Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Fantasy

Recenze (97)

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

Na západní frontě klid vypráví známý příběh, ale mistrovsky řemeslně zpracovaný se strhujícím pohlcením do děje. A tematicky se jím dá poukázat i na aktuální problémy v našem světě. Když Paul říká svým spolubojovníkům, že se bojí toho, co přijde, tak by mohl mluvit třeba o příští válce. Ale my víme, že mluví o životě po první světové válce. Nikdo, kdo ji zažije a přežije, už nebude nikdy stejný, ať už je na jakékoliv straně. V Německu to ještě více posunulo vzestup fašismu, což nakonec vedlo k druhé světové válce. Možná o tom Paul uvažuje, protože dobře ví, že příměří povede jen k zášti a silnější a tvrdší reakci Německa v budoucnu, zapříčiněné pocitem hrdosti a nenávisti. Nebo možná uvažuje o životě po smrti, protože nikdo doopravdy neví, co nás čeká na konci našeho bytí. Zatímco se Paul prodírá dál přes bojové linie a s každým dnem má větší štěstí, tak všichni, kteří ho obklopují, tak umírají a někdy i tím nejneočekávanějším způsobem. Je to takové přemítání o tom, proč vlastně bojujeme. Abychom zůstali naživu, ale za jakou cenu, když víme, že smrt je nakonec skutečným vítězem války. A tohle je to, co dělá tento film životně důležitou a povinnou podívanou.

plakát

Vražda v Londýně (2022) 

Detektivní podívaná, která nepřináší nic nového, ale příjemně se u ní pobavíte, zejména pokud jste fanoušci záhadných vražd. První polovina je hodně zdařilá a komediální dynamika funguje na výbornou, avšak poté už zábavná nota dosti pokulhává. Samotné kouzlo se vytrácí a začíná se to pomalu táhnout bez nějakého stupňujícího se vyvrcholení děje. Ani  po vyšetřovací stránce vůbec neobstojí, ale největší předností je jeho drzý smysl pro humor a neotřelý pohled na milovníky Agathy, kteří se ocitli ve skutečné Pasti na myši se smrtelnými následky.

plakát

Enola Holmesová 2 (2022) 

Enola Holmesová 2 je zábavná. Brown místy neomylně mluví a reaguje na diváky, což je místy osvěžující. Enoly odbočky spolu se zdařilou výpravou dodávají pocit zajímavého příběhu. Animované scény napodobují romány Nancy Springer a fungují jako jakési důležité indície. Jedná se o prima věc, která přidává blockbusterům jednoduchý umělecký podtext. Díky tomu je i postupné vyprávění příběhu působivější. Hry na kočku a myš nejsou vždy zábavné. Enola není nepřemožitelná. Ženy ve filmu jsou sice jakýmsi terčem a pod útlakem tehdejší společenské doby, ale rozhodně nejsou slabé a dávají to až moc najevo (feminismus zde opět srší a občasně dost vynuceně). Bojují o přežití a dělají si srandu z těch, kteří je podceňují. Postavy pomalu dospívají, což je místy dobré a místy i na škodu, protože v některých případech to ubírá na charakteru dané osoby. Tvůrci chtěli očividně přivést divákům zapeklitou a provázanou detektivku, která se nakonec stala extrémně překombinovanou podívanou, což je největším kamenem úrazu u tohoto snímku. A to je nakonec velká škoda.

plakát

Black Adam (2022) 

Black Adam nepatří k tomu nejlepšímu, co DC nabízí, ale úspěšně pokládá základní kameny pro možná zajímavou budoucnost tohoto univerza. Všichni zúčastnění projevují více než dostatečné nadšení pro tento svět. Od mnoha jiných komiksáren se tento film liší tím, že i přes nějaké hlouposti a zbytečnosti, z něj vyřazuje pečlivost a snaha. Nedá se říct, že by se tvůrci a herci srdceryvně zcela nepoddali tomuto projektu, což je mnohem více než to, co na nás ostatní v poslední době všude možně chrlí. Black Adam přináší univerzu nadějnou cestu velkého potenciálu a podle úspěchu tohoto snímku se teprve uvidí, jakým směrem se současný režim Warner Bros rozhodne ubírat. Prozatím fanoušci mohou být spokojeni s tímto solidním a srdečným nářezem.

plakát

Black Panther: Wakanda nechť žije (2022) 

Je těžké srovnávat pokračování s prvním filmem, protože to bylo v mnoha ohledech odlišné, vzhledem k okolnostem. Coogler přinesl epické a emotivní pokračování, které je skvělou poctou již zmiňovanému Chadwicku Bosemanovi. Wakanda nechť žije je jedním z nejambicióznějších pokračování v rámci MCU. Wrightová, Bassettová a Huert do svých rolí dávají naprosto všechno. Snímek by každopádně snesl i kratší stopáž, protože mi to přišlo místy vynuceně natahované a kazilo mi to tak celkový dojem. MCU nám v poslední době servíruje zcela odlehčené snímky, které jsou navíc jak přes kopírák a vyhýbají se vážnějším tónům. To ale neplatí pro Wakandu nechť žije. Může se tak právem řadit k jedné z nejvážnějších marvelovek vůbec, samozřejmě až po Avengers: Infinity War a Endgame. Po dlouhé době se však jedná o solidní počin, tak trochu zázrak a možná nejlepší projekt čtvrté fáze.. Celá recenze zde.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Fenomenální! Mistrovské dílo vedené skutečným mistrem svého řemesla. Pokračování je plné nostalgie, emocí a adrenalinu. Dechberoucí vzdušné sekvence, naprosto strhující zvukové efekty a a srdcervoucí jízda. Top Gun: Maverick je naprostým triumfem, který posouvá kinematografii na další úroveň.

plakát

Poslední noc v Soho (2021) 

Nejnovější počin Edgara Wrighta je ambiciózní, stylový hororový thriller, který ne vždy se trefí do čeného - ale dokáže vás zcela vtáhnout do děje díky svému jedinečnému příběhu a hereckým výkonům. (Účast na novinářské projekci: ANO).

plakát

Eternals (2021) 

Nejnudnější a nejzbytečnější film od Marvelu. Spousta nevýrazných hlavních postav, přiliš mnoho přebytečných dialogů a flashbacků. A téměř bez děje. (Účast na novinářské projekci: ANO).

plakát

Candyman: Ďábelský přízrak (2021) odpad!

Candyman se snaží být pokračováním i rebootem zároveň, ale absolutně nic zde nefunguje. Připadalo mi to jako kdybych sledoval nějaký starý céčkový horor. Samé klišé, nic nečekaného... Dostali jsme leda tak nulové napětí, jelikož samotné postavy jsou nezajímavé a většinou se děje jen něco vedlejším postavám, které se tam vždy jen mihnou. Absolutně jsem se nudil a sledoval poprvé v historii hodinky, zda už se blíží konec filmu a rozhodně už to nikdy vidět znovu nechci.