Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (354)

plakát

Korunní princ (2015) (TV film) 

Jedni z nejlepších záporáků pohádek posledních let v podání prince Karla a jeho sluhy Pakosty. P. Kříž se s K. Hádkem skutečně vyřádili a hodně pohádku pozvedli. Ale i zmatený Patrik Děrgel a dobrácký J. Plesl odvedli své, takže tu máme velmi povedenou televizní pohádku. Jediné co mi občasně vadilo bylo pro mě druhotřídní výtvarné ztvárnění kouzelných předmětů, provedení triků atd. Zdálo se mi to jakési umělé. Draka nehodnotím, protože na něj celkem pochopitelně nebylo dost peněz.

plakát

Hodinářův učeň (2019) 

Řekl bych, že není prostor na to si stěžovat. Po vizuální stránce nejlepší pohádka posledních let a rozjezd byl skutečně velice příjemný. Pak jsem se podíval na celkovou délku a trochu jsem se začal bát, ale hluchých míst nakonec nebylo tolik. Jana Plodková bez debaty zářila a sympaticky působila i dvojice Plesl Neužil. Jana Plodková si určitě řekla o to, aby se její Lichoradka ještě někde objevila. Vytkl bych skutečně jen délku, být ta pohádka o čtvrthodinu kratší, (je skutečně velice přímočará) šlo by o velice výživnou jednohubku, která bude bavit malé i velké. Na co pohádka trochu dojíždí, ale co zároveň vyzdvihuji je povedený vizuál, je to takové grafomanství v obrazech, které ne vždy plní svůj účel. Kdyby Urban měl charizma Lichoradky, pak by jistě nebylo už vůbec o čem diskutovat. I tak ale hodnotím pěknými 70% plus ještě nějaký ten chlup navíc.

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

První polovina pohádky byla skvělá, Tereza Ramba jako hvězda působila opravdu roztomile, vesnička útulná, spousta sněhu, a i ten Vojta Kotek docela vypadal jako učitel. Bohužel v druhé části už se vše začalo ztrácet v takové té klasické televizní nakašírované barevnosti a rozplizlosti, která mě osobně od pohádkových motivů odvádí. Také to chtělo více zapracovat na vztazích, protože finální milostné vzplanutí mezi učitelem a princeznou bylo jakési chladné a stejně tak druhá láska neláska byla spíše z nouze ctnost? Sirius byl fajn, Proxima rovněž, strejda bílý trpaslík neuškodil, nezazářil ani nic nepokazil a bezkrevně působil i Bezejmenný, hudební motivy příjemné. Jinak souhlasím s tím, že scénář by bylo nejlépe ještě nechat uzrát a mohla to být skvělá pohádka. Každý příběh tvoří interakce mezi postavami a tady více vynikaly sólové výkony a nápad, přestože není původní, což mi ale nevadí.65%

plakát

Svatba na první pohled (2020) (pořad) 

Připojit komentář o odpadu a ulevit si nad pokleslostí televizní zábavy by bylo poměrně jednoduché. Vlastně nakonec vidím největší problém v něčem, s čím jsem prozatím konfrontován nebyl, a to je předpokládaný velký počet dílů rozložený nejlépe hned do několika řad. Jaké bude očekávání u dvacátého dílu, u třetí, páté řady? Kdy si ti dva vjedou do vlasů, kdy si padnou do náručí, kdy si začnou být lhostejní nebo se z nich stanou kamarádi? O mnoho víc očekávat nelze... To, co je nyní nové a neotřelé (Kdo by si vzal alespoň naoko někoho, koho ani v životě neviděl?) vyprchá. Je to vlastně jen jiná alternativa seznamovacího pořadu, který jako takový z obrazovek prakticky vymizel. Dívat se na seznamku už TV diváka nebavilo. Tak to pořadí obrátíme. Ať se nejdřív vezmou, koho jim vybereme my, a seznámit se mohou pak. Jako nápad to vlastně tak špatné není, jenže kdo by se šel tímto způsobem seznamovat do televize...? Veřejný striptýz životů a emocí, který nemá větší šanci na úspěch než seznamování v běžném životě. Na druhou stranu to musí být pro vyznavače adrenalinu poměrně silný zážitek. Což může značit něco o motivaci a nejsem si úplně jistý, jestli to také není menší či větší diskvalifikace celého toho snažení? Jaké bude konečné hodnocení nevím, ale kdybych byl majitelem komerční TV stanice a někdo by se mě zeptal, zda chci něco takové vysílat, řekl bych ano. Nejméně na jednu řadu to za pokus stojí, svatby jsou populární, reality show v různých podobách také a námět nabízí dostatek možností k emocím všeho typu a druhu. Je to jiná devalvace a vytěžení společenských rituálů a formy lidského soužití, ale lidé jsou a budou na takové zážitky zvědaví. Scénář ničím překvapivým nebyl, zřejmě se držel licence, provedení bylo poměrně profesionální, ale sterilní... Námět - zajímavý: 70%. Realizace - unylá: 10%. Aktéři - hezcí, z poloviny zajímaví, ale poněkud umělí a nepřirození: 50%. Opakovatelnost - prozatím do druhého či třetího dílu: 20%. Exteriéry - slušné, ale nepůsobivé: 40%. Výsledné hodnocení po 1. dílu: 38%.

plakát

Herec (2020) (seriál) 

Jako mnozí jiní jsem trochu hůře snášel gay scény. Skoro bych řekl, že je rozdíl mezi explicitním zobrazením a herecky dobře zvládnutým procesem svádění s počínajícími intimnostmi... Alespoň na mě navozené představy dosedly poměrně nepříjemně. Série Herec je ale jinak rozhodně kvalitním počinem, přestože hlubší psychologie postav chybí a poslední díl je možná trochu uspěchaný. Já osobně nevěřím ve stoprocentně negativní postavy. I ti největší diktátoři mívali také nějakou pozitivní vlastnost a čiré zlo je dle mého trochu přežitý konstrukt, čím narážím třeba na roli A. Jastrabana. Ono je i zákeřnější, když se pak takový "nenápadný" člověk od vedle ukáže jako ta největší bestie, kterou jste kdy potkali. Druhá otázka je, co bylo na efekt a co byl záměr? Série Herec byla jistě inspirována životem herce Vítězslava Vejražky, který coby herec a prostitut ve službách STB udával a sváděl své kolegyně, měl k dispozici i pokojík s kamerou a nezalekl se milostného románku s vlastní tetou. Sice neuprchl do zahraničí, ale je pohřben na Slavíně ve společné hrobce národních velikánů... Zdá se tedy, že homosexuální linka je transformací do dnešní doby. Časem se nejspíš ukáže, zda tento posun byl odezvou na soudobé požadavky, anebo byl pouze upraven výchozí námět bez dalších záměrů. Ostatně i další jména jako Sklenička, Švarcová nebo Pěničková nebyla vybrána úplně náhodně a částečně odpovídají osudům reálných postav, jejichž skutečná jména není obtížné rozklíčovat. Pozadí celého, byť upraveného příběhu, je tedy skutečné... ke smutku a překvapení některých.

plakát

Herec - Epizoda 2 (2020) (epizoda) 

Sice se mi nelíbí ta homosexuální linka a některá klišé, která se přeci jen dostavila, ale jinak velká spokojenost. Zase, jako už tolikrát hlavního antihrdinu zradilo srdce a to, co se mu mohlo teoreticky nabídnout, mu díky jeho chybnému rozhodnutí proplulo nebo spíš prolétlo mezi prsty. Těším se na třetí díl.

plakát

Herec - Epizoda 1 (2020) (epizoda) 

Pěkné kulisy a výprava, dobří herci, zatím zajímavý scénář. Bál jsem se té homosexuální linky, ale naštěstí to "dobře" dopadlo. Těším se na gaunera negaunera, který půjde přes mrtvoly. I když možná, že už po prvním díle dostal to, co chtěl. Snad tedy nepřijde nějaká ta obvyklá morální kocovinka a sebezpyt.

plakát

Marketa Lazarová (1967) 

Filmová Markéta Lazarová je především uhrančivá a nevím, jestli ještě někdy uvidím na filmovém plátně tak syrový středověk bez příkras, který se dost možná svým pojetím blíží pravdě.90%

plakát

Bábovky (2020) 

Drama roku Bábovky samozřejmě nejsou, ale bez dalšího hlubšího pitvání špatné nejsou. Snad jen škoda toho šťastného a štěstím naplněného propojení, které působí přeci jen trochu přitažené za vlasy, přestože kniha snad právě taková má být. Paradoxně největší slabinou je, že Bábovky nejsou komedií, nevím proto, zda bych je chtěl vidět ještě někdy v budoucnu. Vtipu se člověk rád zasměje i opakovaně, ale obdivovat pokus o české vztahové drama s příliš vykonstruovanou a nyní již známou pointou, se mi nechce. To, na čem film staví, je vlastně jeho zkáza pro budoucí divácké opakování. Herecké výkony jsou ovšem velmi dobré stejně jako výprava. Velice slušných 65%.

plakát

Zlatá maska (2020) (pořad) 

Konečně jsem také shlédl a přiznám se, nepochopil jsem... Češi už mnohé Slováky vůbec neznají a Slováci Čechy také ne. Jiřina Bohdalová byla v Televarieté fajn, ale asi od ní nemůžeme chtít, aby se orientovala v mladší nebo nastupující generaci doma natož na Slovensku. A ze všeho nejhorší je scénář, povinně skandující publikum a přirozeně nepřirozený systém vypadávání. Celá show je zoufale umělá, předpřipravená a nevěrohodná.