Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (2 065)

plakát

Godzilla vs. Kong (2021) 

Slaboduchý děj, plno zbytečných postav plnících akorát kvóty, jedna akce, pak dlouhé čekání na závěrečnou akci, během nějž jeden nesmysl střídá jiný nesmysl. Kdybych to viděl v kině, tak tomu dám aspoň tři. Zklamání.

plakát

Boží mlýny (2021) (seriál) 

Snad všichni si přejeme takového Myšičku, který by nám doběhl a obalamutil všechny padouchy, které proklouznou pod rukami slepé spravedlnosti. A já osobně jsem se rád díval na to, že mu "volavku" hraje Eliška Křenková a v nezvyklé vedlejší roli tradičně září Jiří Lábus. Klidně bych si dal nášup v podobě dalších šesti případů.

plakát

Chlapec, kterému říkají Vánoce (2021) 

V adventním čase příjemný a pěkný pohádkový příběh od Netflixu, který nám nabízí další možnou verzi toho, jak vznikla bytost, kterou milují děti na celém světě. Chtěl jsem to pustit i svojí čtyřleté dcerce, neboť jsem neshledával nic ohrožujícího její vývoj, až dokud nedošlo na jistou scénu s tatínkem. Škoda, musí si počkat, až trochu vyroste.

plakát

Zkrocená hora (2005) 

Honáci dobytka/pastevci ovcí, málo slov a nespoutaná příroda není zrovna kombinace ladící mému filmovému vkusu. Vztahová dramata, nenaplněná láska, bolest ničící srdce mi naopak konvenují. Takže v druhé polovině stopáže jsem snímek vnímal mnohem intenzívněji a vychutnával si další z hereckých výkonů par excellence mého oblíbence Heatha Ledgera - šetřím si snímky, které jsem s ním ještě neviděl a už mi jich příliš nezbývá. Velmi citlivý snímek určený pro všechny vnímavé diváky a divačky. Nejlepší scéna - telefonát s Anne Hathaway a to samozřejmě herecky i z její strany. Kdyby byl natočen v dnešní době, sklidil by dozajista ještě větší úspěch a ovace.

plakát

Lovecut (2020) 

Příjemný, citlivý a decentní film o rakouské mládeži současnosti. Nemusíme být svědky žádných drogových dýchánků, šokujících scén či nějakého nesmyslného násilí, naopak sledujeme vztahové peripetie mladých Rakušanů, které se lehce prolínají. Ke všem přistupují tvůrci s nesmírnou citlivostí, což se projevuje především u intimních scén. Lovecut bych označil za protipól snímkům typu z dílny Larryho Clarka.

plakát

Nejkrásnější pár (2018) 

Když se spojí Německo a Francie, nemůže to nikdy dopadnout špatně a to snad ve všech oblastech (s výjimkou politiky, když se dohodnou proti všem a ostatním navzdory). Nejkrásnější pár je zářným příkladem, svižný thriller, který zkoumá, jak se k vážné situaci ve vztahu, jejž poznamenalo brutální násilí ve chvílích lásky, štěstí a euforie, postaví muž a jak žena. Výsledek je výborný, skvěle zahráno i natočeno.

plakát

Dítě z Parku jehel (2020) 

Filmová výzva číslo dvě v karanténě - průzkum světové kinematografie, Švýcarsko. Zatím nejlepší snímek, který jsem měl možnost v rámci virtuálního Das Filmfestu. Neměl jsem tušení o curyšském parku jehel. Nedovedu si představit, kolik dětí kvůli tomu přišlo o rodiče, o klidný život, o obyčejné dětství a dospívání. Tento snímek věrohodně zobrazuje osud jednoho takového dítěte, konkrétně sympatické dívky Mii. Líbí se mi, že film netlačí na pilu a i když divákovi trhá srdce, čeho je svědkem, je mu to postupně dávkováno, nejedná se o naturalistickou stominutovou sekvenci. Film zdobí výkony hlavních dvou hereček a za nejsilnější scénu považuji tu se stíracími losy. Vynikající filmový zážitek.

plakát

Soudný den (2008) 

Bláznivá postapokalyptická akční pohádka, jež v závěru paroduje Šíleného Maxe. Jako propadák mi to ale nepřipadlo, celý příběh je poměrně nápaditý, správně šílený a ujetý a Rhona Mitra se svým okem všemu vévodí. Další plus - nevzpomenu si, kde jsem měl možnost vidět Boba Hoskinse v kladné roli. Tvůrci měli evidentně našlápnuto na dvojku, k níž už s největší pravděpodobností nikdy nedojde. Škoda.

plakát

Učitel (2021) 

Tematicky rozhodně zajímavé a aktuální, resp. možná i další dvacet až třicet let aktuální. Tahle sociální-psychologická dramata mám rád. Jen jsem postrádal trochu silnější scénář, práci dramaturga a lepší ukotvení příběhu. Po slibném začátku se děj rozbíhá do všech stran a spousta linií zůstane ve slepé uličce, nevysvětlena, nevyřčena. Možná se jedná o záměr tvůrců, mně však takový styl úplně nesedl. Po dlouhé době opět Sibel Kekili, ta mě naopak potěšila.

plakát

Klikaři (2019) 

Filmová výzva číslo dvě v karanténě - průzkum světové kinematografie, Rakousko. Rakouští Muži v naději v mnohem temnějším ladění černé komedie, někdy zacházející až do absurdností. Posledních třicet minut je natolik intenzívních, že jsem své hodnocení z tří a půl hvězdiček vytáhnul na čtyři. Rakouskou kinematografii nemám tolik prozkoumanou, proto jsem vděčný za velmi vstřícné gesto Festivalu Das Filmfest, kdy je možné zhlédnout virtuálně zdarma téměř všechny snímky. A ještě mi to sedlo do mé dlouhodobé výzvy.