Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (99)

plakát

Příklady táhnou (1939) 

Veľmi úsmevná komédia s vždy perfektnou Naskovou. Jednoducho šláger. :o)

plakát

Hodina zpěvu (1988) (pořad) 

Není třeba hledat za tímto projektem žádné hluboké filozofické myšlenky, je to prostě obyčejný pořad, ve kterém se dětem představují prosté písně, taková hudební výchova skrze televizní obrazovku a dle mého mínění velice zdařile provedeno. U+S jako tandem jsou skvělí. Kapánek mi to připomíná obdobný dlouholetý pořad Zlatá brána, ale u Hodiny zpěvu je patrný rukopis Svěrákův a Uhlířův.

plakát

Ilja Muromec (1956) 

Manieristický pátos v zhmotnenej podobe, óda na heroizmus bohatierov - rekov, monumentálne vďakyvzdanie legendám a mýtom pochádzajúcim z úsvitu moskovských, kyjevských dejín a to v intenciách širokej ruskej duše, ktorá zaplaví vzdialený obzor chrabrými junákmi z bezkonečných stepí ako sa aj pozastaví nad drobnými nezištnými udalosťami všedného dňa a urobí z nich symbol, fetiš vysnívaného charakteru dokonalého človeka. Snímok poplatný dobe vzniku, ktorý sa nepridŕža známych predlôh z ruských bilýn ani ich neskoršími spracovaniami, ale spolu s jednoduchým dejom predkladá divákovi celú plejádu folklóru a svojský pohľad na rurálnu kultúru z dôb kniežat - jasných slniečok. Táto sfilmovaná báj je charakteristická pre sovietsku rozprávkovú tvorbu 50. a 60. rokov, je akoby matricou, preto je dobré ju, aj keď len zo zaujímavosti, vzhliadnuť.

plakát

Jen v královské rodině (2013) (TV film) 

I když nejsem poddaný jejího veličenstva, madam Alžbětu II. si nesmírně vážím, o to víc mně sklamal tenhle film, od nějž jsem očekával fundovanější a hlavně širší pohled na genealogii předků rodu Windsor (dříve Sasko-Kobursko-Gothajský rod) jelikož rozrody a sňatkovou politikou je spřízněn s takřka všemi významějšímí aristokratickými rody Europy. Dokument však více-méně pojednává jen o prvním belgickém králi Ludovítovi, tudíž informační, neřknu-li edukatívní, hodnota tohohle hraného dokumentu (dramatické pasáže tvoří jen a pouze vizuální podmaz) je velice, ale velice nízká.

plakát

Tři uprchlíci (1989) 

Nepochopím, ako sa môže ten istý režisér znížiť k tomu, aby znovunatočil už raz ním realizovaný film a to akoby cez kopírovací papier. Kladiem si básnickú otázku: Aký to má význam? A odpovedám si: Azda len prahobyčajné naháňanie peňazí. Skutočne to nič nové neprinieslo aj keď, v rámci objektivity, musím priznať, že som sa zopár ráz zasmial a preto dávam až **. Ja, hold, remakom moc nefandím. K ORIGINÁLNEMU FILMU Z ROKU 1986: .Francúzska škola filmu, zvlášť tá komediálna, dokázala v tomto snímku, že si svoje popredné miesto na prvých priečkach svetovej kinematografie naozaj oprávnene zaslúži. Tento film jasne dokazuje, že kvalitná komédia sa dá natočiť aj bez toho, aby sa tvorcovia museli uchyľovať k trapným gýčom, prízemným vtipom a vulgárnostiam ako sme toho, žiaľ, svedkami v súčasnosti. Preto dávam *****. Bravó!

plakát

Uprchlíci (1986) 

Francúzska škola filmu, zvlášť tá komediálna, dokázala v tomto snímku, že si svoje popredné miesto na prvých priečkach svetovej kinematografie naozaj oprávnene zaslúži. Tento film jasne dokazuje, že kvalitná komédia sa dá natočiť aj bez toho, aby sa tvorcovia museli uchyľovať k trapným gýčom, prízemným vtipom a vulgárnostiam ako sme toho, žiaľ, svedkami v súčasnosti. Preto dávam *****. Bravó! K REMAKU Z ROKU 1989: Nepochopím, ako sa môže ten istý režisér znížiť k tomu, aby znovunatočil už raz ním realizovaný film a to akoby cez kopírovací papier. Kladiem si básnickú otázku: Aký to má význam? A odpovedám si: Azda len prahobyčajné naháňanie peňazí. Skutočne to nič nové neprinieslo aj keď, v rámci objektivity, musím priznať, že som sa zopár ráz zasmial a preto dávam až **. Ja, hold, remakom moc nefandím.

plakát

Kutil Tim (1991) (seriál) 

Inu na hollywoodskou seriálovou produkci vysoce nadprůměrný počin, na kterem se dá chvílema i poctivě zasmát. Části, které se odehrávali ve studiu "tool time", mě moc nebrali, více zábavy se odehrávalo v domě/zahradě Taylorových. Škoda, že od 3, 4 serie to už ztrácelo glanc a vtipy se začínali příliš opakovat.

plakát

Král sokolů (2000) 

Řekl bych, že tato pohádka byla asi posledním dílem p. Vorlíčka, na které se dalo koukat a nutno podotknout, že z pohádkové tvorby uplynulých dvaceti let je to silný nadprůměr. Ve snímku jsou skutečně nádherné přírodní scenérie, zvířatka, idylické sekvence ... vše ostatní pokulhává. Navzdory tomu všemu hodnotím nadprůměrně, snad z nostalgie. :o) Mimochodem, představitel Tomáše (Braňo Holíček) měl našlápnuto na nadějnou kariéru, ale taky jaksi pokulhává. Povídka J. C. Hronského je rozhodně zajímavější, doporučuji přečíst.

plakát

Vikingové z Bronských vršků (1993) (TV film) 

Pod režijní taktovkou p. Dudy vzniklo několik skvělých filmů a seriálů, ale taky pár nepodarků a Vikingové z Bronských vrsků patří k těm druhým. Námět rozhodně není originální, co by ale v podstatě nevadilo, ve filmové kultuře se mnoho předloch spracovalo a spracovávalo vícekrát, ale vadí mi, jako psal uživatel triatler, že to bylo zasazeno do severského prostředí a to tak, že to nebylo ani za mák věrohodné. Také stopáž byla zbytečně přepálena a dětští herci se svých rolí mohli jistě chopit přesvědčivěji, byli čaasto takoví toporní jako z domácích videí na Youtube. Inu, není každý den Neděle.

plakát

Láska na vlásku (2014) 

Azda jediná postava, ktorá ma zaujala, bol Gašpar (Števko Šafárik z DJGT Zvolen), na ktorom bolo vidieť, že si postavu užíva a, chválabohu, obdržal aj dostatok priestoru. Celkovo mi táto rozprávka príde ako mix (alias vykrádačka) snímkov ako Princ a chuďas, Perinbaba, Tri oriešky pre Popolušku atď. Originality tam bolo ako šafránu; k tomu výrazne pomaly sa posúvajúci dej; mnohé hlášky, ktoré sa snažili byť moderné, pôsobili kŕčovito a neprirodzene. Do môjho osobného filmového kánonu sa tento snímok určite nedostane. Apropo, na exteriéry Oravského hradu začínam byť v rozprávkach alergický :o).