnili svou míru. Na druhou stranu, úroveň prvních dvou dílů byla vynikající a možná to moje hodnocení ovlivňuje.

plakát

Viking (2016) 

Má to spoustu skvělejch míst i scén. Třeba hned na začátku, jak proletěj na koních skrz ty zasněžený smrky, to je prostě luxus. Je to taky správně špinavý, evidentně to stálo spousty rublíků a vůbec to vypadá dost věrohodně. Jenže je to typicky ruský. Střihač se spolu se scénáristou někde zlili vodkou jako mužici a strašně často to vůbec nedává smysl. Hodně pomůže, když si člověk o tom nejprve něco přečte, protože z filmu se to nedozví. Velká část se odehrává až po smrti obou starších bratrů. Většina historicky důležitých událostí proletí filmem jako by se nic nestalo, zato se spousta času věnuje pomstě jednoho ušmudlanýho vousáče a to bez jakýhokoliv vyvrcholení a úplně zbytečně. No a v neposlední řadě z toho moc dobře nevychází ani Vladimir, z kterýho udělali asi největšího poseru od Dněpru po Don. Je to hrozná škoda, protože chybělo fakt málo a byla by to pecka. Takhle jsou to sice silný tři hvězdy, ale pořád jenom tři.

plakát

Predátor 2 (1990) 

A já tomu bez zaváhání napálim čtyřku. Dneska jsem se na to po letech znovu podíval a baví mě to pořád. Samozřejmě, Árný je Árný, atmoška taky není tak hustá a těch pár vopálenejch kluků se nemůže rovnat jednotce krutohustejch bastardů z jedničky, ale ve srovnání s tím, co se natočilo potom, je to pořád napínavá řežba od začátku do konce. Kdyby se to nejmenovalo Predátor, tak se tu všichni upětkujou k smrti.

plakát

Orel Eddie (2016) 

Sportovní filmy zrovna nemiluju a speciálně ty, kde to zavání hnusným patosem. Nakonec jsem na to teda mrknul. Jednak proto, že to dělali angláni a ty většinou s patosem šetřej, hraje tam skřet Egerton, a v Kingsmanech mě vyloženě přesvědčil a taky proto, že si Edwardse ještě pamatuju ze svých dětských let. A musím říct, že nelituju. Angláni skutečně s patosem šetřili (no, něco tam je, ale přežít se to dá), skřet Egerton opět přesvědčil (hele z toho kluka snad něco bude) a Eddie je přesně takový pako, jak jsem si ho vždycky představoval. Slušnej počin.

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Tak tohle je vyloženě povedená záležitost. V životě by mě nenapadlo, že si Colin střihne Jamese Bonda a já mu to sežeru i s navijákem. A přestože to měl skřet Egerton s tímhle hereckým ansámblem těžký, tak se vůbec neztratil a v pohodě to zvládnul. Celý je to velmi vtipný (několikrát jsem s chutí nahlas rozchechtal), akční, zručně natočený, herecky znamenitý a vůbec jsem si to fakt užil. Dokonce několikrát. Jo, tak takhle přesně má vypadat akční komedie. Doufám, že neposerou dvojku, to by mě vážně mrzelo.