Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (735)

plakát

Univerzální voják 4: Odplata (2012) 

Jeden souboj v půlce a jedna delší vyvražďovačka na konci. To je vlastně vše z hlediska akčních věcí a zbytek je šílený "děj" směřující z jednoho blázince do druhého, občas lehce zábavný, ale většinou času WTF.

plakát

Hněv bojovníka (2013) 

Ty boje jsou ne moc dobře udělaný a nereálný. Teď nemyslím to, že těžko někdo vydrží několik přímých zásahů do krku, že když už je skoro mrtvý, tak dostane myšlenku a je zase zcela fit atp. Tady je problém v tom, že tu do značné míry nefunguje fyzika. Když bojuje David s Goliášem a Goláš máchne svojí obří rukou, Davidovi prostě nestačí jen zvednout svojí a tím mu ji zastavit - tím by si ji tak maximálně nechal zlomit. Stejně je to s pákama - páky fungují, ale jen některé a některé proti hoře svalů prostě nenasadíte. A pak samozřejmě souboje s meči - tento film se striktně drží pravidla, že kdo má meč (pardon - katanu), ten je na tom hůř a vždy prohraje. Proti meči se dá bojovat - když je někdo extrémně dobře vycvičený a stojí proti jednomu člověku, který s mečem neumí. Ale tady je to něco příšernýho. A takto by se dalo pokračovat. Všechny "finální" údery jsou zde o "vnitřní síle", takže nic zajímavého, jen po úderu, kterých už protivník dostal nesítky se najednou sesype. Trochu to zachraňuje fakt, že techniky jsou prováděny lehce (i třeba tu tam nějaký zajímavější kop) a je vidět, že herci je umí, ale také je vidět, že jsou dělány na kameru, zastavovány, aby si je divák prohlédl a tím to likviduje choreografii soubojů. A bohužel soubojů je málo (teda těch zajímavých). Vlastně za celý film jen 3, z toho jeden fakt blbej. Dějově by to nebylo až tak šílené, kdyby to nebylo přehrávané, "poučné" atp. Tím se celý film stává únavným až otravným.

plakát

Green Street 3: Rváči nikdy nezlomení (2013) 

Surový styl pouličních soubojů, kde nejsou předváděné žádné akrobatické skopičiny, ale kde jde hlavně o hrubou sílu, dobré načasování a orientaci v davových bitkách. Dějově nijak zázračný film, který přesně kopíruje styl a vývoj takovýchto bojových filmů (osobní tragédie, přechod do nového prostředí, nějaké neúspěšné boje, sex s krásnou kočkou, tvrdý trénink, vítězné zmlácení záporáků). Na druhou stranu to není žádná tragédie a děj slušně sedí k atmosféře a ke způsobu soubojů. A na konci se dočkáme souboje, ve kterém jsou přeci jen předvedené i nějké zajímavé kopy.

plakát

Machete zabíjí (2013) 

Myšlenka podobná jako v prvním dílu, ale aby se to někam posunulo, je všechno už tak přeháněné, že už to zdaleka není tak vtipné jako poprvé.

plakát

V nitru Llewyna Davise (2013) 

Asi jediný film, u kterého se mi stala taková zvláštní věc. Sedím si takhle v křesle a říkám si jestli bych si poměrně nudný večer neměl zpříjemnit nějakým filmem. A v tom si uvědomím, že se na jeden už asi hodinu dívám.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

Oddechový film, který si na nic moc nehraje, bere vše s nadhledem a má na to si ze sebe a sobě podobných dělat občas srandu. A díky tomu se dají přečkat některé "vážnější" pasáže. A jedno Plus za kladivo pověšené na věšák.

plakát

Percy Jackson: Moře nestvůr (2013) 

V zásadě platí to, co jsem napsal k prvnímu dílu (jen s tím rozdílem, že kladných stránek ještě trochu ubylo, zatímco debilit přibylo a známí herci se na to taky již vybodli): Film plný rozporů. Základní myšlenka (zasazení řecké mytologie do nového světa) vlastně není vůbec špatná, ale konkrétní scénář už je na tom výrazně hůř. Na film bylo očividně dost peněz, neboť triky jsou vynikající (resp. na dnešní filmy již standardní), ve vedlejších rolích se tam objeví kvalitní známí herci, no a jako hlavní 3 postavy máme někoho, kdo neumí vůbec nic. A takto by se dalo pokračovat. Světlé stránky proti příšernostem po celém filmu. Jako by se tvůrci rozhodli udělat co nejkontraverznější film.

plakát

Tom Yum Goong 2 (2013) 

Stále vynikající našlapaná thajská mlátička, ale kvality jedničky přeci jen úplně nedosahuje. Po dějové stránce je o něco složitější, což ale není klad ani zápor - je to sice možná zajímavější než čistá rovná cesta za slonem, ale zase se tu objevuje větší množství nelogičností a hloupostí. Ale zde jde hlavně o souboje. A ty jsou bohužel dělány jinak než v jedničce. Zatímco tam si tvůrci hráli s variabilitou technik, stylů a "smrtících" úderů, tak zde se zaměřily na efekty. Můžeme tedy vidět souboj v plamenech, na kolejích, kde při každém úderu probíjejí elektrické blesky atp. Jenže tohle není nijak moc zábavné. Pořádná capoeira či techniky lámající ruce a nohy byly na podívání mnohem zajímavější než hořící stěny. Na druhou stranu i když to úrovně jedničky nedosahuje, stále je to film narvaný bojovým uměním od začátku do konce, kde množství šílených technik a akrobatických kousků převyšuje běžná díla. Co se týče JeeJi Yanin, tak trochu působí, že její role byla přidána trochu navíc. Vždycky se někde objeví, párkrát kopne (přičemž nepředvede nic zcela zázračného) a zase zmizí.

plakát

Enderova hra (2013) 

Úplně mi není jasné, proč se tvůrci snaží točit filmy podle knížek, který se prostě do 2 hodin nedá nacpat. Celý film pak vypadá spíše jako trailer, vždy se něco nakousne, ale jelikož na to není dost místa, tak se hned běží někam dál. Je tedy vidět, že nejenže většina předlohy byla vynechána, ale dost pravděpodobně pak bylo natočeno mnohem více materiálu a z něj opět nechán jen kus, aby se to tam nějak nacpalo. Ve výsledku nejde ani tak o to, že by bylo něco nepochopitelné z hlediska děje, ale je nepochopitelné, proč to celé vypadá takto. Divák nemá tendence přemýšlet o tom, proč se postavy chovají tak, jak se chovají, ale proč tvůrci něco naznačí a aniž by se tím nějak zabývali, rychle se ženou naznačovat něco dál. Vzniká tím také celá spousta nelogičností a nesmyslů, které v předloze předpokládám smysl dávají, ale to je houby platné. Film tak zachraňuje jen vizuální stránka, která není sice nijak suprová, ale je na dnešní "standardní" úrovni, tzn. kvalitní triky a rozumné interiéry.

plakát

Ninja 2: Pomsta (2013) 

Po dějové stránce je film prakticky o ničem - celý "děj" slouží pouze k tomu, aby Adkinsna dostával od jednoho souboje k druhému a při tom mohl na sebe navlékat slušivé ninja oblečky, či je naopak ze sebe sundavat. Souboje jsou ovšem na velmi dobré úrovni, rychlé, zajímavé po choreografické stránce i co se předváděných technik týče. Občas herci "zamrzají" v technikách, ale většinou je to spíše při cvičných soubojích, takže to lze omluvit. Trochu slabší je třetí čtvrtina filmu, kde se Adkinson po vzoru Ramba rozhodne vyčistit policejní stanici a poté džungli od padouchů, takže sám s ninja zbraněmi likviduje zástupy zloduchů se samopaly. Pak se naštěstí film vrátí k "normálu", aby nakonci ukázal sérii parádních soubojů.