Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (333)

plakát

Osudová láska Jany Eyrové (2006) (seriál) 

Filmové zpracování Jany Eyrové je vždy vydařené. Nicméně už jsem viděla tolik verzí (a i četla knihu), že musím srovnávat. Toto zpracování mi příjde oproti některým ostatním spíše průměrnější, zjednodušené, méně intelektuálně náročné než předloha, i když příběh to bezesporu kouzelný je a navždy zůstane. Jana v tomto podání působí až lhostejně, nejsou zde vysvětleny motivace postav, proč došly k určitému postoji. Kdybych jiná zpracování tohoto romantického dramatu neznala, určitě bych hodnotila výše. V knize bystrá, konverzačně více schopnější a zajímavá Jana je v této film.podobě poněkud nevýrazná, v hovoru se vzmůže většinou jen na: "ano, pane, ne pane, nevím pane..." a to nejzajímavější z její osobnosti zůstává skryto. Váhám mezi 3 a 4 hvězdami, navzdory nedostatkům se mi i toto zpracování celkem líbilo. Doporučuji však spíše procítěnější film.zpracování z 80.let s charismatickým Rochesterem s duchapřítomnějšími dialogy, které dávají hlouběji proniknout do nitra postav, navzdory tomu, že v pár situacích může jeho emotivní projev vyznívat až přemrštěně, divadelně. Nezapomínejme ani na to české z roku 1972.. Už pro to, že "Osudová láska J.E." působí oproti jiným zpracováním místy až odtažitě. Díky neustálému opakování na tel.obrazovce je ovšem nejpřístupnější, nejhranější a zřejmě z tohoto důvodu se právě ona těší tak velké oblibě.

plakát

Léto 84 (2018) 

Docela to šlo, lepší průměr. Už kvůli touze po tom nahlédnout zpět do svého dětství, plném někdy až nebezpečných výprav za poznáním. Mínusy? Motiv vraha je poměrně nejasný, až na to, že to byl totální sadistický magor, ale nic co by nám vysvětlovalo důvody jeho uvažování a motiv - proč si vybíral hlavně chlapce? Mohli i víc dotáhnout osudy dětské party po odhalení vraha, i když je tam slabě naznačen, nějakou větičku k tomu bych tam ještě přihodila.--- A co se týká mého pohledu na nyní populární nostalgickou vlnu, která je o dětech z 80.letech, patrně je to dárek pro nynější lidi středního věku, kteří si touží sentimentálně zavzpomínat na pubertální dobrodružství se svou vlastní partou? I já ulítávám na nostalgii po osmdesátkách, i když ne v každém filmu se totožná atmosféra vydaří. Stačí si pustit hudbu z té doby, klip, film natočený v 80.letech a řekla bych, že ne všude je tehdejší móda a styl v současně natočených dílech přesná. Silně namalovaný obličej, třpytky, minisukně se širokým páskem a krajkovanými punčochami u žen, černé korzety a korále, silné řetízky, nebo dívčí trendy s džínami a sportovními rozhalenými tričky... Někdy si 80. léta spíše pletou se 70-léty nebo dokonce se šedesátkami. Koukněte na Samanthu Fox, blond dlouhovlasáče ze skupiny Europe a jiné zženštělé muže s náušnicí v uchu a mnoho dalších... Jsem pro to točit další filmy, ale více skutečné tehdejší módy jak bytové, tak v oblečení, které mělo celkem šmrnc. Tu tehdejší módu v tomto filmu nejlépe vystihoval frajírek v koženém sáčku. Jenom bych ráda viděla i příběh o trochu starších lidech, dvacetiletých až třicetiletých, kteří žili v osmdesátkách bez vysílačky a nehráli si na detektivy, ale normálně žili po discotékách apod, nebo třeba ve sportovním prostředí a jiných obyčejných místech, kde se mohly odehrávat též dramatické či odlehčené, úsměvné příběhy. Předchozí námět už začíná být obehraný nejenom díky těm dvěma často zmiňovaným dílkům (To, seriál Stranger T.), podobných kousků vzniklo poslední dobou víc.

plakát

Mary Shelleyová (2017) 

Po dramatické stránce je to bohužel unylejší, nezáživný průměr. Za to mě uchvátil vizuální a romantický rys. Nikoli nevášnivé, uvzdychané vyznání typu:"miluji tě lásko,"ale spíše Londýn a Irsko na přelomu 18. a 19.století, psaní gotických povídek na opuštěném podzimním hřbitově, zarostlém břečťanem a navátým listím, dobové knihkupectví, motání se kolem milovníků literatury, působivé interiéry, večeře v róbách o svíčkách i výjevy z chudších čtvrtí... Hrozně moc bych se chtěla do této historické epochy přenést. Jako kdybych listovala kouzelnými pohlednicemi míst, kam bych zavítala, kdyby mně to bylo umožněno. Pokochat se očima, to je opravdu hlavní dar, který vám tento film může dát. Scénář o anglické spisovatelce tvořící v období romantismu je už slabší.

plakát

Stigmata (1999) 

Líbila se mi pouze atmosféra 90. let. Jinak mi film přišel bezvýrazný, neoriginální a ničím dalším mě nezaujal. Musím se přiznat, že jsem se nedívala ani zvlášť pozorně, bylo to plné klišé, tak proč vlastně? Ostatně satanismus, vymítání, apod. nejsou témata, které bych měla v oblibě. Mám raději některé horory odehrávající se například v sanatoriích, s větším důrazem na psychologii postav a na tajuplnou atmosféru. Rozhodně raději než krváky, kde se z mého pohledu nic interesantního neděje.

plakát

Boarding School (2018) 

Jacob je podle anotace poslán do sanatoria po sérii incidentů, které už rodiče nezvládají. No, podle mého toho zase tak moc neprovedl, ale budiž. Převléká se do ženských šatů, je tudíž jiný a ti, co by chtěli mít svět plný nejvydařenějších lidských stvoření, budou chtít eliminovat. Co myslíte, zvítězí "čističi" nebo nedokonalé děti? - Mohlo to být propracovanější, ale od shlédnutí své blížence neodrazuji. Nečekejte však krvavej horor se zombíky nebo s motorovou pilou. Jedna část publika bude tudíž poměrně spokojená a další budou nejspíše nechápavě vrtět hlavou. Je možný, že různí diváci uvidí jiný film, záleží na jejich osobnosti, vkusu, očekávání a schopnosti některé věci vnímat a být jim otevření.

plakát

Napola: Hitlerova elita (2004) 

Průměrné TV zpracování, které nevybočuje od jiných filmů na podobné téma. Není tam nic zvláštního - ani atmosféra, ani emoční dopad (na to je to příliš odtažité a banální), ani herecké výkony... Asi dvě postavy tam byly zajímavé, ale byly jen povrchně načrtnuté, takže se zase nedostáváme pořádně pod kůži. Hitlerova elita má pár silnějších okamžiků, celkově však na mě film působil spíše laciněji.

plakát

Dexter - Až si vydechnu (2007) (epizoda) 

Sériovej vrah je taková měkota, že ani neumí říct úsečné sestře policistce, která je mu stále za zády a nepochopila by ho, kdyby jen tušila...aby vysmahla z jeho bytu? Dexter navíc pořád opakuje jedno a to samé - čím to, že jsem se zasekl a změnil jsem se? Snad jen na přechodnou dobu? - Zas takovej zázrak tenhle seriál není, ale chytnout přesto umí.

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

Seriál má spád, je celkem zajímavej, Mnoho lidé jistě umí dobře zabavit a napnout. Na mě však příliš mnoho rozřezaných končetin, pilek, drátů, igelitů, krve a jiných morbidních nechutností, které nemusím. Mám pak nepěkné sny a to nemám zapotřebí. Spousta seriálů je bohužel z kriminálního prostředí. Proč se masově netočí i jiné žánry?

plakát

Na mušce (2018) (seriál) 

Místy zábavné, permanentně nesmyslné. Příliš přestřelený paskvil. Všichni se tam chovají jako pomanutí pitomci, což by nebylo nutně na škodu, ale tady se to děje opravdu dost prapodivným a nesympatickým způsobem. Uvěřitelné na tom není už vůbec nic, takhle by se ve skutečnosti nikdo nechoval. Přestřelené karikatury lidí, které si dělají co chtějí, hlavně že jede kamera a je se čemu smát. Tak nevím, nevím, jestli točili parodii nebo thriller, v mém případě jim to s tou zábavou za každou cenu nevyšlo. Je teď nevkusně módní cpát humor i do situací, kam se vtip vůbec nehodí. A ne každému pokus o optimistický nadhled v kriminálkách nebo hororech vyjde. Nyní již klasické krimi Městečko Twin Peaks bylo také okořeněno humorem, ale na správném místě a v úměrném množství. Městečko bylo film.uměním, kde si experimenty mohli dovolit. Tohle je prostě úlet hodně přes čáru. Škoda. První 3 epizody bych ještě brala. Kdo tenhle seriál nebude brát vůbec vážně a nebude koumat nad podobnými podružnostmi, jako je například fakt, že snad všechny zúčastněné různé osobnosti mají podobný smysl pro humor a jedou na stejné vlně nebo že se chce nájemná vražedkyně od jistého dílu mermomocí co nejvíce zviditelńovat , pravděpodobně aby jí poznalo co nejvíc policistů, budoucích obětí a dalších lidí, přisadí si možná pár hvězdiček. O motivu chování některých hrdinů ani nemluvě.