Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Už od začátku dává Temný rytíř divákovi dost najevo, že nepůjde o jen tak obyčejný akčňák a okamžitě smazává z paměti představu Batmana, coby nadčlověka navlíknutého do černého kondomu. Jde o natolik nahuštěný snímek, že jiní režiséři by z toho udělali trilogii. To samozřejmě nemusí být nezbytně superlativ, ale jakmile se divák naladí na tu správnou notu (což může být klidně až při druhém shlédnutí), zatlačí ho tento film do křesla tak moc, že nebude ochoten vstát ani kvůli močovému měchýři plnému jako rodinný bazén. Je to hlavně díky tomu, že děj je vždy alespoň o deset kroků napřed, než ty nejšílenější představy. Navíc ta hudba... opravdu si nevzpomínám kdy naposledy mi přejel mráz tolikrát po zádech. A samozřejmě nemůžu opomenout Heatha, i kdyby mi předčítal jízdní řád autobusu 130, stejně bych u toho ani nedýchal. Skutečným géniem tedy je člověk, který toto vše dal dohromady a to není nikdo jiný, než bůh režisérů - Christopher Nolan. Kdybych měl vytknout alespoň jednu věc, tak by to byla přes přílišná samoúčelnost v Jokerově schopnosti předvídat každý Batmanův tah. Především mám na mysli Batmanovu technologii, o které by Joker neměl mít ani tušení, a přesto Batmana dovede vždy tam, kde ho Joker chce mít. U toho ovšem mile rád přivřu oči, protože to jen podporuje dynamiku už tak skvělého děje. „Jsem agent chaosu a víš jaký je chaos především? Je fér." Geniální!!

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Já jsem vcelku prasák odkojený na filmech, kdy Chuck Norris vyskočí z bažiny a ze samopalu vystřílí 500 kulek, čímž zabije 1000 vjetnamčíků, takže i když dokážu ocenit kvalitu kecacích filmů, většinou se u nich tolik nebavím. A o to je větší zázrak, že tenhle film prostě zbožňuju! Navíc jsem ho viděl tolikrát, že si pamatuju Ezechiela 25:17 nazpaměť (opravdu). Nějaký delší komentář je zbytečný, protože tenhle film viděli všichni co mají na čsfd účet - prostě kult.

Sedm

Sedm (1995)

„Wow, tak tohle bylo fakt přehnaný" sdělil mi můj kamarád po té co jsme dokoukali film Sedm. „Ale dyť je to úplná bomba!" odvětil jsem, načež se na mě podíval pohledem, za kterého jsem usoudil, že si o mě myslí, že mám v mrazáku naporcovanou šlapku... Asi tak nějak to bylo potom, co jsem tento film viděl s kámošem. A retrospektivně vzato se mu ani moc nedivím, proč si o mě myslel, že mám nějakou vážnou duševní nemoc, protože většina jedenáctiletých potřebuje více než jedno shlédnutí na to, aby vstřebalo tento thriller. Atmosféra tohoto snímku je tak hustá, že by ztupila nůž, který dokáže úplně v pohodě rozkrájet atmosféru jiných snímků (tuhle metaforu jsem vždycky nesnášel). Je to dáno opravdu nechutnými vraždami a tím že je Fincher skvělý režisér. Sám o sobě ten základní kámen - sedm hříchů, zpracovaných do sedmi vražd, za sedm dní, je prostě geniální, ale to nestačí, jěstě potřebujete nějakého Davida Finchra, který by to dokázal takto zrežírovat a takových Davidů Fincherů je opravdu veeeeeelice málo. Možná jen jeden. A tak vznikne ten nejnechutnější, nejgeniálnější thriller od dob, co jehňátka konečně mlčela. Brilantní.

Dobrý Will Hunting

Dobrý Will Hunting (1997)

Jeden z nejdospělejších snímků vůbec a genialita v naprosto esenciální formě. Pokaždé když slyším geniální monolog o tom proč nevzít práci u tajné služby, tak nevěřícně kroutím hlavou, protože je... geniální. Asi bych měl víc číst knížky, abych měl bohatčí slovní.. no tu přece... skladiště, ale u tohoto filmu se jiné adjektivum než geniální nedá použít.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Od doby kdy se natočil tento film k dnešku (2013), je technologie výkonnější přibližně 2048x (vážně) a přesto (nebo spíš možná proto) mi i dneska tenhle akčňák nahání husí kůži.

Matrix

Matrix (1999)

Matrix je nejlepší film mého života!!! Tedy téměř... No jako bylo to super, ale mohlo to být víc super!.? Ok ale teď už vážně: Už si nevzpomínám na to jaký jsem měl pocit, když jsem viděl Matrix poprvé, ale jak se tak znám (a že se znám dobře, páč se sebou trávim docela dost času) tak jsem z toho byl asi parádně vystříkanej (tohle je odborný termín, který nepochopí intelektuálové a šprti). Dnes jsem se na to podíval znovu a moje myšlenky k filmu byly tak trochu chaotické (tohle je pro změnu odborný termín, který nepochopí debilové), přišel jsem si asi jako kdybych se díval na parodii a v tu chvíli mi to došlo... už jsem viděl v telce takový množství vykrádaček Matrixu, ať už jde o hlavní ideu, bullet-time, nebo legendární oblet kamery kolem Trinity ve vzduchu, že mi přišel Matrix jako parodie sama sebe a to mi trochu ubralo na dojmu z filmu. Ale stačí si tuhle drobnost uvědomit a je to jako si uvědomit, že lžíce tu není a hned je to parádní jízda! Ptáte se co tím chce básník říct? To že není na škodu si připomenout párkrát za film, že tohle tu bylo první, teprve pak člověku dojde jaké je to fantastické a originální sci-fi (ačkoliv mohlo by to být jenom sci...).