Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (1 093)

plakát

Káva a cigarety II (1989) 

Tohle jednoznacne podrzel Buscemi - ta jeho historka byla vtipna. Dvojcata me nebavili.

plakát

Káva a cigarety (1986) 

Tahle scenka je takova prumerna, ale uvodni hudbu mam fakt rad... to muzu jet porad :)

plakát

Podivnější než ráj (1984) 

Willie a Eddie schrasti money a vyrazi po roce za Evou, aby si spolu "uzili" dovolenou. Tady uz naplno vladne Jarmusch s jeho minutovyma zaberama na drzky lidi v kine, navstevu jezera a jizdy autem. Oproti prvnimu aktu si ale uzijeme i exteriery, coz je velky plus. Teta z Madarska byla vtipna, stejne tak vykulenej Eddie v podani Richarda Edsona. Bohuzel krome tety byli Bela s Evou dost nezajimavy, hlavne pak ta jeji anglictina z ucebnice ZS. Ja vim, ze Stranger Than Paradise je kriticky povazovanej za jeden z tech lepsich nezavislych filmu, ale me se to proste vleklo. Je tam od prvniho filmu / aktu druhyho velky posun kupredu, ale porad me proste sledovat hodinu tri panaky v jednom pokoji zas az tolik nebavi, abych tomu dal hodnoceni 95% jak lidi z rajcat... za me lepsi podrpumer.

plakát

The New World (1983) 

Prvni akt o imigrantech z Madarska a kamaradovi Eddiem. Neni to o moc lepsi, nez Trvala Dovolena, ale je tam citelny upgrade - hlavni hrdina ma postel, kanape a TV!! (v Permanent Vacation se spalo na matraci) ... krome uvodu na ulici a zaveru na ulici je to opet minimalisticky natoceny v Belove byte a herci jsou vlastne neherci, ktery teda rozhodne neni zabava sledovat. Proste sorry, ale opet jen za jednu hvezdu.

plakát

Nepřítel (2013) 

Villeneuve patri rozhodne mezi rezisery, jejichz filmy jsou necim zajimavy, a jmeno rezisera samotnyho budi zajem. I tak se tomu stalo, ze i pres rozporuplny hodnoceni jsem se podival na Nepritele a ve finale se da rict, ze ta rozporuplnost je na miste. Film je celkem kratky, presto ma velmi pomale tempo a vlastne se ten dej da shrnou do dvou, mozna tri vet a hotovo dvacet... Villeneuvovska atmosfera tam je, ale neni to tak vysperkovany, jako napriklad v Sicariu nebo Prisoners. Film drzi predevsim Gyllenhaal, kterej je v zaberu temer nonstop. PS: Film skoncil nejak uprostred niceho s debilnim pavoukem, coz jsem nepochopil - a po vygoogleni "enemy explained" to vlastne porad nechapu (anebo chapu, ale prijde mi to jako absolutni sracka).

plakát

Phar Lap: Národní hrdina (1983) 

Phar Lap (film) je jednoznacne mireny predevsim na milovniky koni a dalsi mekoty, kterym sedi poeticke zabery na krasy beziciho kone a lasku ke zvireti. Film vypravi pribeh, kde je kun (a jeho trener) tzv. "against all odds", a v rozhodujici chvili se to vsechno zlobi a z nuly je razem sampion. A ackoliv je film predevsim o koni, zaujme i hlavni trio postav kolem nej - osetrovatel Woodcock, trener Telford a majitel Davis. Samozrejme kazda z postav ma v ramci sveho postaveni jine zajmy, ktere jsou casto opacne, a dochazi tak k hadkam - ty jsou ale znacne zjednoduseny, takze ackoliv je treba trener alibistickej blb a jde tvrde po tom, aby kun zavodil, necha se osetrovatelem pomerne rychle a snadno zlomit a stejne to pak funguje i mezi trenerem x majitelem. Vzdycky je nekdo zpocatku blb, a pak najednou otoci. Je to dost okaty, ale vzdycky zvitezi blaho kone, takze to vlastne plni svuj ucel z pohledu cileneho divaka, ktery konikovi fandi (prestoze vi, jak to dopadne). Coz mi pripomina dulezitou poznamku - pokud NEVITE predem, jak to dopadne, tak si stahnete US verzi. Pokud Phar Lapa znate, tak si ponechte original z Australie... ackoliv film nebyl nikdy kasovnim trhakem, asi po pravu patri mezi nejoblibenejsi australsky filmy vsech dob.

plakát

Vesnice (2004) 

Tesil jsem se na to, ze bude hutna atmosfera a budu se bat. Nestalo se. Filmu se podari castecne budovat napeti, ale pomerne rychle dojde k vysvetlovani deni a tak film nikdy nedosahne sveho potencialu. Je to skoda, protoze dobove / tematicky zasazeno do meho vkusu a s vybornym castingem - skutecne jsem se chtel bat, ale nakonec jsem byl jen trochu napjaty. Shyamalanuv zaverecny twist zklamal. Vaham mezi lepsi 3 a horsi 4, takze neco mezi..

plakát

Proč právě on? (2016) 

Nejsem teda zadnej puritan a pro "fuck" sam nejdu daleko, ale tenhle film mi prisel jen jako nesmyslna a neuveritelna explicitni plejada pro osloveni publika, kterymu pro zabavu staci hodne "fuck", huleni a precenovana "cool" blondyna z teorie tresku. Nechapejte me spatne, komedie na tema "holka ma netradicniho pritele a predstavuje ho rodine s vyraznou otcovskou postavou" mam docela rad, ackoliv jejich kvalita je vetsinou prumerna, mozna lehce nadprumerna. Presto me vsechny ty filmy jako Peeples, Guess Who nebo Meet the Fockers bavily alespon o 50% vic nez tohle. Ty predchozi filmy jsou totiz uveritelny, sympaticky a humor netlaci na pilu. Tady to byl ale portret genialniho programatora / milionare, kterej se chova a mluvi cilene jako debil, a jako rodic bych se sebral uz behem tech prvnich 15 minut na navsteve, kdy se mnou mluvi o kokotech a curacich a sukani my dcery. Zhruba v pulce filmu jsem si proste rikal, ze ten film neni vubec vtipnej. Nakonec jsem tam nasel par momentu, ktery me pobavily (lizani kundy s tatou pod stolem, zrani novin k veceri), ale daly by se spocitat na prstech jedny ruky a mnohem vetsi stopaz filmu mi pripadala proste trapna. Bryan Cranston byl misty vtipnej, bavic Cedrik nebo ajtak byli zajimavy a vtipny a duchodci Kiss mi prisli mega seschly a smutny.

plakát

Tobruk (1967) 

Valecny Tobruk je vdecne tema a uz jsem si myslel, ze tohle bude jen dalsi verze Sahary, coz se nastesti nepotvrdilo. Fiktivni pribeh o utajenem utoku na palivove nadrze v Tobruku byl zajimavy a vyuziti nemeckych zidu ve sluzbach Jejiho velicenstva rovnez. Peppard se svym hranym nemeckym prizvukem mile prekvapil, naopak anglani byli dost takovy moc anglansky a spiona jsem odhalil hned, bylo trapny, ze na to nikdo z nich neprisel.