Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (2 486)

plakát

Mission: Impossible II (2000) 

Já nevím, všichni kolem mě brblají jak je to hrozný film, ale já ho mám mnohem raději než předchozí, první Huntovo nasazení. Pro mě je MI2 efektní akční jízdou plnou nápadů, která je až nečekaně zábavná a až po střechu narvaná scénami, na které člověk prostě jen tak nezapomene. Občas překvapí tím jak kašle na tradice žánru, logiku, zákony filmařiny i zákony vesmíru a přitom stále ladí a funguje. Navíc je to všechno doslova vizuální orgie, obrazová žranice, ve které člověk při každé repríze objeví další a další nové vychytávky a drobné filmařské parádičky. Klidně si brblejte, já na MI2 nedám dopustit, naopak, zas si ji půjdu pustit a věřím, že se zas budu dobře bavit.

plakát

Bořiči mýtů (2003) (pořad) 

Adam a Jamie! Způsob, humor a nasazení s jakým tihle týpci uchopí a zpracují kdejakou ptákovinu, prostě nemá chybu. Bez nich byl byl efekt pořadu poloviční. Je to zábavné, šílené, ujeté, návykové, neomrzí se to a navíc se člověk pokaždé dozví něco nového. Zabije mince hozená z mrakodrapu chodce na ulici? Mohou při kýchnutí vypadnout oči z důlků? Může vás zabít CDečko?

plakát

Bílá vrána (1938) 

Kupodivu lepší než jsem si pamatoval. Zábavná, svižná oddechovka, odsýpající tempem, kterému nedokáže uškodit ani občasná píseň a navzdory předvídatelnému vývoji umí zvednout náladu a naladit do pohody. A má skvělou dvojku Plachta-Krištof-Veselý, která si tu po filmu Pán a sluha prohodila role, ale opět jim to funguje na jedničku. Zahambit se nedal ani zbytek obsazení, který oběma jmenovaným borcům pomohl vytáhnout tuhle operetku až na pozici klasiky, která pobaví i po téměř 80 letech a po x-té repríze.

plakát

Na kolejích čeká vrah (1970) 

Ironický Kalaš sype hlášky, dloube svého sidekicka do žeber a nikdy nezaváhá. Jiří Sovák si postavu, kterou zdědil po Rudolfu Hrušínském upravil podle svého a dodal jí šmrnc, který si udržuje i po více než čtyřiceti letech. Hanzlík zdatně sekunduje, Brzobohatý tomu dodává charakter, amatérský "megret" Bohumil Šmída jistotu, že nic není tak jak jeho teorie naznačují. Nechybí exploze, honička a přestřelka, správně dobově umírrněné a strohé, a všechno to jistí povedený scénář a kvalitní kolektiv vedlejších postav. Jedna z těch klasických českých detektivek, které si občas rád připomenu.

plakát

Království lesních strážců (2013) 

Tak epické to zrovna dvakrát nebylo. A bohužel ani originální. A zábavné už vůbec a to v žádném ohledu. Slepenec motivů a klišé z desítek starších filmů, který nepřináší nic nového, nic objevného a bohužel nic, co by zaujalo nebo vtáhlo do děje. Tuctové nezajímavé postavy, k uzoufání předvídatelná a stokrát viděná historka. Bez napětí, bez humoru, bez energie, zato až po ten poslední lísteček narvaná otravnými stereoptypy. Tak nějak nám to prošumělo obrazovkou aniž by to zanechalo nějaký výraznější dojem. Mám pocit, že do týdne se z hlavy vykouří beze zbytku. A to jsem se zrovna na tenhle film docela těšil.

plakát

Program na ochranu princezen (2009) (TV film) 

Vezmi Bravíčko, MTV, Disneyho, Bodyguarda, Protivný sprostý holky, zamíchej protřepej a nalij do formy standardní televizní středoškolské teen komedie. Výsledkem je naivní pohádka určená primárně princeznám školou povinným, která si nedělá si hlavu s realitou ani reáliemi, občas pobaví nějakým jednoduchým vtípkem, občas pobaví nechtěnou komikou, ale se spokojenými dcerami po boku se dá přežít bez újmy na dobré náladě.

plakát

Nezbedná pohádka (1976) (TV film) 

Peklo, peklo, peklíčko, je tu teplo teplíčko a princezna Máňa, které ho dokáže zlikvidovat dřív než se pekelníci zmůžou na protiakci. Nesmrtelná klasika papundeklových televizních pohádek, stále stejně zábavná, svižná a kouzelná. SKvělá předloha, Ladovy kulisy tomu dokonale sednou, herci, zejména ti v rolích pekelníků si to blbnutí užívají, a Boušková ve své životní roli nemá chybu. Ať si kdo chce co chce říká, na tyhle 70tkový a 80tkový televizní věci nedám dopustit.

plakát

Vlk (1994) 

Tohle mě ani po letech, připraveného a vstřícně naladěného, nedokázalo strhnout. Nicholson je sice dokonale a výtečně živočisný, opravdu jsem mu toho vlka věřil a Oscara bych mu dal bez váhání, Michelle je opravdová bohyně, a Spader svého hajzlíka taky zvládl na výtečnou, přesto mě to jako celek nedostalo. Pořád mám pocit, že je to takové studené, mdlé a po slibném úvodu už to jen tak nějak pomalu odumírá a v závěru zcela ztrácí půdu pod nohama.

plakát

Thelma a Louise (1991) 

Jeden z filmů, u kterých jsem o pár repríz a pár prožitých let zvedl hodnocení na maximum. Vynikající, pocitově velmi silný příběh, s jehož hrdinkami jsem dokázal procítit vše co během filmu prožívaly i to jak se cítily. Od počáteční euforie až po závěr, který patří k nejsilnějším, které jsem v poslední době viděl. A sebral mě i když jsem ho už předtím viděl a věděl co přijde. Skvělý scénář, skvělé herecké výkony, skvělá Susan Sarandonová. A mám takový pocit, že třetí nejlepší film mistra Scotta.

plakát

Legenda o sovích strážcích (2010) 

Zvířecí animák s dětskými vtípky, natočený jako drsná fantasy s realisticky pojatými sovičkami i prostředím. Zajímavá kombinace, která se však ukázala jako nepříliš funkční. Jistě, byl zážitek se na to koukat, už mnohem menší zážitek však by to, co se v tom parádním vizuálu odehrávalo. Pro mě bohužel jedno z velkých filmových zklamání.