Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Poslední recenze (33)

plakát

Hra o trůny - Železný trůn (2019) (epizoda) 

Nikdy jsem nekomentoval epizodu seriálu a už asi ani nikdy nebudu, ale tady mi to zkrátka nedá. To, že bude mít poslední část téměř 10letého rozuzlení nejslabší hodnocení bylo poměrně patrné už od začátku osmé série. Hordy fanoušků zpucovaly a leckdy i oprávněně slabší scénář posledních 2 řad seriálu. A to že to bude pokračovat i ve finále bylo veskrze předvídatelné, koneckonců možností jak tento celý magnum opus zakončit bylo několik a každý ortodoxní fanoušek měl svoji vizi...která musela být ve většině případů pohřbena tím, co se "reálně" stalo. Nutno poznamenat - od 6. série si mohl divák omlouvat to co se mu nelíbilo, že už se to nezakládá na knihách GRRM. Tato berlička fungovala velice dobře i během 7. a 8. série. Ale nesmíme zapomínat, že úplný závěr a to jak to s postavami dopadne už je v režii GRRM, protože tvůrcům řekl, jak si přeje jeho životní dílo zakončit. Takže dávat odpad a podobné hodnocení za tento díl není vysvědčení dnes již pomalu nenáviděných D+D, ale odkaz originálního a nutno podotknout geniálního autora. SPOILER ALERT Člověk, co se aspoň trochu zajímá i o background celé této story, nemůže být vývojem celé události zas tolik šokován. Vlastně by se dalo říct, že poslední díl seriálu je jeden z těch nejvíce předvídatelných. V tom dobrém i špatném. To ale neznamená, že je to uspokojující závěr. Byl nám slíben bitter-sweet ending a já si stojím za tím, že to bylo dodrženo. Lze konstatovat, že ukončení děje slibuje lepší zítřky, takže de facto "happy end". ALE, za jakou cenu? V podstatě největší hrdina celé série skončí tam kde začal těch 8 let zpět. Protože konal tak jak považuje za správné a kde by mohl být, kdyby byl řekněme trochu větší cynik a pragmatik. Nicméně a navzdory současnému průběhu seriálů, troufám si tvrdit, že v tomto díle se postavy chovají naprosto přesně, jak by od nich člověk vzhledem k předchozímu vývoji a to je velké plus. Tyrion, John, Arya, Sansa, vlastně i ta Dany ve své opilosti mocí a Grey Worm. Chápeme všechny jejich pohnutky a náladu. Negativa? Dle očekávání. Z podobných důvodů otálí GRRM s dopsáním knih. Stalo se z toho takové "monstrum", že zaprvé ani tak geniální spisovatel jako on nedokáže ukončit svůj epos tak aby to pořád víc lidí nenaštvalo než potěšilo, a zadruhé se obávám, že není v jeho silách uspokojivě ukončit všechny příběhové linie tak jak by si to zasloužily. Seriál v tomto ohledu to vzdal už na začátku, ale ani kniha nemá šanci uspokojit všechny. Long story short, můžeme znovu a znovu rozebírat, co bylo dobře a co bylo špatně a s tím se budeme setkávat v následujících letech. Nicméně. Je potřeba si říct jednu velice důležitou informaci. Něco takového jako GoT tu nikdy nebylo a pravděpodobně dlouho (ne-li nikdy) nebude, takže když s odstupem člověk nechá vášně stranou, tak toto celé byla neskutečná 8mi létá jízda v rámci televizní zábavy a klobouk dolů.

plakát

Gladiátor (2000) 

Říkejte si co chcete o klasických holywoodských blockbusterech a jejich prvoplánovosti. V zásadě souhlasím, ale Gladiator je pořád o krok dál. A pokud to hodnotíme v rámci svého žánru ("pathetic yet epic hero sort of history-fantasy"), tak to de facto kromě Troy nemá konkurenci. Čím to je? Troja je taky skvělá, ale Gladiator dokáže ještě trochu více donutit diváky soucítit a identifikovat se s postavami. Russell Crowe pro mě není bůhvíjak komplexní herec, ale tuto konkrétní roli umí prodat na 100% a člověk mu věří každý pohyb a každé slovo od první do poslední scény. A pak se připomene Hanz Zimmer a celé se opět povýší na nový level. To by samo o sobě nestačilo, ale Joaquin Phoenix funguje zároveň geniálně jako slizký byť nebezpečný záporák a film má najednou vše co potřebuje mít. PS. Troja je taky fantastická, ale o tom jindy.

plakát

Coco (2017) 

Tim Burton meets Kubo and the Two Strings? Je prima vidět, že Pixar pořád umí dělat precizní, krásné a dojemné rodinné originální filmy a nespoléhá se jen na sequely. Neberte mě špatně, Cars 3 byl pořád nadprůměrný animák, který si člověk užije a je to stále lepší než 3/4 animované produkce (Despicable Me 3 atd.), ale vždy raději uvidím něco nového (a to i navzdory tomu, že v tomto případě se Coco částečně inspirovalo u The Book of Life), protože od sequelů člověk prostě ví, co čekat a málokdy ho něco překvapí, mluvím teď výhradně o animovaných filmech. Studio vezme fungující koncept a naroubuje na něj nový příběh, protože to vyšlo minule. Coco v sobě mísí standardní koření Pixaru - fungující postavy s reálnými pohnutkami a motivacemi, což je činí uvěřitelnými, příběhový oblouk, který vcelku dává smysl a nědělá z diváka debila a emotivní finále s určitým životním poučením, které se ale zároveň vcelku dobře vyhýbá takovému tomu typickému "pohádkovému" patosu. Zkrátka a jednoduše na té ploše 105 minut mě to baví. Nemyslím si, že to bude taková trvalka jako byla Inside Out, kterou si člověk jednou za čas rád pustí, ale rozhodně stojí za to Coco alespoň jednou vidět a nechat se unášet tím skvělým koktejlem, který umí Pixar namíchat a jak nám vždy jednou za čas připomene, tak pořád to umí sakra dobře, tedy když má tu možnost ukázat to.

Poslední hodnocení (2 518)

Fallout - Season 1 (2024) (série) (S01)

21.04.2024

Fallout - Začátek (2024) (epizoda) (S01E08)

21.04.2024

Fallout - Radio (2024) (epizoda) (S01E07)

21.04.2024

Fallout - Minulost (2024) (epizoda) (S01E05)

20.04.2024

Fallout - Past (2024) (epizoda) (S01E06)

20.04.2024

Fallout - Ghúlové (2024) (epizoda) (S01E04)

13.04.2024

Fallout - Hlava (2024) (epizoda) (S01E03)

13.04.2024

Fallout - Cíl (2024) (epizoda) (S01E02)

13.04.2024

Fallout - Konec (2024) (epizoda) (S01E01)

12.04.2024

Reklama