Reklama

Reklama

Léto 84

  • Česko Léto roku 84 (festivalový název) (více)
Trailer 1

"Nejšílenější věci se odehrávají na předměstích", sděluje nám v úvodu filmu "Léto 84" patnáctiletý Davey Armstrong, a něco o tom ví. Děj se odehrává v červnu onoho titulního roku v oregonském městě Ipswich. Davey tráví celé dny i noci poflakováním, tlacháním o sexu a podrobnostech z pokračování Hvězdných válek, a hraním si na “lovce lidí” s kamarády Eatsem, Woodym a Curtisem. Když se v televizi objeví zpráva, že policii uniká sériový vrah, pro Daveyho, který se vyžívá v konspiračních teoriích, je hrůzostrašná novinka příslibem vzrušujícího dobrodružství. Vezme si do hlavy, že oním vraždícím maniakem, který v okolí kosí teenagery v jeho věku, je jeden z jeho sousedů, navenek přívětivý policista Wayne Mackey. Davey strhne své tři nejlepší kámoše k tomu, aby společně začali na vlastní pěst pátrat po usvědčujících důkazech. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (293)

misterz 

všechny recenze uživatele

Mne to ani tak nepripomínalo Stranger things ako skôr Super 8 (2011) od J.J. Abramsa. Len to nemalo rovnaké hororové vyznenie, aj keď vlastne monštrum môže mať veľa podôb. Po obsahovej stránke to troška kolísalo, miestami príbeh strácal dych, no atmosféra sa držala po celý čas - príjemne mrazivá, tajuplná a hlavne s pocitom chlapčenského dobrodružstva. K tomu samozrejme treba ešte prirátať pekný výpravný retro kabátik, kde vynikla najmä muzika. Spokojnosť, nadpriemer. 75/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Osmdesátková atmosféra je parádní (tvůrci mají asi hodně nakoukané nové "To" a "Stranger Things") ale bohužel si tvůrci s látkou neví rady a přestože slušně pracují s mladým hereckým osazenstvem, se scénářem už to je slabší. Filmu se po celou dobu nedaří diváka vtáhnout do děje a ani ve chvíli, kdy se má příběh opravdu rozjet, nic zásadního, ani napínavého se nestane a film tak nepříjemně vyšumí do prázdna. V tomto případě docela škoda, protože potenciál zde byl. ()

Reklama

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Je leto roku 1984 a pre partiu chlapcov z Ipswichu v Oregone sa začínajú letné prázdniny. Hlava ich skupiny Davey (Graham Verchere) je nadšeným fanúšikom konšpiračných teórií a rôznych záhad, takže keď mesto zasiahne správa o tom, že sa v ňom nachádza sériový vrah, ihneď začne pátrať po možnom podozrivom. Do oka mu padne sused Wayne Mackey (Rich Sommer), lenže možnosť, že by on mohol byť sériovým vrahom, je mizivá, pretože je členom policajného zboru. To ale chlapcom neprekáža a začínajú Mackeyho sledovať. Čakajú na nich nevídané dobrodružstvá a prázdniny, na ktoré nikdy nezabudnú. - Presne túto revolúciu som mal na mysli, keď som písal komentár k druhej sérii Stranger Things. Summer of '84 je ďalším nádejným príspevkom do radu moderných hororov s tematikou osemdesiatych rokov a ako skrátenie čakania na tretiu sériu, ktoré bolo nedávno ešte predĺžené, je výborným príspevkom. Na začiatok by som trochu odsúdil mierne prehnanú stopáž a takmer absolútnu absenciu gore, ktoré bolo esenciou predchádzajúceho Splatteru Turbo Kid od tohto kreatívneho tímu, ale toto mohlo byť spôsobené tým, že tentokrát spracovali scenár od niekoho iného. Ale zase je pekné vidieť, že sú flexibilní a verím, že sequel Turbo Kid 2 bude zase plný vnútorností. Detskí hrdinovia tohto hororu sú impozantní, úplne realistickí, a aj celková štruktúra sa drží v medziach uveritelnosti, takže sa na to pozerá ešte lepšie. Na kulisy si tvorcovia dávali velký pozor, a aj keď kvôli rozpočtu nie sú také bohaté, ako inde, v rámci možností sú zvládnuté s prehladom. Na hudbe si tvorcovia dali tiež záležať, čo sa mi velmi páči a počúvalo sa to perfektne. Napätie sa miestami objaví, bola tu aj jedna nepríjemná lakačka a tvorcom sa pekne darí tvoriť hru s divákovou myslou, kedy nevie, kto tým vrahom naozaj je. Pre mňa jeden z najzábavnejších hororov tohto roku, ktorý funguje v prvej polovici takmer ako komédia, ale keď príde desivejšia druhá polovica, funguje ako horor. Najviac ma jednoznačne zaujal úvodný a záverečný monológ hlavnej postavy, ktorý mi strašne pripomínal výrok majstra Georgea A. Romera. I've always felt that the real horror is next door to us, that the scariest monsters are our neighbors. + herec z The Babysitter + herečka z Dead of Summer + herec z Scream Queens a Goosebumps + herec z iZombie ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani mi to moc nepřipadalo jako horor. Film se nese na vlně 80tek, jako spousta dalších v poslední době. Opět jsou v hlavní roli děti. Tentokrát kromě svých pubertálních problémů hledají i sériového vraha, který zabíjí děti v jejich okolí. Celou dobu mají jednoho podezřelého. Je to ale vážně on? Všechno do sebe až moc zapadá. Ke konci se situace trochu vyhrotí a naší hrdinové se ocitnou v situaci, kdy musí bojovat o holý život. Film je dost prošpikovaný různými popkulturními narážkami na 80. léta, hlavně pokud jde o filmy. Jako oddechovka v pohodě. "Máš do odvolání domácí vězení." ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kolem cedule Reagan/Bush projde patnáctiletý metalista v křiváku s placičkama a trikem Bad Religion, u pasu má vysílačku a walkmana se sluchátky kolem krku. K tomu hraje synťáková hudba. Čtveřice chlapeckých kamarádů drandí po předměstí na malých BMX kolech, ze kterých sesednou do bowling baru, kde během hraní na arkádových automatech očumují nejen sexy roztleskávačky, ale hlavně okšandovanou krásnou DJku pod discokoulí, která pouští hudbu z desek a hrdinu hlídala, když byl menší. Otec protagonisty se dívá na televizi a stěžuje si, že ta Studená válka snad nikdy neskončí a když mu žena podá plakáty na městskou slavnost, postěžuje si, že tam bude hrát nějaká synth-rocková kapela. Atd atd atd. Bože můj to neni film, ale mauzoleum. Ve vypočítávání nezbytných osmdesátkových rekvizit chlapeckého dobrodružství bych mohl pokračovat ještě hodinu, zato o nedostatečně rozvinutém vztahu mezi hrdiny (kteří jsou přesně tím, čím se jeví od první scény, tedy brýle a košile = šprt, metalové hadry - tvrďák, co svojí zdánlivou vychilleností kryje problémy doma, tlusťoch - nervóza se srdcem na správném místě) to můžu uzavřít už tady. Summer of '84 je stejně nekriticky fanouškovská podívaná, jako byl předchozí počin režisérů Turbo Boy - tedy film pro ty, kterým stačí své oblíbené artefakty jenom vidět. Valnou většinu z nich jenom film totiž skutečně jen ukáže a jde dál, s dějem nemají nic společného a díky tomu, jak strašně násilně jsou rvaný před kameru, tak ani nepomáhají ve tvorbě dobové atmosféry. Hvězdu zvedám za konec, který trochu zbavuje film dosavadní bezzubosti. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (10)

  • Ve scéně, kdy je hlavní čtveřice v bowlingové herně, můžeme vidět herní automat se hrou „Polybius“, která však ve skutečnosti neexistuje. Jedná se o městskou legendu, která se rozšířila po roce 2000. Podle ní se hra objevila v osmdesátých letech a byla součástí vládního experimentu, založeného ve státě Oregon, což je také stát, ve kterém se odehrává děj filmu. (Schyzartis)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Reklama

Reklama