Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (7)

plakát

Terminátor (1984) 

Klasika žánru, film který mi učaroval hlavně vysokým procentuálním množstvím akce vzhledem k neakčním scénám, hudbou, která není nijak zvlášť oslnivá, ale trefná a gradací děje. Milostná scéna je v tomto snímku velice podstatná, protože na ní stojí celý příběh se zajímavou myšlenkou, pokud se nebudete příliš moc zajímat o časové paradoxy. Tento snímek je důkazem, že není důležitá velikost rozpočtu, pokud máte dobrý nápad. Pozn. pro lepší zážitek doporučuji sledovat až po setmění.

plakát

Hvězdná brána (1994) 

Můj nejoblíbenější film dětství. Také pravděpodobně nejlepší dosavadní Emmerichův film. Linie je velmi přímá, jak bývá zvykem u „amerických“ filmů --> 3* Proto tento film musel přijít s něčím mimořádným. A tím je Výprava + jeden „kamenný kruh“ --> další 1,5* navíc. Akce není přehnaně mnoho, což je jen dobře.

plakát

Pán prstenů: Návrat krále (2003) 

Zakončení slavné trilogie snad nešlo udělat lépe, ale i přesto je rozšířená verze ještě lepší – dělána spíš pro zaryté fanoušky. Ze všech pokusů a omylů z prvních dvou dílů si vzal P. Jackson ponaučení a vytvořil nejvíce věrohodný díl vzhledem ke knize. Např: film už není dělán jako příprava k hlavní bitvě, ale zaměřuje se i na ostatní pasáže. Závěr filmu (rozšířená verze) v Minas Tirith dojímá k až slzám, ale není to vytvářeno uměle, ale silným příběhem. Obyčejná verze – 97%, rozšířená verze – 99% (100% - kdyby si odpustili soutěž mezi Legolasem a Gimlim v pití piva)

plakát

Pán prstenů: Dvě věže (2002) 

Druhý díl začíná přesně tam, kde skončil první, bez vysvětlování, ve stejném duchu jako jednička. A opět nemohu nic namítat vzhledem ke knize, až na pasáž s Faramirem – ta je naprosto neodpustitelná (Faramir byl ve skutečnosti Zákonně dobrá postava). A bitva v Helmově žlebu má lepší závěr až v rozšířené verzi. Právě tyto nesrovnalosti tento díl dost sráží. Dvě věže jsou vlastně jakýmsi přemostěním 1. a 3. dílu, o kterém si P. Jackson myslel že stačí dobré ohlasy a pak stačí i něco zanedbat. Poznal, že se zmýlil a do posledního dílu si vzal toto ponaučení, naštěstí, k srdci. Obyčejná verze – 90%, rozšířená verze – 92%

plakát

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001) 

I když přes 3 hodiny vypadá jako přehnaně dlouhý film, je nutné si uvědomit, že děj v knize trval téměř 1 rok a jakékoliv další zkracování by Tolkienovi fanoušci nesli velmi nelibě. I tak, ale P. Jackson dokázal vtěsnat hlavní linii knihy do tak krátkých možností. Ještě před vstupem do kin bylo jasné, že to bude trhák, šlo jen o to jak dobrý vzhledem ke knize. To se povedlo měrou vrchovatou. Oscary jsou v naprosto zasloužených kategoriích, a i když žádný díl nedostal žádného Oscara za herecký výkon, herci hrají velmi zodpovědně, vzhledem ke svým rolím. Obyčejná verze – 95%, rozšířená verze – 96% „Kéž by se nic z toho nestalo“ „To chtějí všichni, co prožívají trápení. O tom ale oni nerozhodují. My rozhodujeme jen o tom, co uděláme s časem, jenž nám byl dán“

plakát

Matrix Revolutions (2003) 

Tento film by se dal přejmenovat na Matrix Reloaded 2.polovina. Ti kteří neviděli dvojku, ať to rozhodně nezkoušejí ani pouštět, nebo je to od Matrixu navždycky odradí. A to přece nechceme :-) Film se nese v přípravách na 2 rozhodující bitvy: Sión x stroje a Neo x Smith. Ale i mimo ně má děj spád a dobré vizuální efekty, ale tak nějak se ztratilo kouzlo předchozích dílů a zůstal „jen“ mimořádně dobrý akční film, bohužel jen s Matrixem v názvu. Samotné bitvy jsou pastvou pro oči, na vyšší smysl protentokrát zapomeňte a uvědomte si lidskou nedokonalost v důstojném zakončení trilogie.

plakát

Matrix Reloaded (2003) 

Stejně jako první díl i tento je po prvním shlédnutí obtížně shodnotitelný, natož vůbec pochopitelný. Proto doporučuji vidět aspoň třikrát než budete prosazovat svoje jakékoli názory o kvalitách snímku. Jelikož si tvůrci nastavili jedničkou příliš vysokou laťku, měli u pokračování 2 možnosti: a) Pokračovat ve stejném duchu, b) vydat se úplně jiným směrem. Vybrali si druhou možnost a rozpitvali strukturu Matrixu dopodrobna, to je prováděno především dialogy, vypadá to zdlouhavě a nudně, ale není když víte o čem je řeč. Další „novinkou“ jsou vypilované vizuální efekty v čele s honičkou na dálnici (kam se hrabe Kobra 11). Nicméně právě velké množství vizuálních efektů bývá často kritizováno s dodatkem - zbytek nic moc. Na druhou stranu dovedete si představit první Matrix bez vizuálních orgií?