Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Thriller
  • Sci-Fi

Recenze (3 612)

plakát

Why? (2021) 

Navnadila mě účast mé oblíbené nordické mutantky Nataši a mého oblíbeného androida Lanceho. Ale už nerealistický způsob stříkání krve na okénko auta v první scéně, stejně jako i její nevěrohodná barva i konzistence, mi daly tušit, že tohle béčko bude asi dost odfláknuté. A moje předtuchy se bohužel naplnily. I když žánry jako "slasher" nebo "vyvražďovačka" fatálně miluju, tak tenhle kousek mě nijak nenadchnul. Nenápaditý, bez napětí, bez výrazných okamžiků, nemastný, neslaný, nijaký. Nataša byla se svou pidirolí jen vějička na naivní hejly (a popravdě bych jí v té tělnaté matróně bez titulků vůbec nepoznal), no a Lanceův gerontošerif vzbuzuje především soucit. Nějaké ty body bych sice dal aspoň za pěknou hlavní představitelku, nebo za nápadité závěrečné epilogy (asi nejlepší scény z celého filmu), ale pak si zase vzpomenu na jedny silikonové cecky ve stanu a je rázem po jakémkoliv optimismu.

plakát

Deus (2022) 

Opakuju furt dokola, že lepší špatný scífko než žádný, protože se jich v posledních letech moc netočí, aspoň ne těch "hard", tedy těch pravověrných (a zároveň nekomerčních). A tohle mezi ně dá se říct že patří. Myslím mezi ty pravověrné, ne mezi ty vyloženě špatné. Kosmická loď na cestě vesmírem... no dobře, tak aspoň Sluneční soustavou, posádka na speciální misi, která má za úkol prozkoumat tajemný mimozemský artefakt s neznámým účelem či poselstvím... kdo by si přitom několikrát nevzpomněl na Clarkovu Vesmírnou Odysseu, že jo. Příběh, interiéry lodi i triky v pohodě, herci taky, v hlavní roli navíc pěkná postarší kočka, sice to celé připomíná nějakou trochu levnou televizní inscenaci, nebo jeden díl nějakého Star Treku, ale jak říkám, jsem rád za každý slušný nový scífko, takže spokojenost, 3+.

plakát

Nepřivolávej nic zlého (2022) 

Jako "ti divní" bývají ve filmech často zobrazováni Skandinávci. Tentokrát jsou ale v tomhle skandinávském thrilleru normální (a notně šosáčtí) Dánové konfrontováni s poněkud nenormálními Vlámy. A to je asi tak všechno, co k ději můžu prozradit. Protože kdybych napsal, z jakých konkrétních důvodů mě Gæsterne zklamali, byl by to spoiler jako kráva. Takže jen nekonkrétně: Skvělý námět, realistické postavy, příjemně pomalé tempo, postupně houstnoucí atmosféra, zajímavá zneklidňující hudba, až potud velká spokojenost. Ale bohužel nade všemi pozitivy úřaduje ono tradiční "nelogické chování postav". A hlavně v postavě Bjørna nabylo v závěru tohle úřadování opravdu tak obludných rozměrů, že mi celý film rázem zprotivilo. A ani finále se příliš nevyvedlo. Kdo má něco podobných filmů nakoukáno, bude myslím cítit velké rozčarování, protože první tři čtvrtiny se vyvíjely velice slibně.

plakát

Tales of the Walking Dead (2022) (seriál) 

Hodně nevyrovnaná minisérie, každý příběh je úplně jiný a režírovaný jiným rejžou. V tom ale spatřuju spíš její plus. A taky v tom, že se nejedná o prvoplánovou zombiárnu, ale že se snaží o jistý přesah, ať už je výsledek jakýkoliv. Výjimečně jsem okomentoval každý díl zvlášť.

plakát

Tales of the Walking Dead - La doña (2022) (epizoda) 

Spíš duchařina než zombiárna. Výprava dobrá, ale příběh slabý. Aspoň že ti tři latinští herci byli celkem koukatelní.

plakát

Tales of the Walking Dead - Davon (2022) (epizoda) 

Zpátečničtí, omezení a hodně nasraní běloši se chystají lynchovat nevinného černocha. Jak tahle hrůza probůh dopadne? Ehm, řečnická otázka, bylo mi to celou dobu úplně buřt. Zatím jednoznačně nejslabší epizoda celého seriálu. Nudná a takřka o ničem.

plakát

Tales of the Walking Dead - Amy/Dr. Everett (2022) (epizoda) 

Misantropický zoolog, biolog a především zombiolog se v pustině zombielandu setká s oprsklou užvaněnou šikmoočkou. A většinu času pak spolu vedou konfrontační rozhovory o smyslu života, vesmíru a vůbec. On je pošuk, který už dávno zavrhnul lidstvo a paličatě hájí názor, že zombie jsou nedílnou součástí přírody, ona mu oponuje. No a vo tom to je. Závěr potěšil.

plakát

Tales of the Walking Dead - Dee (2022) (epizoda) 

Jestli vás taky ve Walking Dead fascinovala ona holohlavá nestvůra Alfa, asi jediná vskutku démonická postava téhle jinak spíš vztahové telenovely, tak by vás měl zaujmout i příběh jejího zrodu. Příběh syrový, temný, nelítostný, na hony vzdálený dvěma epizodám předchozím. +90%.

plakát

Tales of the Walking Dead - Blair/Gina (2022) (epizoda) 

Lola rennt a Butterfly Effect. Tak na tyhle dva vzájemně nesourodé filmy jsem si v průběhu druhé epizody vzpomněl. Konverzační černá komedie v době propukající zombijské epidemie, jejíž děj je zajímavě (i když vůbec ne originálně) časově zacyklený, proč ne. Bavilo mě to a líbila se mi postarší bruneta v roli čubky šéfové.

plakát

Tales of the Walking Dead - Evie/Joe (2022) (epizoda) 

Kdybych tak někdy potkal scénáristu, řekl bych mu asi něco jako "hele kámo, ty jsi asi kapánek mimoň, co?" A odpovědí by mi nejspíš byl nechápavý pohled zpoza tlustých brejlí na uhrovatém obličeji. Tedy nic proti brýlatým, jen se pokouším stručně vykreslit pubertálního nerda odtrženého od reality. Protože tohle musel napsat někdo takový. Nebo nevyzrálá pipka odtržená od reality, to je fuk. Jestli jsou Walking Dead telenovela, tak co by potom mělo být sakra tohle? Zombijská soap opera? Ale na druhou stranu je to postapo, jsou tam zombie a v závěru bylo několik pěkných okamžiků, takže provizorně tři a jdu na další díl.