Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (152)

plakát

Oppenheimer (2023) 

Po všech stránkách výjimečný film s jednou zásadní (a zjevně záměrnou) chybou. Ani jediná ze 180 minut neukazuje klíčový moment příběhu a výsledek celého válečného snažení nejlepších (nejen) amerických mozků: bezpodmínečnou kapitulaci Japonska a konec 2. světové války. Čímž dochází ke zkreslení vyprávěného příběhu dle libosti pana režiséra. S touto jedinou výtkou jde o mimořádný divácký zážitek, který jsem si rád zopakoval.

plakát

Vládcové nebes - Část sedmá (2024) (epizoda) 

Ti v zajateckém táboře už dobojovali (..?), ti v Anglii stále válčí. Ztráty i nadále děsivé, o to větší respekt před Rosenthalem a jeho rozhodnutím. Mimochodem, dnes jsem si Austina Butlera užil i v Dune 2.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Na takový film jsem čekal 20 let, od Jacksonova Pána prstenů nejlépe zpracovaná předloha klasické sci-fi/fantasy. EDIT: A nic na tom neměním ani po třetím shlédnutí během 14 dnů.

plakát

Vládcové nebes - Část třetí (2024) (epizoda) 

Legendární kombinovaný nálet na Schweinfurt a Regensburg 17. srpna 1943, jedna z nejslavnějších misí na západní frontě vůbec. A pro “Krvavou Stou” žel jedna z krvavých lázní. Pro zajímavost, americké bombardéry na této misi zpočátku chránily i britské stíhačky, o kterých zde není ani zmínka. Např. část 222. perutě elitního Hornchurch Wingu, v jejíž sestavě letěli i čs. stíhači Jaroslav Hlaďo a Otto Smik, napadla ze slunce a zcela rozprášila celou jednu Gruppe z JG3, která byla čerstvě přeložená z východní fronty a tvrdost vzdušných bojů na Západě ji zaskočila. Žel dolet spojeneckých doprovodných stíhaček byl v této fázi války ještě zcela nedostatečný, takže nacisté pak měli při útocích na bombardéry volnou ruku.

plakát

Vládcové nebes - Část druhá (2024) (epizoda) 

Moc pěkně udělaná mise nad Trondheim v Norsku, ukázána velká zodpovědnost navigátora vedoucího letounu. A řádění posádek na zemi, vždyť každý den téhle dlouhé války mohl být poslední. Došlo i na pochvalu pozemního personálu a určitou řevnivost mezi Američany a Brity. Škoda, že tento seriál už nevidí nikdo z našich letců, co v Británii také válčili.

plakát

Vládcové nebes - Část první (2024) (epizoda) 

Konečně! “Krvavá Stá” přilétá na bojiště, kde se zapsala do dějin a získala i tuto svou přezdívku. Kdo trochu zná vojenskou historii, tak ví, že na rozdíl od jiných podobných seriálů se tady bude umírat ve velkém. A v hlavní roli B-17, za mne nejkrásnější bombardéry 2. světové války.

plakát

Vládcové nebes - Část pátá (2024) (epizoda) 

Nálet na Münster 10. října 1943. Součást “Černého týdne” tehdejšího VIII Bomber Command. Více dodávat netřeba… Snad jen, k čertu se všemi, co tvrdí, že Američané v Evropě bojovali až od roku 1944.

plakát

Vládcové nebes - Část čtvrtá (2024) (epizoda) 

Výborný díl. Nejen o létání a bojích je služba u letectva. Ale přesto, mise pokračují, ztráty rostou… Člověk se pak nediví, že naši 311. peruť přeložili Britové z Bomber Command ke Coastal Command, protože ty ztráty posádek při náletech na Německo a okupovanou Evropu byly pro čs. letectvo v exilu, s nízkými zálohami personálu, dlouhodobě neúnosné.

plakát

Top Gun: Maverick (2022) 

Maverickova hodnost kapitána námořnictva odpovídá hodnosti plukovníka, v US Navy jde o nejvyšší neadmirálskou důstojnickou hodnost.

plakát

Devadesátky - Sudy (2022) (epizoda) 

Tíživé dusno před bouří, která se zjevně strhne v posledním díle. Titěrná, zejména administrativní práce před realizací, bez ohledu na spánek, jídlo, rodinu, jelikož pokud vše nebude na 105%, mohou jít roky práce do kopru. Tihle lidi jsou pro společnost k nezaplacení. Samozřejmě mimo těch, kteří mají svého Arména ve skříni…