Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (16)

plakát

Rebel Moon: První část – Zrozená z ohně (2023) 

Je to vykrádačka? Je. Je to místy nesmyslné? Ovšem. Má to podprůměrné triky? Ano. Tak proč 3 ***? Pro mě Rebel Moon není o tolik horší než zbytek Marvelu a jiné obdobné produkce z posledních pár let. A bohužel mi myšlenkově přijde na stejné úrovni tupého komiksu. A upřímně mi tohle pseudo scifi a fantasy prostředí na domácím kině vedle vánočního stromečku a spolu s vypnutým mozkem (nutná podmínka) bavilo.

plakát

Napoleon (2023) 

Bohužel zklamání. Phoenix herecky chladný, stejně tak celý film. Přišlo mi, že v kinoverzi snad kvůli osekanosti jakoby neměl co hrát a z Napoleona zbyl pouhý obrys. Navíc se za mě ani očekávaná epika nedostavila. Bitvy jsou z mého pohledu vyloženě slabé. Stejně tak trikově mi Napoleon přijde průměrný až podprůměrný. Promarněná příležitost.

plakát

Bitva o Diên Biên Phu (1992) 

Zde na ČSFD velmi podhodnocený film a to už jen kvůli velkolepé výpravě a monumentálním válečným scénám. Bitva o Diên Biên Phu je především protiválečný snímek. Ve filmu je tato skutečnost vyjádřena kontrastem mezi luxusními důstojnickými bary v Hanoji a příšernou realitou zákopů. Strhující pak jsou precizně zvládnuté válečné scény, které jsou dost jiné než v klasických hollywoodských filmech. Např. z bojiště na jednom pahorku nám režisér dává možnost v pozadí vidět paralelní útok na pahorek druhý (dle mého dost náročná scéna na koordinaci a přípravu, přičemž filmový trik jsem neodhalil). Ztvárnění bojových scén je pak jeden velký realismus, který v mnohém připomíná skutečné záběry ze zákopů z dnešní války na Ukrajině, přičemž se zde projevuje obrovská výprava a zapojení vietnamské armády do natáčení. To, že nepřítele téměř nevidíte beru jako plus, nikoliv negativní věc, jak zaznívá v některých nemístně kritických recenzích. Jinak pro úplný kontext filmu doplňuji zahraniční hodnocení: IMDB 6,2 a Rotten Tomatoes 76 %.

plakát

Halo (2022) (seriál) 

Z mého pohledu nadprůměrně kvalitní sci-fi seriál, který zdaleka není jen o akci, ale nabízí zamyšlení především nad tím, zda jsme ochotni pro dosáhnutí "vyššího dobra" dopouštět se menšího zla. V zásadě se drží pár témat, které tak může řešit do hloubky. Trikově povětšinou moc pěkné. A finále mně upřímně strhlo. Příjemné překvapení.

plakát

Gettysburg (1993) 

Výborně natočený válečný film. Z mého pohledu velmi věrohodně a hlavně divácky atraktivně zachycuje vývoj bitvy u Gettysburgu, úvahy generálů atd. Rovněž velmi dobré herecké výkony od spousty známých herců a skvělý soundtrack. Hodnotím výše než například známější film Waterloo, který se rovněž věnuje jedné bitvě.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Příběh prvního pokračování Avatara se soustředí především na rozvoj rodinných vztahů a nových postav, a to dle mého není na škodu (nedočkáme se tedy žádného intrikaření, ale hlubšího rozvoje světa a vesmíru Avatara). Film takto paradoxně vzhledem k žánru působí komorně a přišlo mi, že se spíše ubírá k budoucí rodinné tragédii (skrze motivy pošramocených vztahů otců a synů). Filmu dle mého názoru uškodilo příliš mnoho akce, která mi na rozdíl od objevování Pandory a vztahů mezi postavami místy přišla nadbytečná, a která rovněž přispívá k přemrštěné délce 3 hodin. Akční scény mě přitom příliš nebavily (např. i samotné finále), přišlo mi, že jsou stále pořád o tom samém a ve srovnání např. s Dunou (2021) ztrácejí na velkoleposti, což je ostatně dáno i příběhem. Na stranu druhou doporučuji na film zajít do kina, určitě to stojí vidět.

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

Z filmu si odnáším především pocit hnusu a zmaru. Právě pocity jsou to na čem nová adaptace světoznámého románu stojí. Film ukazuje hnusná jatka bojišť 1. sv. války, v nichž vítězem není nikdo a poražení jsou všichni. Oceňuji velmi dobrou práci s předlohou, kterou z hlediska děje film do značné míry ignoruje, ale není to nikterak na škodu, jelikož si z ní vybírá to podstatné, které je často zachyceno pouze v určitých detailech, či transformováno do jiných situací než v knize, ovšem svým vyzněním tak je s knihou stále v souladu, či ji doplňuje. Nesouhlasím proto s tvrzeními , že tato adaptace není věrná předloze.

plakát

Hra na oliheň (2021) (seriál) 

Seriál mě příliš nezaujal. Domnívám se, že nepřináší v zásadě nic nového, přičemž po prvotním šoku se pro mě stal v mnoha aspektech předvídatelný. Další výtkou je místy nelogické chování postav a poněkud béčkové gvraty v ději. Z mého pohledu je seriál také příliš dlouhý, kratší formát by mu seděl lépe. Na stranu druhou oceňuji snahu dát postavam hlubší psychologicke a sociální pozadí.  Seriál nedoporučuji ke zhlédnutí. Domnívám se, že současná tvorba nabízí lepší seriálové i filmové záležitosti.

plakát

Poslední noc v Soho (2021) 

Z mého pohledu zdařilý kousek. Zaujal mě výborným soundtrackem, ktery tvoří významnou část filmu, ale také výbornou kamerou, přičemž se přiznám, že jejich spojení místy fungovalo tak skvěle, že jsem při projekci pociťoval mrazení v zádech. Poněkud béčkový příběh mě nijak neurazil a k celkové atmosféře filmu se hodil. Navíc si dovolím tvrdit, že film divákovi předkládá některé zajímavé myšlenky na zamyšlení. Téma sexuálního násilí je dle meho názoru podáno formou, s níž se bez problémů dokáži ztotozňit.  Pro mě příjemné překvapení, doporučuji ke shlédnutí.

plakát

Duna (2021) 

První projekce: Nová filmová Duna je jednoznačně filmem, který stojí za to vidět na velkém plátně. Senzační ozvučení a výborné triky k tomuto filmu jednoznačně patří a z tohoto úhlu pohledu se jedná jednoznačně o velkou show, která zaujme i široké publikum.  Pokud jde o zápory filmu, bezesporu k nim patří fakt, že film končí v půlce děje. Je pouze prvním dílem a jako takový nemá dle mého názoru důstojně provedený konec.  Na stranu druhou můžeme vnímat první díl pouze jako ochutnávku a pozvánku na akční inferno, které jako fanoušek knižní série očekávám od druhého dílu. Rovněž jsem z filmu zklamaný, že po prvním shlédnutí na filmu nevidím nic zásadně nového a originálního, čím do světa Duny film přispívá. Je to zřejmě věčný boj, být věrný knižní předloze a zároveň něčím novým přispět. Z mého pohledu v tomto bodě nová Duna poněkud selhává. Podobně je to i s myšlenkovým světem Duny, který je popsán pouze v malých náznacích, přičemž mám dojem, že přednost je radši dána fantastickému vizuálu a záběrům na vesmírné koráby či úžasnou krajinu. Faktem nakonec zůstává, že jsem z Duny odcházel méně nadšený než například z nového Bonda, od kterého jsem vlastně nic nečekal. Druhá projekce na větším plátně: K filmu jsem přistoupil stylem, opřít se do sedačky, otevřít oči a jen koukat. Při nehledání vad a toho co udělat jinak, jsem měl z filmu výrazně lepší dojem. Při mnoha scénách mě mrazilo v zádech. Rovněž jsem si nově všiml a ocenil Zimmerův doslova nadpozemsky či možná mimozemsky znějící soundtrack, který ve filmu působí úžasně. Film je z meho pohledu dokonalý po všech stránkách (krom konce v polovině), což je možná důvod mého pocitu jisté citove chladnosti, který ve mě film zanechal.