Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní

Recenze (757)

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Palec nahoru za anti-woke poselství filmu, ale jinak je to neskutečně patetickej kýč s trapným, infantilním humorem. Bezkrvá nuda, která se vleče jako týden před výplatou. Sterilní digibordel bez čehokoliv pamětihodnýho. Filmový komiksy jsou mrtvý, zapomeňme.

plakát

Casa d'appuntamento (1972) 

Levnější a ušmudlanější giallo. Sedmdesátkově sleazy a italsky trashy. Přiměřeně zábavný, pokud se teda člověk rád pobaví tvůrčí nesoudností a bezostyšnou béčkovostí. V roli inspektora Fontaineho překvapil identickej dvojník Humphreyho Bogarta Robert Sacchi, kterej si na imitování Bogieho postavil úspěšnou kariéru. Fanoušky euro horroru potěší přítomnost jmen jako Bruno Nicolai, Anita Ekberg, Rosalba Neri, Barbara Bouchet a Howard Vernon. Na střihačský sesli pak řádil Bruno Mattei (ano, TEN Bruno Mattei), a ani bych se nedivil, kdyby ty psychedelický, jakoby zaseklý a opakující se záběry vražd za doprovodu houkající sirény a barevných filtrů byl jeho nápad. A aby toho nebylo málo, tak speciální efekty měl na triku Carlo Rambaldi, budoucí trikařská legenda. Není toho málo, na takovou malou trashůvku.

plakát

Il rossetto (1960) 

Solidní režijní debut Damiana Damianiho, kterej se proslavil především první sérií kultovní Chobotnice. A už ve své prvotině přináší detektivní, sociálně kritické drama. Dokonce se tu v první velké roli objeví Vinnetou Pierre Brice. Film jako takovej je pěkná sonda do duší italských měšťáků, jejichž charaktery obnaží vražda místní prostitutky. Skvělá byla scéna výslechu šlapek na policejní stanici. Nádherně břitký dialogy a velice snadno uvěřitelný charaktery holčin. Tenhle film se taky objevuje v seznamech úplně prvních pre-giall, nějaký ty stopový prvky tam určitě jsou.

plakát

Zakázané ovoce (1998) 

Film, kde se toho sice zas tak moc neděje, ale je naprosto špičkově natočenej, s nádhernou kamerou a výpravou, herci jsou ve svých rolích perfektní a vychutnávají si i ty nejmenší camea, má vynikající downtempovou hudbu Davida Holmese a dýchá z něho pohoda a nadsázka. Jáj, a té Jennifer to tady tak moc sluší.

plakát

Interrabang (1969) 

"Interrabang... rýmuje se to s bumerangem." Interrabang je znak, jenž v roce 1962 vymyslel Američan Martin K. Speckter, a který měl spojit funkci otazníku a vykřičníku do podoby jednoho interpunkčního znaménka. No a o sedm let později si ho vzal jako leitmotiv svýho (skoro) gialla režisér Giuliano Biagetti, aby natočil tenhle rádoby intelektuální, pseudoartovej meta-thriller, plnej nonsensových dialogů a deklamování Fitzgeraldových citátů. Ale naštěstí pro diváka, taky i kamery vyžívající se v ladných křivkách tří nádherných modelek v drobounkých bikinách, zakrývajích jen to nejnutnější. Ty při svém pracovním výletě na skalnatý ostrov potkají záhadného modrookého básníka - psychopata, kterej toho hodně namluví, a v moři plave zásadně v oblečení. A poté, co je opustí jejich fotograf (který odjel pro palivo do prázdné nádrže člunu), se s ním okamžitě, pěkně na střídačku, začnou všechny kurvit a vést úmorný dialogy. Otravně přechytralý low budget giallo, hříčka, která vede odnikud nikam. "Nemá smysl porušovat pravidla, amico mio, když je ani neznáš." To prý řekl Roberto Rossellini po premiéře Interrabangu svému bývalému kolegovi Biagettimu, a pěkně to vystihuje i povahu filmu.

plakát

The Four Skulls of Jonathan Drake (1959) 

V roce 1957 přišlo britské filmové studio Hammer Films se svou úspěšnou adaptací Frankensteinova příběhu, který šokoval tehdejší publikum otevřenou krvavostí a na svou dobu odvážnými gore scénami, navíc už v barvě. A to byl ten přelomový okamžik, kdy filmoví tvůrci začali být v zobrazování explicitních scén otevřenější. Ať už to byly scény likvidace útočících zmutovaných mozků ve Fiend Without a Face z roku 1958, nebo netvor s utrženou lidskou hlavou v rukou v The Monster of Piedras Blancas z roku 1959, anebo přibíjení kovové masky s hřeby na obličej z čarodějnictví obviněné neštastnice v Bavově La maschera del demonio z roku 1960. No a v The Four Skulls of Jonathan Drake z roku 1959 se zase může divák pokochat vyvařováním uřezané lidské hlavy v horoucím kotli, a následnou mumifikací kůže z ní stáhlé do podoby rituální "svraštělé hlavy". Film jako takový je fajn oddechová černobílá dobrodružka se silným mysteriózním nádechem. Příjemně strávených sedmdesát minut.

plakát

I giochi del diavolo - La Venere d'Ille (1981) (epizoda) 

Jako poslední projekt před svou smtí, natočil Mario Bava spolu se svým synem Lambertem tohle hodinový historický svatební video, který téměř unudí k smrti. Ke konci se v tomhle nevzrušivým televizáku vyloupne i nějaký to mysteriózno, ale jako celek je to fakt velká slabota.

plakát

Přízraky noci (1945) 

Moc příjemná britská mysteriózní antologie, černobílá prababička Serlingových povídek z Twilight Zone. Krapátko delší než by musela být, ale teda, to vám povím, segmenty s břichomluveckou loutkou a zrcadlem jsem si fakt užil.

plakát

The Little Match Girl (1914) 

Srdce drásající příběh z pera Hanse Christiana Andersena, o děvčátku z chudých poměrů, které pro nuznou obživu prodává na Štědrý večer sirky.