Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (1 797)

plakát

Nekonečný příběh 2 (1989) 

Tohle je ten Nekonečný příběh, který jsem viděl kdysi jako malý a tehdy mi přišel jako ohromující fantasy velkofilm, jenž mi zároveň dodnes zůstal v paměti. Bohužel se na mém současném hodnocení podepsal zub času. Snímek doopravdy není tak ohromující, ani tak úžasný. Ano, chválím praktické efekty, ale příběh samotný je plytký, v podstatě se po celou dobu nestane nic světoborného a celá zápletka je zkrátka dost o ničem. Bastien má schopnost přát si cokoliv, ale této schopnosti prakticky vůbec nevyužívá a když, k nesmyslům typu vytvoření plošin pro vyšplhání na vysokou věž. Na konci je sice vysvětleno, že poražení temnoty lze docílit akorát naplnit láskou, takže by zjevně přání úspěchu nevyšlo, ovšem pořád to nemění nic na tom, že mechanika přání zůstávala nelogická a nevyužitá. Naštěstí film není kdovíjak dlouhý a i s četnými, nepřeskočitelnými reklamami v mezičase (díky, Primo) jsem měl za ani ne dvě hodiny zhlédnuto bez újem na psychickém, ale ani fyzickém zdraví. Jen mě mrzí, že mě tentokrát zradila někdejší naivní dětská mysl, která všechno viděla v úplně jiném, často lepším světle.

plakát

Rick a Morty - Série 5 (2021) (série) 

Genialita prvních sérií je ta tam a přišel mišmaš všeho možného, jen ne skutečně geniálního, či zábavného. Už moc nevěřím v to, že se vše šestou, či jakoukoliv další sérií zvrátí.

plakát

Hunger Games (2012) 

Za mě působivé oživení v dnešní době už profláklého žánru Battle Royale a zároveň start všech dalších podobných filmových sérií (Labyrint, Divergence, atd.). Byť se zde děj odehrává převážně v přípravce a samotné hladové hry zaujímají až poslední třetinu, pořád jde o povedený kousek plný napětí a emocí.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Bylo to na 100 % tím, co bych si žádal jak od Spider-Manů, tak i obecně od komiksových filmů. Bohatý a ničím nešizený náhled do systému multivesmíru, výborně prezentovaný příběh i osudy jednotlivých postav, hromada zábavy a fenomenálních artistických akčních scén. Požitek jak pro oči, tak i kolotoč pro emoce. Nejlepší komiksový film, jaký jsem kdy viděl. Infinity War v podání Milese Moralese. Těším se na nášup!

plakát

Ve stínu Fukušimy (2021) 

Ano, příběh byl v mnoha ohledech nadsazený, ale jak jinak chcete vykřesat maximum z příběhu točícího se okolo korporátu a osudu hlavní hrdinky, která se i v té nejkritičtější chvíli rozhodla namísto útěku zvolit pomoc ostatním? Asi těžko bez určitých přikrášlení. Bušidó vyobrazeno víc než dobře, tohle je zkrátka povaha Japonců, kterou typický Čecháček a obecně zarputilý Evropan nepochopí. Za mě dobře zvládnutý film o Fukušimě bez Fukušimy, aneb o tom, co se dělo okolo a zejména v hlavním městě (Tokiu).

plakát

Motýlek (2017) 

Výborný vězeňský film, který mě nadchl svým stylem zpracování, atmosférou a dokázal mě od začátku do konce chytit a nepustit. Starší adaptaci jsem viděl kdysi dávno před lety, nicméně si z ní už moc nepamatuju, ale co vím, nezadaptovala třeba závěr, který zde celý děj parádně zaobalil.

plakát

Rychle a zběsile 10 (2023) 

Od dalšího přírůstku do série Rychle a zběsile jsem dostal přesně to, co bych očekával - ani méně, ani více. Zápletku opět se zaměřující na rodinné trable, tentokrát rozrostlé o jeden další kousek; hromadu absurdních, až úsměvných akčních scén; čtyři paralelní linky, kde nechyběla ani tradiční vážná s Domem, vtipná s bandou potrhlých černochů; nebo až taková sentimentální cesta strýce se synovcem. V neposlední řadě dostal ohromný prostor i nový záporák - dost mi připomínal zvráceného Jacka Sparrowa. Kdo si myslel, že Cipher byla vrchol, hodně se zmýlil, tenhle cápek ji jednoznačně porazil. Hodně bych se pobavil, kdyby i tento absolutně psychopatický poděs nakonec přešel na druhý břeh a stal se dalším klaďasem. Vážně ne. Nemůžu nezmínit ani návrat jedné postavy (opět velmi očekávaný) a svou osobní teorii, že se v budoucnu vrátí i jiná, která v tomto díle odešla. Protože zázraky se zde dějí úplně normálně, že ano. Nemůžu si stěžovat, dostal jsem další akční výplach ze své oblíbené série, který mezi zbytkem nijak nevynikl, ale splnil veškerá má skromná očekávání. Kdo obecně očekává od Rychle a zběsile cokoliv jiného, buď sérii nezná, nebo je... no, zůstanu slušný a nechám to na vaší fantazii. Těším se na pokračování!

plakát

Sex O'Clock (2023) (seriál) 

Výtečný seriál pro dospívající, který jsem si nicméně užil i ve svých letech. Postavy mi sedly už od začátku - tedy až na ústředního Adama, který se po většinu času choval jako blbec, ale měl zkrátka roli takového toho dospívajícího, co pořádně ještě neví, kým chce být. Zajímaly mě všechny osudy a nechal jsem se unášet někdy až ironickými zvraty. Musím zejména pochválit zpracování, které bylo světové kvality. Od kamery, po pojetí scén - tohle nebyl ten typický novácký seriál, ale takový, co se může sebevědomě vyjímat i po boku zahraničních. Naprosto jsem zbožňoval třeba aeriální přelety ukazující krásy Zlína, který posloužil i jako originální zasazení. Fenomenální hudební podkres mi také doteď zní v hlavě. Zkrátka mě seriál nadchl, bavil, těšil jsem se na každý díl a i když bylo zakončení takové dost humorné, nemám žádný důvod snižovat na hodnocení. Ohromné překvapení, kterému distribuce v rámci Voyo jen prospěla!

plakát

Věznice vyvolených (2022) 

Námět je to jediné zajímavé, jinak absolutní hovadina, která nemá ani dobré postavy, ani chytré dialogy, nebo vůbec zábavný a logický děj. Po většinu času ani nevíme, jakými schopnostmi jednotlivci oplývají. Dozvíme se to až v nesmyslném souboji všech ze všemi - na co se pokusit o útěk, když se všichni utrženi ze řetězu a nelimitováni rušičkami mohou akorát servat mezi sebou? Nebo proč by se nemohl rádoby mocný cápek, co ovládá elektřinu a z fleku mohl odstavit celé zařízení, nechat umlátit bachařkou? Nebo proč by se schopnost úhlavního hrdiny nemohla zakládat na prachsprosté empatii? Celé to počáteční budování systému světa zasaženého pulsem a vězeňského zařízení založeného na komunitách selhává a veze se s tím i zbytek. Hraje se tu na jakousi thrillerovou notu, jíž vévodí postava Bruce Willise, který si kvůli svému zdravotnímu stavu střihl opravdu jednoduchou roli tajemné postavy, co celou dobu mluví v hádankách a snaží se tím navodit rádoby napětí a vzbudit v divákovi zvědavost - nudil mě k smrti. Překvapila mě i přítomnost Michaela Rookera, který si sem zjevně přišel po slávě ze Strážců Galaxie jen přivydělat, ačkoliv dostal jednu z nejdůležitějších a zároveň nejdebilnějších rolí. Do všeho patosu přispívaly dementní zpravodajské vstupy, které to měly podle všeho odlehčit a zhumornit - obojí vyústilo v totální krinž. Film mě nebavil, už v půlce jsem se netrpělivě kroutil v křesle a čekal, kdy to celé skončí. Ani konečná pointa mě nezaujala, bylo to prostě blbé, blbé, blbé! 2/10

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Film má řadu opravdu funkčních, dojemných momentů, u kterých jsem měl i já co dělat, abych udržel emoce, ale zbytek mi přišel jako překombinovaný mišmaš, kam se evidentně snažili narvat co nejvíc a stopáž tomu mírně nestíhala. Hlavní záporák a jeho motivace mi vůbec nesedla - kromě jeho jednodimenzionální zlé povahy pramenící z touhy po dokonalosti, ale utápějící se ve vlastní psychopatii, mi zkrátka přišla hloupá jeho myšlenka udělat ze zvířat inteligentní tvory, zjistit, že se tito inteligentní tvorové nechovají jinak, než obyčejní lidé, zničit tedy celou planetu a začít odznovu (WTF?). Adam Warlock byl často skloňovaným „záporákem“, zde nicméně zastal roli nevyrovnaného teenagera, který vlastně ani nevěděl, jaký chce být a za celou dobu neudělal nic pořádně zlého, ale ani dobrého (jasně, tu jednu věc možná, ale to je tak všechno). Celé to táhl vyloženě příběh Rocketa, který byl nicméně vyprávěný skrz vzpomínky prokládané zběsilou akcí odehrávající se i na několika místech naráz. Raději bych pomalejší, ucelenější příběh zaměřený na jednu konkrétní věc, než několikavrstvý heist a snaha se zaměřit na víc postav najednou. Humor mi přišel dost na sílu a přicházel i v momentech, kdy se to úplně nehodilo a zkazilo to možnou dobře budovanou atmosféru. Asi si budu muset dát několikaletý odstup a kouknout znovu, protože v tuto chvíli mě tohle „finále“ rozhodně nepřesvědčilo. Spíš, než staré dobré osobité Strážce, jsem v tom viděl cílení na zajetou Marvelovku, kterých za poslední roky vyšlo požehnaně a ani jedna nebyla zvlášť vynikající (mimo Spider-Many). Na 100 % souhlasím s touto recenzí a ve většině s dalšími, které udělily 3* a méně. Snímek je značně přehajpovaný.