Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (121)

plakát

Instalatér z Tuchlovic (2016) 

Instalatér z Tuchlovic je film, který se prezentuje jako poetická komedie, zatímco jde o skličující drama bez špetky vtipu. Je to další z řady českých filmů, který vykresluje českou vesnici jako pustý ostrov obývaný stádem lidských sviní, v lepším případě úsměvných postaviček. Účinkující: Stereotyp starého mládence, stereotyp maminky starého mládence, stereotypní hospodští balící, stereotyp tyranského manžela, stereotyp týrané manželky, stereotyp vesnického nácka a stereotypní Vietnamci. Člověk může shlédnout jenom tolik Divokých včel, Děr u Hanušovic a Instalatérů z Tuchlovic aby si řekl a dost. Milí Pražáci, přestaňte točit debilní filmy o tom, jak se blbci na venkově mají blbě!

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Není to žádná tragédie, ale oproti nepřekonatelně zábavným Avengers je Age of Ultron film předimenzovaný a přeplácaný, který na svých bedrech vleče tíhu marvelovského universa s velkou námahou. Scénář je koncipovaný jako to-do-list a film taky ke konci jako seškrtaný to-do list působí. Příliš mnoho postav a příliš málo dialogů. Příliš mnoho destrukce a málo nápadů. Špatně uchopený záporák a žádné napětí. Proč hrozit vyhlazením lidstva a zničením světa, když všichni vědí, že další a další filmy budou následovat a že přinejmenším ten poslední bude zase o hrozbě vyhlazení lidstva a zničení světa? Vidět milované postavy opět pohromadě je dostatečně dobrý důvod k shlédnutí filmu, ale je třeba si nalít čistého vína. Age of Ultron je produkt, natočený za velké peníze pro velké peníze a je to jen příjemná oddechovka, která má za cíl ukrátit čekání na další pokračování téhle franšízy, ve kterém se (snad) bude něco zajímavého dít.

plakát

Captain America: Občanská válka (2016) 

Poctivě natočený letní film, který příjemně zabije dvě a půl hodiny vašeho času. Občanská válka je o mnoho lepší, než ostatní superhrdinské filmy roku 2016, ale není to ani film, zasluhující velké ovace. Pochvalu zaslouží bratři Russoové za to, že dokázali natočit velkou akci přehledně a že příběh, ve kterém účinkuje obrovské množství postav, se ani na moment nezmění v naprostý chaos. Co mě na Občanské válce vadí, je nedostatek naléhavosti, což je vlastnost všech marvelovských superhrdinských filmů. Age of Ultron sliboval hrozivého padoucha, který dostane Avengers do kolen, místo toho nabídl hláškujícího robota. Občanská válka slibovala osudový střet, který rozerve Avengers na kusy, místo toho nabídla přátelské utkání dvou superhrdinských týmů bez vážnějších následků. Zdatná režie zakryje fakt, že film má v zásadě stejnou zápletku jako zatracovaný Batman vs Superman, ale to, že film není úplně hloupoučný nebo úplně nudný z něj automaticky nedělá žánrové veledílo.

plakát

Doktor Strange (2016) 

Nechápu, proč všichni aplaudují Marvelu za to, jak se dovede chopit neznámé předlohu a udělat z ní kasovní trhák. Jistě, je to marketingový um, ale filmařský um? To sotva. To, co studio Marvel umí, je chopit se libovolného komixu ze svého portfolia a udělat z něj Iron Mana. Dělá to od roku 2008 a od té doby se z toho stala unavená, vyprázdněná formulka. (Ocenění si zaslouží čestné výjimky jako Guardians of the Galaxy.)

plakát

Stvořeni pro lásku (2000) 

Hypnotický, precizně nasnímaný a zrežírovaný a snímek o nevyjádřených citech, který okouzluje poetikou přeplněného činžáku. V emocích se zmítající hrdinové, kteří za všech okolností zachovávající dekorum, vynalézavá kamera a jedinečná vizuální poetika. Film, který vybízí k opakovanému zhlédnutí a opakované analýze. Zářný příklad vynikající filmařiny.

plakát

Zorro: Tajemná tvář (1998) 

Hlučná hollywoodská rutina, která představuje Zorra coby mexického Batmana a přitom vrší jedno klišé za druhým, až nad tím zůstává rozum stát. Tenhle film je skvělý, když je vtipný a hravý, ale každá svěží konverzační, taneční nebo bojová scéna je vyvážená zmatenou a hlasitou akční scénou. Nuda, která neví, kdy skončit.

plakát

Život (2017) 

Scény brutálního násilí v beztížném stavu jsou efektivní, ale všechna ta technická bravura nezakryje fakt, že Život je „jen“ vypiplaný žánrový film, béčková vyvražďovačka o tom, jak záludné zlo postupně likviduje skupinu lidí, kteří nemají kam utéct. Obsazení je vynikající, ale snaha o přesah nevychází, protože postavy nemají co zajímavého říct. Holt Vetřelec je jen jeden.

plakát

How to Plan an Orgy in a Small Town (2015) 

Orgie trapnosti. Docela zábavný, ale rozhodně ne dobrý film. Největším kladem je herecký výkon okouzlující Jewel Staite (Kaylee ze seriálu Firefly). Hvězdička navíc je za dobré úmysly.

plakát

Underworld (2003) 

Upírská variace na Romea a Julii? Ani náhodou! Ústřední pár je neuvěřitelně toporný. Kate Bekinsale, jinak mimořádně schopná a krásná herečka, v tomto filmu nejen špatně hraje, ale navíc špatně vypadá, což platí pro celý film. Ošklivý a tmavý, očividně laciný béčkový akční horor. Zklamání na celé čáře.

plakát

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 

Vězeň z Azkabanu je ten nejlepší z filmů o Harrym Potterovi. Má ze všech nejlépe odvyprávěný děj a příjemně svižné tempo, má zajímavou zápletku a zamilováníhodné postavy, ale především okouzluje zcela nezaměnitelnou vizuální poetikou, něčím, co je v jiných letních bijácích málokdy vidí a co se zcela vytratilo z dnešních mainstreamových velkých filmů, určených pro masové publikum. Schválně, jestli vás napadne jiný film s rozpočtem nad sto milionů dolarů, který by byl podobně hravý a překypující životem? Mimochodem, Vězeň z Azkabanu se do tohoto rozpočtu přesně vešel, což z něj dělá ten nejlevnější z Potterovských filmů. Stýská se mi po časech, kdy hollywoodské blockbustery byly takhle komorní, příjemně kompaktní a s příběhem, v němž není v sázce osud celého světa.