Reklama

Reklama

Jak se dá využít volný čas při prodávání v bistru? Tahle parta vám to rozhodně ukáže. Jsme v Americe 80. let, kluci experimentují s drogami, a co připomíná holku, to se snaží přimět k sexu. Navíc se vždycky v dohledu najde nějaký šašek, který se snaží být vtipný… (oficiální text distributora)

Recenze (172)

Dado 

všechny recenze uživatele

Čiastočne má na tom svoj podiel možno i môj postoj k 80. rokom, ktoré mám vďaka ich popkultúre a asi aj tomu, že som ich na vlastnej koži nikdy nezažil, dokonale zidealizované, no Fast Times at Ridgemont High v mojich očiach ešte aj dnes funguje skvele. Ba čo viac, pôsobí na mňa tak vtipným a neviazaným dojmom, že väčšina súčasných tínedžerských komédií v porovnaní s ním pripomína mladšieho brata, predvádzajúceho všelijaké neohrabané pokusy, ktorými sa neúspešne snaží podobať na svojho staršieho súrodenca. Navyše, vidieť Whitakera či Penna (najmä jeho) ešte ako herecké uchá v úlohách karikatúr na špecifické skupiny stredoškolských študentov je na nezaplatenie. (80%) ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Heckerlingovej film sa dá v prvom pláne sledovať ako retro jízda s neodolateľným tempom a vizuliatou. Stráca sa však aktuálnosť snímky, ktorá napriek svojmu zasadeniu do 80. rokov nestarne. Svet sa síce zmenil, ale jeho princípy nie. A na väčšinu zmine je Fast Times ľahko adaptovateľný. Áno, sociológia stredných škôl z amerických coming of age filmov z tohoto obdobia je stále výsostne aktuálna. K aktuálnosti postáv sa u Heckerling pridáva šikovnosť epizpdického scenára, ktoré konštrukcia, postavená na krátkych gagoch akoby očakávala éru sociálnych sietí a krátkych formátov, do ktorých útržkovitosti sa fragmentárnosti presne sedí. __ Vo filme sa navyše prejavuje schopnosť Hekerlingovej a Crowa úresiahnuť odľahčenú komediálnu rovinu a dotýkať sa závažných tém. Ukážkou je línia nechceného tehotenstva, ktorú dokážu autori presvedčivo vykresliť v citlivých skratkách a dodávajú jej dôraz najmä na pokdlade predlošlých lážo plážo momentov. ___ Aj po takmer 40 rokoch je to život na strednej, čo dôverne poznáme z prvej ruky. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne pramatka všetkých typických amerických komédií a paródií zo stredoškolského prostredia. Narozdiel od jej neskorších trápno-klišoidných a obohraných detí, dýcha sviežosťou a príjemným, nenúteným humorom. Zábavný bol už len pohľad na S. Penna alebo N. Cagea čoby usoplených stredoškolských cucákov. Ach, ten čas tak strašne letí.... 75/100 ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tihle flákači let osmdesátých jsou tak herecky nevýrazní a jejich výstupy tak epizodní, že jim nakonec ani nemůžete fandit či je nenávidět. Že je Crowe břídil, který si libuje v rozmělňování děje vím už dávno, ale tady mu výrazně pomohla paní režisérka, jenž si po slibné montáží sekvenci ze začátku asi odskočila na kafe. Ridgemont High se nakonec nevyplatí vidět ani kvůli zhulenému exotovi a ucházející muzice. Tyhle propriety má dnes prakticky každá teen zábava a na dobový pohled se můžete v tomhle případě zvysoka vykašlat, protože nezletilí jsou pořád stejní a chtějí klátit o sto šest... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jak píše tady Malarkey, Nicolase jsem já oproti němu nenašla, ale Sean se nedal přehlédnout. Tady bych mu pár našupala a bylo by to. Ale co já vím, tak v každé třídě se vždycky našel nějaký exot a nebo rebel. Jó, přesně jak bylo ve filmu, v tomhle věku se řeší zásadní otázky života, třeba jak je to s těma klukama a jak je to s těma holkama. To přece nejde nemít nějakou známost a neochutnat všechno, co k tomu patří, kde k tomu ta láska není ještě až tak nutná. Nakonec na to někteří přijdou a je fajn vidět u některých jedinců postupnou proměnu, ale vše jen náznakově s bezvadnou muzikou, která tuhle partu mladých doprovázela. Ale s tou Seanovou pizzou bych to nechala patentovat na všechny školy, bezva nápad :-) Je rok 2016, ale nic se nezměnilo, doba mládí, kdy se něco buď strašlivě nutně něco řeší a nebo naopak se neřeší vůbec nic........ prima Zlaté časy jsou za kvartu. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (48)

  • Film měl původně režírovat David Lynch, jemuž se scénář velmi líbil, zároveň ale dodal, že to není nic pro něj. (Kulmon)
  • Aby Sean Penn lépe vplul do postavy Spicoliho, odpovídal jen, když ho někdo oslovil tímto jménem. (Kulmon)
  • Pro roli Stacy byla zvažována Jodie Foster, ale neměla zájem kvůli studiu na Yale. (Kulmon)

Reklama

Reklama