Reklama

Reklama

Boží mlýny

(seriál)
  • Slovensko Božie mlyny
Česko, 2021, 5 h 33 min (Minutáž: 54–58 min)

Režie:

Jan Hřebejk

Kamera:

Martin Šácha

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Martin Myšička, Vincent Navrátil, Eliška Křenková, Robert Nebřenský, Jiří Lábus, Josef Prouza, Petr Prokop, Matěj Ruppert, Jiří Maryško, Jiří Bábek (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Seriál v režii Jana Hřebejka kombinuje thriller s tradicí české kriminální komedie. Váhy v rukou Spravedlnosti jsou někdy natolik zatíženy korupcí, že viník odejde od soudu bez trestu. Děj scenáristů Janka Kroupy a Jana Drbohlava přivádí na scénu partu mstitelů, kteří postrčí kola pomyslných božích mlýnů dopředu. Vždyť jak se zpívá ve známém spirituálu: „Chtěl bych aspoň na chvíli být mlynářem!“ Pokud nejde usvědčit vrahy, podvodníky a násilníky z činu, který spáchali, co jim nastražit past? Nachytat je na jiné jejich slabosti: na jejich pocit nadřazenosti, beztrestnosti, nepostižitelnosti, na jejich chamtivost a ochotu zkoušet stejné špinavé triky zas a znovu. Kriminální zápletky jsou kořeněny humorem a nadsázkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Celkově hodnotím jako průměr, i když potenciál měl seriál větší. Jsou tam místy velmi vtipné momenty, Robert Nebřenský je dle mého stále nedostatečně ceněný herec.  Martin Myšička také hraje poměrně s nadhledem a jeho role je velmi uvěřitelná. Někdy ale přejdou dialogy a pointy do totální křeče a vtip je pak spíš k ošívání se, než k zasmání. Počáteční neotřelý nápad (i když takový seriál Hustle z roku 2004 pracuje s dost podobným schématem) trestat ty, na které světská spravedlnost nedosáhne, se postupně okouká a kvalita dílů má dost sestupnou tendenci. Hlavní hrdinové k dosažení nepochybně ušlechtilých cílů systematicky obcházejí zákon, ale jejich morální reflexe takové jednání je vlastně natolik nízká, že jim ve výsledku divák vlastně ani nefandí. A na Elišku Křenkovou už asi nechci koukat v jiném seriálu nebo filmu - po několikáté potvrzuje, že je herečkou jedné polohy/jednoho výrazu a je to dost otravné. ()

zette 

všechny recenze uživatele

S kriminalnimi komediemi mam vseobecne problem, pokud neni hranice mezi vtipem a vaznosti jasne definovana. Zde se divak tezko orientuje, zapletky mi prisly mdle a ja mel s kazdym dilem problem dodivat se do konce. Coz je minimalne k hereckemu obsazeni skoda. Serial, na ktery uz nikdy nebudu mit chut se opet podivat. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Myšička je jako zásadový policajt Fajt super, Křenková hraje jako obvykle velmi věrohodně a esteticky sama sebe a Navrátil nehraje nic, byvše při tom sympatický. Problém s Božími mlýny nemám ani tak proto, že často nudí a pasti na zákonem nepotrestané pachatele jsou naivní. Bůhví proč mě iritovalo sledovat veřejnoprávní produkci z pera investigativního novináře, sugerující v zemi s nevalnou vymahatelností práva, že to nějakým zázrakem dobře dopadne. Nemístný optimismus, eskapismus, propaganda nebo prostě drzost? ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Umorousaně nevýrazné. 1)  Seriál staví na podobném východisku jako o 12 let starší minisérie Vetřelci a lovci. Tam je to tajemný mstitel bezpráví pan Zahálka, zde modernější a profesionálnější tým kolem bývalého vyšetřovatele. Vždy jde o totéž: napravit jasné případy bezpráví provokací, na niž se nespravedlivě osvobozený viník nachytá. Námět je tedy jasný a záleží jen na zručném scénáři, režii a dobrých hereckých výkonech. Bohužel jak tehdy Filipu Renčovi tak i tentokrát 54letému Janu Hřebejkovi se dílo příliš nepovedlo._____ 2)  Postrádám silnější příběhy, nestačí mi jen letmo načrtnuté krimihistorky na scenáristické úrovni novináře Blesku. Postrádám více vtipných akcí, i když nemohu popřít, že nějaké tu byly._____ 3)  Na druhé straně nerealističnost situací i akcí mi nevadí. Tvůrci pracují s velkou nadsázkou, kterou divák musí přijmout a pak bude po této stránce spokojen._____ 4)  Přesto však základním rysem je jakási umorousanost, nevýraznost, jen s občasnými pěknými okamžiky (málo jich, málo)._____ 4)  24letý Vincent Navrátil (student kriminalistiky), přitažlivý navzdory svému nadměrnému pozadí, se mi zamlouval. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Z prvního dílu jsem byl nadšený, protože závěrečné rozuzlení jsem nečekal a hodně mne to pobavilo. U dalších dílů už člověk tušil a tak to nadšení nebylo tak velké, ale spokojenost byla. Nepovedl se poslední dvoudíl, který mi tam nějak neseděl... Herecký to bylo super - M. Myšička, E. Křenová, R. Nebřenský a i pro mne překvapivě protekční dítě V. Navrátil zahráli své role skvěle. Seriál sráží neskutečně nekvalitní a nevyvážený zvuk...za to by měl někdo dostat padáka... Jinak svěží vítr do seriálové tvorby! Pro mne lepší než Zločiny velké Prahy... ()

Galerie (104)

Zajímavosti (41)

  • Prostor, který sloužil sektě jako útočiště, byla odsvěcená novogotická kaple Sacre Coeur na Smíchově. (zkoumi)
  • Premiéru epizody sledovalo 1,28 milionu diváků (15+), jedná se tak o nejsledovanější pořad večera i celého dne. (rublik05)
  • Státní zástupce (Pavel Lagner) se opakovaně ptá lidí, kdo je Kopecký, přestože za ním přijel na motorce a on ze své pozice by se to díky jeho SPZtce dozvěděl jedním telefonátem. (sator)

Reklama

Reklama