Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (223)

plakát

Bůh masakru (2011) 

Polanski upozadil svoji kvalitní režii a spolehl se hlavně na text Yasminy Rezové, který je i na divadelním jevišti přijímán rozporuplně. Všichni čtyři hlavní protagonisté nepříjemně přehrávají a veškeré problémy "s přesahem" jsou do jejich dialogů montovány tak, že působí neuvěřitelně šroubovaně. Pointa vzniklá rámujícími záběry dětí je originální, ale zbytek filmu bohužel nezachrání. Jak dokazuje třeba Nicholsovo Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966), konverzační divadelní hra, která se odehrává téměř v jediné místnosti, může být skvěle adaptována do podoby filmu...Polanskimu se to ale tentokrát bohužel nepodařilo. 5/10.

plakát

Byl jednou jeden... člověk (1978) (seriál) 

Tak z tohohle seriálu si pamatuju snad víc faktů než ze školy...no ze základky každopádně :-D

plakát

Casablanca (1942) 

Stává se často, že klasiky jsou zklamáním a tak jsem od Casablancy nic nečekal. Příjemně mě překvapila a navzdory všem, kteří ji tady vyčítají kde co, musím dát 5*. Příběh, který známe z mnoha jiných filmů...a přece je to trochu jiné. Má to zkrátka jakousi atmosféru, kterou všechny osatní slaďáky už jen napodobovaly. Přeslazenost bych nekritizoval, protože je to zkrátka Hollywood 40. let se vším všudy. Ingrid Bergman je nádhernou femme fatale a ve filmu je několik nezapomenutelných scén, jako třeba ta, kdy Francouzi Marseilleisou přezpívají Němce. Casablanca byl krásný filmový zážitek a těším se, až ji někdy uvidím znovu.

plakát

Cedulky (2008) 

Nadhodnocená reklama na Schweppes :-P Ne, náhodou to nebylo špatně natočený, ale koncentrace sladkosti je příliš velká vzhledem ke koncentraci nápadů. 87% (19.6.2010) je vážně moc.

plakát

Cesta do Evropy (2002) 

Dánský dokument se neobtěžuje s nějakou expozicí nebo vysvětlováním souvislostí. Divák je hozen přímo do děje, aby sledoval dánského (dnes už ex)premiéra Rasmussena, jak se snaží během dánského předsednictví EU vyjednat kompromis, díky kterému se bude dát realizovat nejmasivnější rozšíření v historii Unie. Dokument se nesnaží vysvětlovat nebo popisovat, ale spíš zachycuje zákulisní atmosféru a vztahy v politice na evropské úrovni. Úšklebek sekretářky v pozadí totiž může vypovědět mnohem více než dvacetiminutové prohlášení na tiskové konferenci. Cesta do Evropy si nebere servítky a přestože některé její části musely být pod dohledem vystříhány, aby nepoškodily dobré vztahy Dánska s ostatními zeměmi, jedná se o poměrně tvrdý pohled na tvdou realitu. Pokud se ale v evropské politice alespoň trochu neorientujete, nebudete vůbec tušit, kdo mluví s kým a o čem.

plakát

Cirque du Soleil: Kooza (2008) (divadelní záznam) 

Dokonalá montáž atrakcí...Ejzenštejn by měl ze Cirque de Soleil radost ;-)

plakát

Claymore (2007) (seriál) 

Claymore mi přijde jako japonská verze Zaklínače od polského spisovatele Sapkowskeho (Zaklínač byl dokonce v roce 2001 také zpracován jako seriál). Jsou tam velké podobnosti, jako třeba to, že hlavní charakter bojuje proti démonům (zpravidla mečem), kteří sužují "normální" lidi a sám přitom využívá nadpřirozených sil a žije samotářský život. Podobnost ale vidím i v detailech (zůžení zorčniček při používání těchto nadpřirozených sil apod.), nicméně to není podle mě minus. Je sice pravda, že příběhově je tohle anime trošku slabší a bojové scény (kterých je tam opravdu požehnaně) působí od nějakého 10. dílu už trochu monotónně, ale je tam plno skvělých momentů a pořád je to nejlepší anime, co jsem letos viděl. Jenom škoda, že hlavní hrdinka Claire neměla vzhled Teresy...byla by mnohem víc sexy ;-) *vítěz v anketě o nej anime roku 2007 na www.anime-source.com *

plakát

Comeback (2008) (seriál) 

Novácký pokus o první český sitcom. Humor, který většinou předvádí Tomáš Matonoha mám rád, ale tady se prakticky nevyskytuje, stejně jako alespoň průměrné herecké výkony. Jak už bývá u televizních seriálů poslední dobou zvykem, je to vážně krize a jediným (alespoň trochu) zajímavým hercem je Martin Dejdar, který je už od záčatku (nejspíš i scénáristy plánovaným) tahounem seriálu. Sitcomy nejsou jenom o humoru, ale i o charakterech na které se rádi podíváte znovu a budete se na ně těšit do dalšího dílu. V Comebacku žádný takový není (až na zmiňovaného Dejdara) a to je problém. Bohužel i typický "sitcomácký smích" následující po gagu působí (alespoň na mě) v kombinaci s češtinou neuvěřitelně divně, ale to je asi jenom nezvyk. Po pilotním díle maximálně 1-2*. EDIT: Po pár prvních dílech musím hodnocení radikálně pozměnit :-) Pořád to není žádná sláva, ale úroveň zatím neklesá podobně, jak jsme zvyklí u českých seriálů. Některé vtipy jsou slabší, některé lepší, ale pořád je to jediný český sitcom. 3* za kvalitu a 1* za odvahu tvůrců.

plakát

Čaroděj ze země Oz (1939) 

Čaroděj ze země Oz je asi nejroztomilejší milník světové kinematografie. Své si v něm najde každý - od nejmenších dětí, které budou nadšeny fantaskním světem plným nadpřirozených postav a efektů (na svou dobu mimochodem výjimečných), až po dospělé, kteří si za Dorotčinou cestou najdou skryté významy symbolizující dospívání, proměnu dítěte v ženu, začlenění do společnosti a mnoho mnoho dalších. Vtipný, zábavný, ale také do detailu promyšlený a hlavně neuvěřitelně komplexní filmový klenot. 100%

plakát

Číslo 9 (2009) 

Někteří se tady rozplývají nad "krásnou animací" s čímž nemůžu souhlasit. Celkové umělecké ztvárnění a svět je opravdu povedený, ale samotné textury nejsou moc detailní. A podobně je tomu i s příběhem. Svět jako takový působí zajímavě, ale jednotlivé scény jsou jenom honění se od něčeho k něčemu. Abych ale jenom neshazoval, akční sekvence jsou natočené nápaditě, dynamicky, promyšleně a jednotlivé "zlé" příšerky jsou moc hezky vymyšlené. Bohužel to je asi jediné, co jsem si z 9tky odnesl. Takhle to prostě dopadá když se výborný krátkometrák natáhne na celovečerní film. Čekal jsem, že si to Burton pohlídá a my jako diváci dostaneme něco promyšlenějšího :-( Slabší 3*.