Reklama

Reklama

Obsahy(1)

25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města. (Forum Film CZ)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (442)

silentname 

všechny recenze uživatele

Podľa všetkého tu nekončíme a pokračujeme ďalej. Musím povedať, že som bol zvedavý ako "Scream" vo výsledku dopadne, lebo po "Halloween Killssom sa tak trošku bál, že staré klasiky sa dočkajú mizerných spracovaní, len preto, aby si ešte raz mohli zarobiť nejaké peniaze. To sa ale podľa mňa tu vôbec nestalo. nemôžem povedať, že by ma to bavilo tak ako pôvodný "Scream". No myslím si, že film vytrieskal určite väčšiu dávku atmosféry a napätia, než to bolo v prípade "2"3("Scream 4" som ku svojej hanbe doteraz nevidel, no musím to napraviť). Vraždy sú spracované dosť dobre, film má kvalitnú atmosféru a dokonca som si dokonca aj celkom postupne obľúbil postavy. Čo sa týka "identity vraha" (nakoľko počas predošlých epizód som vždy uvažoval kto za vraždami reálne stojí) musím povedať, že som k tomu ku koncu už dospel. Nebol som si istý, či sa tu naplní scenár z väčšiny predošlých filmov (ak ste videli aspoň prvý film, viete na čo narážam), no nebudem dávať žiadne spoilery. Každopádne poviem to, že jednou postavou som si ku koncu bol už skoro istý. Pretože ak začnete si dávať určité momentky dokopy... tak vám to z toho logicky vypadne. A viac k tomuto nepoviem. Návrat starých pák do filmu je podľa mňa tiež super. Plus David Arquette tu absolútne žiari. Jeho postava sa dočká svojho veľkého momentu. A som mu vďačný za to, čo celej tejto sérii priniesol. Vo výsledku pre mňa ide o dobre spracovaný slasher, ktorý miestami však spracuje nanovo staré scénky z prvého filmu (z určitých dôvodov) a pri tom som len tak prevracal očami. Ale aj ako sám o sebe je film spracovaný dobre. A som zvedavý kam sa s týmito postavami posunieme ďalej. Ako som povedal, máme potvrdené, že 6-ka je už na ceste. Hodnotenie: B+ ()

choze 

všechny recenze uživatele

V šestnácti jsem viděl v kině první Vřískot a byl to pro mě film roku. O čtvrt století později sedím na pátém Vřískotu, mírně se nudím, místy mě štve, jak moc to cituje originál, nejděsivější mi na tom přijde sešlá Courteney Cox a připadám si velice starý. Tím spíš, že jsem si v kině za poslední tři týdny podobně připomněl Matrix nebo Spider-mana s tváří Tobey Maguirea. Stará garda mi tu přišla poněkud nadbytečná, ta nová nezaujala a vraždy jsem odzíval, byť ten nůž v detailu prorvaný krkem byl fajn. Nějaké nápady tvůrci měli a potěšilo i vysmívání se "hororům s přesahem", takže úplně zbytečné a nudné to není, ale pecka taky ne. Ale stejně boomersky prohlásím, že Vřískot pro mě zemřel s Cravenem. ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Úmorná nalejvárna banálních hororových trivií, která se vždycky musí toporně zastavit, aby prkenná teenagerská stafáž mohla otravně komentovat popkulturu. To fakt už nestačí, vždyť to dnes dělají i vánoční blockbustery za 190 milionů dolarů. Přes všechny řečičky je to ale ve strašení úplně impotentní, zato to zcela vážně řeší nějaká sesterská trápení. Jo a říkal jsem, jak hnusně a levně to vypadá? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VRAH VYCHÁZÍ Z MINULOSTI, ALE TENTOKRÁT JE NĚCO JINAK...“   Oslavnej film nejprofláknutější hororový masky. Nejsem bůhví jakej „vřískající“ fanda a tak si spíš vychutnávám ty filmový odkazy. To ostatní je postupně spíš debilní a pak ještě debilnější. Ale možná, že z toho jen prostě ke mně nepronikla ta zde oslavovaná hravost… Já v tom vidím píčovinu.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám důvod, proč si pro pivo nechodit sám. 2.) Ghostface.   ///  Thx za titule „BootMax“.                  PŘÍBĚH  **  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

castor 

všechny recenze uživatele

„I'm Sidney fucking Prescott. Of course I have a gun.“ Vrah v ikonické masce je zpět. Otázkou zůstává, zda jsme o to stáli. První dva díly miluju. Tehdy se ve videopůjčovnách neohřály, Wes Craven si dělal, co chtěl, v rozporu s očekáváním odkrouhl hlavní hereckou hvězdu hned v úvodu, byl nápaditý, přichystal řadu naschválů, sehnal snaživé herce a předložil šťavnaté scény i svižné dialogy. Duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett ovšem jen převařuje dobře známé motivy a schémata, a ač pomrkávají na diváky a znovu si utahujeme z pravidel hororového žánru i z všemožných filmových pokračování, pořád tomu něco chybí. Každopádně děvče z úvodu je držák, schytala toho dost, ale přežila, což je dostatečný důvod pro její starší sestru se po letech vrátit domů. Záhy se dozvíme i kus z její minulosti a tedy důvod, proč se k téhle značce měli vrátit i diváci. A statistický úřad v městečku Woodsboro bude muset zase pár obyvatel vyškrtat. Což nenechá spát několika starým známým (herecky mě bavil zejména David Arquette), kteří nakráčí do několika známých lokací (ale přiznejme si, že jejich účast je poněkud nadbytečná). Kamera postupně umírající omladinu zabírá z ideálního úhlu (zavírání dvířek nebo lednice) a hra odkud bubák vyskočí může začít. Potud je to fajn. Jenže pak začne naskakovat množství nesrovnalostí (prázdná nemocnice, postřelený Ghostface je druhý den jako rybička, nesedí, že by měl tolik síly – pochopíte po odhalení), feeling z druhé poloviny devadesátých let je pryč a ani ta hra na hádání, která z postav je vrah, nebaví (určitě uhádnete brzy). Docela mizerné je to s napětím, i střet lidského masa s velkým kuchyňským nožem se drží až nečekaně hodně (výjimky jsou) při zemi. A hlavně tři hvězdy dávám kvůli závěrečnému nenápaditému zúčtování v domě Stu Marchera (z jedničky). Pětka je asi lepší než číslo 3 a 4, ale na staré dobré časy rozhodně nemá. Tehdy se totiž Craven rozhodl, že nás nejen vyděsí, ale i pobaví. Natočil poctu žánru, plnou odkazů a stylových hlášek. Režisérské duo rovněž natočilo jistou poctu plnou odkazů, ale má jeden velký problém – nedokáže překvapit. Divák by čekal/přál si, že promažou jeho závity a začnou přepisovat hororovou historii, ale oni vlastně jen opisují to, co jsme milovali v roce 1996. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (33)

  • Courteney Cox (Gale Weathers) je na scéně viděna v červeném power obleku, který je symbolem pestrobarevného oblečení, které nosila v minulých filmech Vřískot. (lyukassza)
  • David Arquet (Dewey), který je držitelem certifikátu Bob Ross painting instructor, naučil část štábu kreslit jako legendární umělec během přestávek v natáčení. (Ice123)

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama