Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (635)

plakát

Deníček moderního fotra (2021) 

Nic jsem od toho nečekala. Nakonec jsem si film pustila v autobuse cestou z Prahy a vlastně to bylo fajn. Mádl i Ramba hrají své role skvěle. Brala jsem to s nadsázkou, ostatně už samotná zápletka s dohodou, že si Mádl si vezme na rok rodičovskou a poté odjede do Anglie, je ulítlá. Atmosféru filmu jsem si i s vtípky užila. Asi to není film, na který by se člověk musel koukat opakovaně, ale rozhodně neurazí.

plakát

Harry a Meghan (2022) (seriál) 

Přišlo mi to vcelku autentické a zajímavé - děsivé, že britští paparazzi jsou tak neodbytní, že jsou příliš i na hollywoodskou herečku. Nesouhlasím s negativními názory, že dokument je špatný, protože není objektivní. ŽÁDNÝ dokument není objektivní. Vždy je to jen subjektivní výseč dle autora dokumentu a on nemá žádnou povinnost nechat vypovídat všechny strany. Samozřejmě, někdo se o větší objektivitu snažit může, ale i přesto dokument zůstává částečně subjektivním. Taktéž nesouhlasím s názorem, že Meghan měla tlak prostě vydržet a nevymýšlet si. Psychiku máme jen jednu a můžeme být sebe-bohatější a k ničemu nám to nebude. Co ale nepochválím je délka. Přibližně od 3. dílu je to příliš natahované. Nejzajímavější mi přišly první díly o dětství Harryho. Na druhou stranu neviděla jsem v plné délce rozhovor s Oprah, takže finální soudy si o manželské dvojici nedělám. Nicméně věřila bych, že pravda bude někde napůl: Striktní etiketa v královské rodině a oddání se novinářům i přes absolutní ztrátu soukromí (zde paradoxně platí, že narodit se bohaté rodiny může být také prokletím) versus snaha přivydělat se nějaký peníz výměnou za pozornost lidí.

plakát

Tajemství staré bambitky 2 (2022) 

Nějak jsem od dvojky zázraky nečekala, ale tohle bylo hodně dětinské. Žádná z písniček nebyla dějově nosná, naopak některé popěvky až zdlouhavě protahovaly děj (dvouminutový zpěv u záclon). Mezi vztahem hrnčíře a královny by nebylo nic špatného, kdyby jejich zřetelný věkový rozdíl tak nebil do očí. Rádcové pak doslova dělají to samé, co v jedničce jen je musíme vidět v opravdu ošklivých kostýmech trhanců v úvodu (a s kečupem, který dobově zase vůbec nesedí). Pochválila bych herečku malé princezničky, ta byla fajn.

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Pohádka mě mile překvapila. Potěšil mě svěží nápad s postavou vědce badatele, který se snaží vše logicky vysvětlit a tím tvoří v pohádkovém světě různé komické situace. Je pravda, že celý film je trochu vážnější, ale to mi vůbec nevadí. Pohádka přeci nemusí být vždy dětinsky jednoduchá a usměvavá. Vizuální stránka je moc pěkná, s televizně točeným Tajemstvím staré bambitky 2 se to vůbec nedá srovnávat. Vysoká sledovanost, přes 3 mil. diváků u televizí, je také zajímavým ukazatelem povedenosti. Zkrátka výsledek mě potěšil - o to víc, že jsem se na natáčení i sama částečně podílela.

plakát

1899 (2022) (seriál) 

Dostala jsem na seriál doporučení na základě toho, že jej vytvořili stejní autoři, jako geniální sérii Dark. No, s Darkem to má společné leda tak ponurou atmosféru, temně dunivé SFX a snahu o rádoby "mindfuck" komplexní svět. Jenže to nefunguje. Tempo celého seriálu je šíleně pomalé, nic moc se na lodi neděje. Postavy nejsou samy o sobě moc zajímavé a snaha vykreslit komplexní svět působí spíš parodicky. Poslední episoda mě pak vyloženě naštvala, protože se nedozvíme vůbec nic. A jestli toto má být nához na další série, tak děkuji, nechci. Jediné pozitivum je zajímavé užití hned několika světových jazyků naráz, což mě jako multi-lingvistu bavilo.

plakát

Spolu (2022) 

Původně jsem na to do kina ani jít nechtěla, ale nakonec jsem ráda. Scénář je až překvapivě silný a herecké výkony skvělé. Dokonce nechybí ani ukázkový turn-around point.

plakát

Betlémské světlo (2022) 

Škoda, že jednotlivé linie neměly v závěru žádné propojení - něco, co by celý příběh více ucelilo. Na jednu stranu jsem ráda za snahu o jiný přístup autorů k vizuálu, nicméně utrpěl na tom scénář. Místy se hlášky povedly, ale často jsou použity dost na sílu a celý film pak působí příliš karikaturně a ztrácí právě "svěrákovsky" typickou přirozenost. Doma jsme se shodli, že nejlepší scény z celého filmu jsou stejně domácí rozhovory mezi manželkou a spisovatelem - všednodennost, která je však psána s lehkým nadhledem. Taky scény Macháčka byly super. Jednotlivé povídky pak mají náběh na zajímavé příběhy, ale např. opravář nemá ani začátek, ani konec, sestřička s Máriem se utrhli ze řetězu až moc a příběhu Vojty úplně chybí vygradování. Takže i když bych tento film úplně nezatracovala, musím uznat, že je to rozhodně slabší výtvor a to zejména pro své rozvláčné tempo a chybějící vyznění. Mimochodem spisovatel a jeho žena mi jednáním i stylem humoru až nebezpečně připomínají moje prarodiče, zejména dědu.

plakát

Iveta (2022) (seriál) 

Hodně pomalé tempo, ale spolu s vizuálem to patří k té době. Jsem zvědavá hlavně na druhou a třetí sérii, jestli tedy bude seriál pokračovat.Update: Při druhém zhlédnutí se mi 1. řada líbila podstatně více. Dýchla na mě atmosféra té doby a příběh mě chytl. Druhá série už nemá ten zasněný look komunistických dob, avšak stále není špatná. Těším se na finální 3. sérii.

plakát

TBH (2022) (seriál) 

Zajímavý koncept, ale nakonec z toho vylezla jen střelená minisérie plná karikatur.

plakát

Pět let (2022) (seriál) 

Seriál krátkého formátu, který chcete vidět až do konce. Hodně povedený je závěr seriálu, realistický a výstižný. Je pravda, že určité momenty (jednání s vydavatelkou nebo s matkou Terezy) jsou dialogově trochu zvláštní, ale herecké výkony hlavních postav jsou přesvědčivé. Hezky to vystihuje aktuální téma znásilnění a definice toho, co vlastně tohle slovo znamená. Bohužel při pohlédnutí na komentáře, pod tímto seriálem, je vidět, že naše česká společnost ještě stále nemá jasno v tom, že slova jako: "přestaň" či "ne" jsou dostatečně silnými signály k tomu, aby partner/ka činnost přerušil/a. Každý holt není nastaven tak, že při nekomfortní situaci začne křičet a kopat kolem sebe... můžete prostě zamrznout. A to nijak nesnižuje prožitek z celé trýznivé situace.