Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (30)

Divoké pivo

Divoké pivo (1995)

Snímek získal v roce 1995 antiocenění Plyšový lev za nejhorší film roku (český ekvivalent Zlaté maliny).

Vřískot

Vřískot (2022)

Mason Gooding se během castingu před režiséry zmínil, že jako student sepsal esej na Vřískot (1996). Následně byl požádán, zda by si ji tvůrci filmu mohli přečíst, a později byl Mason do filmu i obsazen.

Vřískot

Vřískot (2022)

Pátý díl Vřískotu vyšel 14. ledna 2022, což je přesně 25 let a 25 dní od premiéry prvního dílu, tedy 20. prosince 1996.

Vřískot

Vřískot (2022)

David Arquet (Dewey), který je držitelem certifikátu Bob Ross painting instructor, naučil část štábu kreslit jako legendární umělec během přestávek v natáčení.

30 Seconds to Mars: From Yesterday

30 Seconds to Mars: From Yesterday (2006) (hudební videoklip)

Kolem písničky je spousta spekulací o čem doopravdy je. Někdo říká, že jde o zpověď vojáka, jiní mluví o Bohu a jeho stvoření světa, nebo o útěku od problémů. Ve skutečnosti jde o téma reinkarnace, o které 30 STM sepsali i ideologii a v bookletu v sekci „Thank you“ se zmiňují mimo jiné i o Buddhovi.

Šarlatán

Šarlatán (2020)

Šarlatán byl vybrán do užšího výběru cen akademie v kategorii cizojazyčný film.

Cesta naděje

Cesta naděje (2014)

Bitva na Gallipoli, jež se pohřešovaní synové účastnili, je dodnes australany považována za největší válečnou prohru.

Zbav se svých miláčků

Zbav se svých miláčků (2013)

V roce 2008 získal roli Allena Ginsberga Daniel Radcliffe. Měl před sebou však ještě natáčení posledních dvou dílů filmové série Harry Potter, a tak musel nabídku odmítnout. Tehdy projekt kvůli nedostatku financí ztroskotal. Když na něm později začal pracovat John Krokidas, roli Ginsberga opět nabídl Danielu Radcliffovi.

Dogma

Dogma (1999)

Ve filmu je Loki (Matt Damon) Anděl smrti a Azrael (Jason Lee) démon, který chce páchat zlo. V mythologii je však Andělem smrti Azrael a Loki Norský bůh, který koná zlo.

Dogma

Dogma (1999)

Ve scéně, kdy Golgoťan říká: "Žádný muž z ženy zrozen.", cituje Shakespearova Macbetha.

Dogma

Dogma (1999)

Původně mělo film uvést studio Disney. Kvůli kontroveznosti snímku však jeho zástupci váhali, zda snímek vůbec realizovat. Poté však projekt poslal sám Harvey Weinstein, spolupředseda studia Miramax, společnosti Lion's Gate Films, která již s ničím neotálela.

Dogma

Dogma (1999)

William Donahue z organizace Catholic League po několik měsíců film kritizoval a veřejně proti němu protestoval, aniž by jej předtím viděl. Poté jeho pracovníci zavolali do View Askew Production, založené Kevinem Smithem a Scottem Mosierem, a pro Donahua se pokusili dojednat speciální promítání. Od Smitha se však dočkali odpovědi: "Tak co tedy dělal posledních šest měsíců?"

Dogma

Dogma (1999)

Ve scéně, kdy je Loki (Matt Damon) spatřen poprvé, přesvědčuje jeptišku, aby začala žít život ateisty. Později, když Loki (Matt Damon) a Bartleby (Ben Affleck) diskutují o průchodu skrz bránu, je na pozadí záběru možné spatřit stejnou jeptišku, odcházející opilou z kavárny a následovánou místním pracovníkem, který se jí snaží odebrat půllitr s pivem. Záběr obsahuje pouze originálním VHS verze, na Special Edition DVD se již scény nedočkáte.

Dogma

Dogma (1999)

Ve chvíli, kdy se Kevin Smith a Scott Mosier doslechli, že je Alan Rickman fanouškem Smithova filmu Hledám Amy (1997), odhodlali se jej zeptat, zda by neztvárnil roli Metatrona. Když si Rickman přečetl scénář, měl na autorskou dvojici jen 2 otázky, a to ,zda by mohli zůstat věrní scénáři a jestli budou mít křídla pravá, nebo upravená pomocí CGI.

Dogma

Dogma (1999)

Produkční návrhář Robert Holtzman se ve filmu objevil jako policejní důstojní a také jako businessman pod vlastním jménem Holtzman ve scéně v zasedací místnosti.

Dogma

Dogma (1999)

V úvodní scéně na letišti je možné všimnout si Gwyneth Paltrow, sedící pár míst vedle postavy Bena Afflecka. Na natáčení se s ní nepočítalo, přišla jen jako Affleckova kamarádka, kterou pozval na filmování.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Hlavní motivací pro přijetí role Proxima byla pro Olivera Reeda možnost podívat se do Londýna a vidět zde několik přestavení. Herec současně po režisérovi Ridleym Scottovi požadoval, aby po 17. hodině již nemusel natáčet a mohl si dělat, co by chtěl. Scott s tím ochotně souhlasil.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Scénář obsahoval souboj Maxima (Russell Crowe) s nosorožcem. Protože by byl ale výcvik příliš náročný a postprodukční úprava nedostatečně realistická, scéna byla nakonec vypuštěna.

Gladiátor

Gladiátor (2000)

Během gladiátorských scén si Russell Crowe (Maximus) zlomil kosti v noze a kyčel a zranil si také obě bicepsové šlachy.

Reklama