Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (1 715)

plakát

Strážci Galaxie: Volume 3 (2023) 

Prekvapivo funkčný origin movie o Rocketovi, kde funguje scenár i emócie - čo sa za posledné roky o komixovkách povedať nedá. Trošku som mal ale pocit, že to boli také posledné lúče kedysi žiarivej éry, a je to Gunnova rozlúčka, než presedlá do temnej situácie DC od WB. Prajem veľa trpezlivosti, Jamesi!

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Dokud bude existovat možnost shlédnout tyto mohykány velkofilmu na velkém plátně, budu tam. A možná to je právě jediný způsob, jak nenechat vymřít tento žánr. --- Christopher McQuarrie a Tom Cruise po loňském epickém letu Maverick porcují další plnokrevní filmovou jízdu, s naprosto revoluční kamerou Frasera Taggarta a kouletrhající hudbou Lorna Balfea. Obsazení ženských rol je neuvěřitelně silné, a Hayley Atwell místy válcuje i Cruise. Závěrečná sekvence mi vyrazila dech, a to já miluji: když mi umělecké dílo sáhne do biorytmu. Nejspíš to budu vidět znovu. --- IMAX Praha, 17.7.2023.

plakát

Lucifer (2016) (seriál) 

Detektvívka, ale v úplne inom kabáte. Existuje miesto medzi nebom a peklom, kde hrá metaforické divadlo najviac sexy obsadenie, a pritom nemáte pocit, že by ste pozerali na mydlovku alebo péčko. Má to krásny vývoj postáv, ťažkotonážny sexappeal a perfektné tempo. Tak sympatických hercov v (nad)ľudských rolách v čele s Tomom Ellisom a Lauren German si obľúbi takmer každý.

plakát

Boj o moc - Série 4 (2023) (série) 

Vrchol televizní tvorby. Nejdokonalejší duett rodinných vztahů s politicko-korporátními zájmy. Herecký koncert všech zúčastněných, natočený nejsvěžejším okem za kamerou za poslední léta, s invencí tvůrce Jesseho Armstronga. Jeremy Strong se mi šplhá do top10. Díky 4. sérií pro mě nejlepší seriál posledních 5 let.

plakát

Boj o moc (2018) (seriál) 

Vrchol televizní tvorby. Nejdokonalejší duett rodinných vztahů s politicko-korporátními zájmy. Herecký koncert všech zúčastněných, natočený nejsvěžejším okem za kamerou za poslední léta, s invencí tvůrce Jesseho Armstronga. Jeremy Strong se mi šplhá do top10. Díky 4. sérií pro mě nejlepší seriál posledních 5 let.

plakát

John Wick: Kapitola 4 (2023) 

Ještě jsem nikdy neviděl film, kterého každý jeden záběr je jak dokonalý obraz, propracovaný do nejmenšího detailu. Do zmiňovaných obrazů pak vložte nejnápaditější choreografie bojových umění, které jste kdy viděli, a dostanete čtvrtého Johna Wicka. --- A když už máte pocit, že jste viděli úplně všechno, nastane scéna s velkým mužem ve fialovém obleku na diskotéce. Ps: Pokud existuje peklo, vypadá nejspíš jak zmiňovaná scéna s tancujícími lidmi. --- Naprosto transcendentální zážitek, kdy v posledních dvaceti minutách jsem byl vyčerpán akčním tlakem, který na mě film vyvíjel. Kdo jde na příběh, bude dle mě zklamán. Kdo hledá nejlepší akční videoklip, pravděpodobně si sáhne do svého TOP5 všech čas.

plakát

Jirka vysvětluje věci (2022) (pořad) 

Pokud existuje recept pro vzdělávání v informačně šíleném 21. století, Jirka Burýšek z něj má na české mediální scéně nejvíc ingrediencí po hromadě. Výsledné videa předchází tvrdá práce výzkumu a sbírání dat a mediálního materiálu, kterou následuje náročná editace a technicky profesionální audio-vizuální provedení. Jeden z mála středoevropských osobností, který svůj úspěch nevybudoval "odrážením světla", ale tvorbou, která má hutný obsah a zdravé hodnoty.

plakát

Avatar: The Way of Water (2022) 

Pocit, jak byste v živote mohli vstoupit do všech lunaparků, ale ani do jediné knihovny. --- První třetina uběhne příjemně, protože připomene nádhernou přírodu z Pandory, a představí nové postavy. Ta druhá je zajímavá hlavně díky vodnímu světu, a technické dokonalosti, kdy přechody mezi záběry pod vodou a nad ní ještě nikdy nebyly tak přehledné a časté. Ta třetí hodina ovšem nabídne naprosté inferno, kdy již vizuál vzhledem k digitálním bitvám neohromí, spíš irituje, a místy máte pocit, že koukáte na nepovedenou předělávku Titanicu s naprosto nepochopitelně stupidním scénářem bez štipky nápadu a logiky. Nestává se často, že pětihvězdičková první půlka filmu se dokáže proměnit v nesnesitelnou druhou za 1 hvězdu. Je mi to líto, protože filmografii Jamese Camerona považuji za naprostou špičku kinematografie, nemluvě o tom, že první Avatar byl opravdu revolučním filmem, který nastavil novou laťku toho, co je vizuálně technologicky možné dostat na plátno. Uběhlo však 13 let, a v roce 2022 to na mě působí celkově jenom průměrně. Jsem ale rád, že jsem to viděl. --- Krátká video recenze a moje TOP 3 filmy pro rok 2022 tady.

plakát

Koruna - Série 5 (2022) (série) 

Pozoruhodná práca s postavami, elegantná kamera a výprava, precízne herecké výkony aj naďalej. V čom je ale 5. séria The Crown slabšia, je hutnosť scenára, ktorá plače rozťahanosťou za účelom nasmerovať všetky dejové nite rovno do ďalšej série. Mierne skamanie z absencie akéhokoľvek dramaturgického vyvrcholenia.