Nejsledovanější žánry / typy / původy

• Horor
  • Krimi

Recenze (3 874)

plakát

The Morning Show - Bílý šum (2023) (epizoda)

Slabý díl. Téma rasovo-finanční nerovnosti a jejího řešení mě zajímalo, problém vidím v tom, že jsou tu upozaděny hlavní postavy - Bradley se tu neobjeví vůbec a Alex a Rory tu jen statují (přičemž Rory je už jen stínem někdejšího zábavného Roryho) - a ty vedlejší postavy, co jsou tu vytaženy do popředí, pro mě nejsou dost zajímavé, nejsem na ně namotaný. Navíc se celou dobu jede na vážno, žádný humor. Souběžně sleduju Boj o moc a to napětí, snappy dialogy a herecké koncerty v každé epizodě, s tím se Morning Show momentálně nemůže srovnávat.

Maniak (1996)

Miluju roadthrillery a tenhle má skvělé obsazení, ale zklamalo mě, že se na dálnici odehrává jen celkem malá část i ten černohumorný styl.

Vítr (1986)

Spisovatelka píšící mysteriózní romány se stane svědkem vraždy a následně ji terorizuje vražedný magor. Kulisy opuštěného řeckého městečka se starají o exotiku, hodně tu fouká a pramálo zajímavého se děje. Čekal jsem haluzovější zápletku nebo aspoň zábavnější děj. Aspoň že na Meg Foster s jejíma legendárníma očima se dobře kouká.

plakát

Eliška a Damián - Epizoda 1 (2023) (epizoda)

Dalo by se to jednoduše odmáznout tím, že Prima kvalitní seriály nedělala nikdy a shitové seriály jsou de facto její značka (jako má HBO motto "Nejsme televize, jsme HBO", Prima zjevně funguje podle motta "Nejsme HBO, jsme Prima"), takže proč jí to vyčítat teď. Jako seriál na dopoledne k žehlení nebo i na úterní večer českého dělňase/důchodce utahaného/senilního tak, že je mu všechno jedno, popř. se dožadujícího svého "hezky česky", asi ok. Jako tahák do sobotního prime time, no nevím. Jediným pozitivem, co mě napadá, je, že to není papundeklové úplně, ale jen z poloviny - máme tu pár exteriérů a máme tu autentické interiéry zámku. Scénář by byl ok jako první verze, po které přijde ještě několik dalších, ve kterých se odstraní tupé vysvětlovačky backgroundu postav, ukážou se věci, o kterých se jen mluví, celé se to víc vyhrotí, aby měl člověk pocit, že tam opravdu o něco jde a dopíšou se opravdu vtipné dialogy. A vyškrtne se ten totálně zbytečný vypravěč, proboha. Co se herců týče, všechny bych vyházel a začal s castingem od znova. Konkrétně u mdlé Emmy Smetany bych vypíchl totální absenci jiskry a citu pro komedii, které jsou u představitelek dobrých romcomů základ - představte si v její roli třeba její téměř jmenovkyni Emmu Stone a hned máte úplně jiný level herecké energie. Smetana si svou roli tak nějak odmluví, ale to fakt nestačí. Chemie mezi hlavními dvěma představiteli veskrze žádná, neutrálnější než Švýcarsko. A co se slavné bitky týče, v tomhle žánru a primáckém provedení snad nikdo nečekal propracovanou akční scénu, ale snadno to mohla být aspoň jednoduchá vtipná (a ne směšná) etuda založená na kontrastu úsporných elegantních pohybů šlechtice s kordem a medvědovitých pohybů tupého násilníka. Tady to ale natočili bez nápadu a z nejhoršího možného úhlu. Kamerově a hudebně obvyklá nuda, kostýmy neevokují historii, ale pohádku, což byl zřejmě záměr (romance pohádkových rozměrů), ale nevypadá to dobře. Celkově je pilot vyváženě matný a špatný po všech stránkách, ale kdovíjaká bizarnost to není - na to už je divák příliš vycepovaný předchozími primáckými seroši a nekončící záplavou současných českých pseudokomedií.

plakát

100 let Warner Bros. (2023) (seriál)

Oslavný dokument o studiu, které nám dalo Vymítače ďábla, Supermana s Reevesem, Kubrickovy, Eastwoodovy a Nolanovy fláky, Matrixy, Pána prstenů či Harry Pottera (a letošek zbouralo s Barbie), ale taky Přátele. Záplava informací a slavných mluvících hlav a příjemný message, že dobré příběhy nám mohou pozitivně měnit život.

Krvavá nevěsta (2019)

Sice tu není nouze o mordy ani krev, ale dějově je to nenápadité a uspávající, nemá to zajímavější atmosféru nebo styl a humor i fuckování otravovaly. Samara i Andie potěšily.

Paprika (2006)

Blouznivý anime předchůdce Inception hýřící fantazií a vizualitou.

plakát

Boj o moc - Série 1 (2018) (série)

Dallas pro 21. století? Po ne až tak peckovním pilotu mě to rychle namotalo. Skvělé postavy, skvělí herci, skvělé scenáristické nápady, skvělý humor a pravidelně napínavé jako prase.

Břímě snů (1982)

Dokument o tom, jak Herzog točil Fitzcarralda a zároveň si ho sám prožil. Což musel tušit a dost možná to byl i jeho záměr. Průser střídá průser a dalších deset průserů čeká za nejbližším záhybem řeky, ale megaloman i poetický filozof Herzog to nevzdává. Akorát mi chyběly konflikty s Kinskim a taky bych se rád dozvěděl, s jakým úspěchem v kinech se takhle vydřený - a úžasný - film následně setkal.

Červený drak (1986)

Pochválil bych kameru a jistou atmosféričnost, ale příběh mi byl dost jedno. A z Coxova Lecktora sice je cítit inteligence, nadřazenost a hrozba, ale ne děsivě uhlazená démoničnost, kterou později Lectera obdařil Hopkins. Ve stejném roce měl premiéru i Henry: Portrét masového vraha a ten mi přijde mnohem zajímavější.

Ovládací panel
109. nej uživatel Česko