Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Pohádka
  • Krimi

Recenze (26)

plakát

Ceny Thálie 2022 (2022) (pořad) 

Neurazí, nenadchne. Mrzelo mě, že nemohl moderovat Ondřej Kepka, nicméně Písařovicová se toho zhostila dobře a nakonec to zvládla s grácií. Celý přenos byl ale bohužel ukrutná nuda, žádné ozvláštnění mezi jednotlivými cenami, žádná živá hudba a trvalo to moc dlouho. Bylo fakt strašně znát, jak se šetří, škoda. Jinak gratulace oceněným, zvlášť děkovná řeč Bolka Polívky mě potěšila.

plakát

Největší dar (2022) 

Za mě bohužel opět průměrná pohádka. Bohužel, protože námět byl skvělý a neokoukaný. Pohanská mytologie je bohatá a bylo rozhodně z čeho čerpat, ale režisérky pořádně nevyužily její potenciál. Většina postav bohů působí spíš jako doplňky k celkovému dojmu bez jakékoli důležitosti v ději. To je bohužel i případ Polívkova Svarožice, který nám akorát dvakrát seskočí ze stromu, specifikuje víly, ale dějem nezamíchá. Věčná škoda. Ze začátku vyprávění působí dost rozpačitě a objevují se příliš velké střihy mezi scénami. Pak se tempo postupně zlepšuje. Ovšem ke konci se objeví spousta nových zápletek, které vůbec nejsou dořešené (Co se stalo s Černobogem po vypití lektvaru? Odešel Smrťák studovat medicínu? Kdo dělá Smrt místo něj? Kdo je teda vlastně nová Vesna???). Tahle skutečnost neuvěřitelně kazí celkový dojem. Snímek se může pyšnit překrásnými lokacemi a líbivými kostýmy. Herecky nejvíc vyniká rozkošná Sabina Rojková, která konečně dostala hlavní roli ve filmu. Největší plus je ovšem nádherná hudba Davida Stypky a režisérkám patří můj dík, že ho stihly zachytit i na kameru. On byl hlavním důvodem, proč jsem na pohádku šla do kina.

plakát

Princezna zakletá v čase 2 (2022) 

Je znát obrovský posun od prvního dílu, kdy tvůrci zkoušeli, kolik český divák, tuzemskou fantasy tvorbou nepolíbený, vydrží a kam až můžou sáhnout. U dvojky rozhodně sáhli správným směrem. Je tu více akčních scén, zápletek, napětí, ale i humoru. Charaktery postav se mění, vybarvují a pohádka tak neustále příjemně překvapuje. Udělat tentokrát hlavní roli z alchymistky Amélie byl skvělý nápad, příběh tak sledujeme zase z jiné perspektivy. Eliška Křenková herecky exceluje, stejně jako Simona Zmrzlá. Baví také neohrožené manželské duo Natalie Germani a Marka Lambory. Kamera se oproti jedničce podstatně zlepšila, hudba je opět zajímavá, chytlavá a skvěle dolaďující scény. Na špičkové úrovni jsou také kostýmy a lokace. Pomalu ale jistě se seznamujeme s novou fantasy říší s vlastními zákony a mytologií. Z filmu je zkrátka cítit obrovská láska a odhodlání tvůrců k této tvorbě a to mě neskutečně baví!

plakát

Půlnoční mše (2021) (seriál) 

Tak tohle už znovu ne. Neskutečně nudná změť náboženských nesmyslů, která nemá hlavu ani patu a neustále klade další a další otázky, aniž by poskytla nějakou odpověď. Ze začátku se sice seriál jeví i docela zajímavě a říkáte si, že má nejspíš jen pomalý rozjezd, ale jste na omylu. Zhruba u třetího dílu se celý příběh otočí o sto osmdesát stupňů a vy se sami sebe ptáte, co to sakra sledujete a proč si vědomě ubližujete. Postavy jednají naprosto nelogicky, neustále se odvolávají k bohu a vedou úmorně dlouhé filozofické debaty o životě a smrti. Korunu tomu nasazuje postava Beverly, které byste nejradši jednu natáhli hned v první minutě, co se objeví. Daleko větší smysl, než příběh tak nesmyslně zamotat, by dávalo rozvinout například příběh Rileyho, který se ze začátku mylně jeví jako hlavní postava celé téhle na hlavu postavené frašky. Každopádně jestli vás k tomuhle dílku přivedl seriál Dům na kopci a máte podobně vysoká očekávání, budete nejspíš zklamaní.

plakát

O léčivé vodě (2020) (TV film) 

Tak tady se to opět nepovedlo, stejně jako v loňském roce. Pohádka se šíleně táhla a nějaký dějový zvrat přišel až téměř na samotném konci. Postavy dost nezajímavé, snad až na Zuzanu Kanócz, které se krutá ale krásná Henrieta docela povedla. V podvodní říši by si snad Linda Rybová vystačila i sama, protože její dva pomocníci (nebo o koho vlastně šlo) byli v příběhu naprosto zbyteční. Teda až na to, že úděl Petra Vaňka byl zásobovat film trapnými "vtípky", bez těch by se to zjevně neobešlo. Chování většiny postav bylo úplně nelogické- samozřejmě, že když získáte kouzelnou léčivou vodu, která zachrání život vašemu otci, jako první ji běžíte ukázat potvoře, která se vás i otce snaží zabít. Kostýmy taky nebyly zvlášť povedené (za zmínku stály jen princezniny svatební šaty), stejně tak hudba a scénář taky opět dost pokulhával. Točit každý rok novou pohádku, která bude na téhle kvalitativní úrovni, vážně postrádá smysl.

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Vcelku povedená štědrovečerní pohádka. Chválím výběr lokalit a hlavně to, že se pohádka natáčela na sněhu. Mělo to atmosféru. Mimo ni může snímek nabídnout ještě skvělý scénář, který odsýpá a hlavně baví! S tématem hvězdné oblohy se zde perfektně pracovalo, z čehož plyne velká spousta vtipných hlášek. Příběh vedla hlavně Tereza Ramba, která své Deničce vtiskla naprosto roztomilou, naivní a zasněnou duši. Hodně mě bavil Ondra Sokol, kterému role namyšleného krasoně skvěle sedla. Princezna krásná a v Čechách neokoukaná, jen dabing Mariky Šoposké je už v pohádkách víc než ohraný. Celkový dojem bohužel kazily scény odehrávající se na zámku. Byly zdlouhavé, nudné a nezajímavé. Jinak se ale jedná o příjemnou a zábavnou vánoční pohádku. Ty Karel Janák umí.

plakát

Čarovný kamínek (2019) (TV film) 

Jedinou záchranou tohohle filmu je nádherná slovenská příroda a rožnovský skanzen. Námět vykradený (stejně jako hobití obydlí), postavy nevýrazné a český dabing naprosto k pláči. Byly nadpřirozené postavy v této pohádce vůbec nadpřirozené? Nejsem si jistá, jestli jsem to špatně nepochopila, když vlastně nic kouzelného neudělaly... Pavel Kříž měl v - po dlouhé době - kladné roli šanci vylepšit si reputaci po loňském veledílku o Žitovi. Ale nekonec stejně jen zdraví, komplimentuje (zřejmě?) hlavní hrdinku a podává kabáty. Zloduch ničím nezajímavý, vladař až překvapivě štědrý. No, a o scénáři se tu ani mluvit nedá. Škoda.

plakát

Sněží, sněží... (2019) 

Klasicky přeslazené teenagerovské "drama" s bohužel hodně nereálnými milostnými příběhy. Ale když si k tomu přidáte tu úžasnou vánoční atmosféru a celkem příjemný soundtrack, dá se to vnímat trochu pohádkově. Příjemně mě překvapilo herecké obsazení, hlavně úžasná Joan Cusack. Od předlohy se příběhy sice celkem liší (srdce mi trhá hlavně destrukce příběhu Stuarta a Julie), ale film zachovává hlavní myšlenku knihy. A to je moc dobře. Je to vlastně celkem milá vánoční oddychovka k hrnku kakaa a talíři cukroví.

plakát

Šťastný nový rok (2019) odpad!

Příšerná slátanina. Příběh je naprosto ohraný a předvídatelný, postavy se nikam nevyvíjejí a mají mezi sebou nulovou chemii. Když už nějaká dějová linka vypadá nadějně (Vašáryová & Bartoška), ostatní ji s přehledem upozadí. Tomuto snímku neschází snad žádné klišé romantických komedií, které vás napadne (bezpodmínečná láska i po padesáti letech, mladá milenka influencerka/modelka, nečekaný porod na hotelu a mohla bych pokračovat). Scénář, který se snaží působit inovativně, svěže a vtipně, je v konečném výsledku naprosto k pláči. A korunku téhle hrůze nasazuje Anna Kadeřávková, kterou bohužel (z pro mě nepochopitelných důvodů) stále ještě někdo pouští před kameru.

plakát

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) 

Pro Rowlingovou mám prostě slabost. Příběh začíná být čím dál tím drsnější a temnější, jak tomu bylo u Harryho Pottera. Počítačové triky naprosto dokonalé, mistrovská hudba. Eddie Redmayne opět krásně nesmělý a sympatický, Johnny Depp tajemný a svůdný a nováček Jude Law charismatický a překvapivě docela brumbálovský. Tohle začíná vypadat jako hodně dobrá série pro Rowlingholiky :))