Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (1 900)

plakát

Falešní poldové (2014) 

Solidní jízda. Je to dle traileru nepřekvapivě zábavné, místy absurdní a uhozené, přesně tak, jak si většina asi přála. Viděl jsem v tom trošku odkazy na Bad Boys, ale to rozhodně není na škodu! Vřele jsem tohle policejní skotačení uvítal :)

plakát

Godzilla (2014) 

Nová Godzilla je v první řada silně atmosférický zážitek, jaký v letošním filmovém roce zatím nepamatuju. Ta atmosféra je asi to největší plus tohoto, jinak samozřejmně i skvěle efektního, epic blockbusteru. S efektama jde ruku v ruce maximálně skvělá a obrovská destrukce města a veškerého okolí. Z mého pohledu je ale velice zvláštní děj, který je hlavně ze začátku (než ho přestanete vnímat díky potvorám),takový neosobní a nesourodě seskládaný. Vývoj a putování postavy hlavního tahouna Aarona je úplně kostrbatý. Zpočátku navíc rychle skončí postavy, na které jsem se těšil (Bryan Cranston) a potom jsem chilku uvažoval, kam že to půjde. Fakt, který mi do takhle realistické verze taky moc nesedí, je "chování" z hlediska monster filmů. Godzilla je vlastně úplně hodná a mírumilovná k lidem... ano, je. Jenže v tomhle pojetí to na mě působí z jisté míry naivně, už jsem jen čekal, kdy si ji někdo pohladí. Jakmile jsem ale tohle přešel, tak mě Godzilla uhranula až do samotného závěru, kdy jsem maximálně chrochtal blahem. Btw. Scéna na mostě a seskok do "jámy lvové" jsou momenty s velkým "M". Takže najs, jako celek mě to velmi bavilo. Emmerichova verze si s touto Edwardsovou, co do zábavnosti, může v klidu potykat. Každá je jiná a obě mě baví. Skutečnou poetiku u Godzilly neřeším, pro mě je to čistě metafora zábavy.

plakát

Hercules (2014) 

Jsem překvapen, boť jsem tušil čiré béčko. Nabůchaný Dwayne má moje silné sympatie už od škorpioních dob, ale Herkules v jeho podání je naprosto cool! Není to čirý vele epos, ale v rámci moderní kategorizace to má spád, dynamiku, nadhled, ale taky adekvátní vážnost. Takže s výsledným zpracováním jsem náležitě spokojený. Při srovnání s novými titány je Herkules o třídu výš. Příběh skýtající zvrat mě překvapil a potěšil stejně, jako ostřejší přístup režie v druhé půli. Funguje i vztah k postavám a k Herkulovi samému. Akční sekvence jsou velmi pěkné, díky za dospělejší přístupnost. Škoda jen toho nedostatku finančních prostředků, které jdou vidět hlavně v závěrečném CGI. PS: Škoda že se dnes všechno uhlazuje na efekt s přídomkem jednohubky. Kde je pořádná epičnost, kvalitní scénář a alespoň dvě hodiny vytříbeného eposu, ketrý by si lidi pamatovali ještě dlouho?!

plakát

Hlasy (2014) 

Pro mě totální dějové překvápko. Čekal jsem podle traileru ujetou komedii s mluvícíma zvířatama ala dr. Dolittle, ale že to půjde touhle schizofrenní killing cestou, to mě opravdu zaskočilo a to v dobrém slova smyslu. Výsledek proto hodnotím velmi dobře. Bavilo mě to strašně a když se nad tím zamyslím, tak tohle je vlastně naprosto reálná věc. Upřete Schizoušovi léky a takhle to dopadne. Realizace je potom dost hravá na to, aby i přes neobjevný, ale přesto kvalitně napsaný scénář, zaujala svojí bizardností, komediálními vsuvkami a hlavně rozvrácenou Jerryho osobností, kterou ventiluje do svých domácích mazlíčků. Takže jo, je to opradu atraktivní a nevídaný kousek :)

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Lehké znepokojení z hlediska režijního nezvládnutí udržet kvalitativní nášlap z druhého dílu je bohužel na místě. Atmosféru a sílu, se kterou na mě dokázal zapůsobit drak Šmak v závěru druhého dílu a vlastně celý druhý díl, se ve velkolepém hodinovém akčním finále pěti armád nepodařilo zopakovat ani navýšit a já si říkám, jak je tohle sakra možné :-(. Těšil jsem se velmi, ale to nejlepší je nasoukáno do dvojky. Hobit je zkrátka pohádka a co do vyzrálosti se nemůže rovnat s PP. Bavil jsem se dobře, akcí je hromada (pro mě nejlepší akční postava jednoznačně Legolas), ale ani jedna není zapamatovatelná tak, jako sudová jazda na řece a probouzení dráčka Šmáčka, ze kterého jsem si sedl na řiť. Takže ten závěrečný a očekávany epic odpal se nedostavil. Dramaturgicky je závěrečná část trilogie také ne úplně na 100% a co víc, vůbec jsem nebyl na konci emotivně jakkoliv zasažený z toho, že tam někdo umře. Takže oproti předchozímu dílu pokles, ale v rámci fantasy filmů stále s přehledem hodně vysoko.

plakát

Chraň nás od zlého (2014) 

Satanistický kousek zasazený do trošku, řekl bych, nestandardní roviny detektivní kriminálky. Spočátku tak vůbec není jasný náznak jakékoliv duchařiny, protože sledujeme kriminální činy. Postupným prokousáváním se dějem ale nastupuje neskutečná gradace jdoucí ruku v ruce s parádní a uvědomělou prací se scénářem a vývojem hutné atmosféry. Postupně se přehoupne nastolený krimi feeling do čisté duchařina a nemůžu nic, než jen spokojeně pobrukovat nad tím, jak je to celé natočeno s maximální přesností a citem k látce. Podpořené skvělým zvukem a kamerou. Samotný závěr, exorcismus provádění ve vyslíchací místnosti, je pak težkotonážní kalibr, jaký od Vymýtače ďábla nepamatuju! Eric Bana, pro mě neokoukaný herec, mě bavil. 4,5* a veliká spokojenost.

plakát

Interstellar (2014) 

Mistři Nolanové trefují zase hřebíček pěkně na hlavičku, boť Interstellar je opět věru kvalitní a fascinující filmový zážitek. Všechny klady a zápary jsou tu xkrát zmíněny. Takže za mě bych jen řekl, že to rozhodně nepovažuju za nejslabší Nolanův film, ale pouze za možná nejpřímočarější, zvukově břebuzený a strukturálně možná nejméně komplexní. Což je také dáno monumentálností samotného filmu. Občas jsem měl pocit, že je tam něco, co by už být nemuselo a asi dvakrát jsem se při střihu trošku ztratil. Celá ta myšlenka toku času je ale brilantní, zpětně odhalené detaily jsou ultra skvělé a jen škoda, že to nebylo ve 3D, protože tenhle film po tom vyloženě žadoní. PS: Loňská, byť mnohem prostší Gravitace, mi učarovala krapet víc. 4,5*.

plakát

Interview (2014) 

Drzejší film jsem dlouho neviděl... Rogenovu bandu mám rád, takže nebudu plut hanbu ani na tenhle film, protože mě zkrátka bavil. Je to adekvátně ujeté, přisprostlé a plné narážek na jiné filmy. Přesně tak, jak se od téhle sebranky čeká.

plakát

In Your Eyes (2014) 

V základu romantika jako hrom, ale v bravůrním podání, které mě náramně bavilo. Maximálně sympatický pár neznámých herců ve velmi nápaditém a zábavném propojení svých těl. S radostí jsem přešel i to závěrečné vlakové klišé, které je v tomhle případě pěkným finišem :) PS: Cítím v tom jisté námětové přiblížení se k Her.

plakát

Já, Frankenstein (2014) 

Bezmyšlenkovitá efektní fantasy rubačka. Překvapivě jsem se pobavila a upřímně jsem ani nečekal, že to bude něco hlubšího. Nicméně, hanba toho příběhu, jestli se to tak dá nazvat. Je to velmi prosté a prázdné, pouze na efekt. Takže pokud hledáte něco víc, je to na odpad. Pokud máte náladu na efektní kravinu, tak se to dá, ale je to fakt velmi tupoučké. 2,5*