Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (2 065)

plakát

Americká elegie (2020) 

Vypadá to, že v Kentucky se nikdo nenudí. Nejsem odborníkem na jednotlivé americké státy, ale pokud bych měl vycházet z tohoto snímku, tak bude patřit mezi ty přehlíženější, alespoň u těch elitářských na východním pobřeží. Silný příběh natočený podle skutečných událostí pod taktovkou zkušeného Rona Howarda. A utvrdil mě ve dvou faktech - Amy Adams a Glenn Close předvádějí herecký koncert, takže v případě Glenn Close by snad osmou nominaci na Oscara mohla konečně proměnit. Pokud jde o Amy Adams, jsem toho názoru, že společně s Jessicou Chastain patří mezi nejnedoceněnější herečky své generace.

plakát

Jidáš a černý mesiáš (2021) 

Rád bych si od Akademie nechal vysvětlit, kdo v tomto filmu hrál hlavní roli, když Kaluuya a Stanfield jsou nominováni za vedlejší role. Martin Sheen? :-D Spatřuji v tom jasný kalkul, aby mohli dát Oscara Bosemanovi (Budiž mu lehká zem a za Ma Rainey bez polemik a diskusí zaslouženě), musí přesunout Kaluuyu do vedlejších rolí. Je mi z těch kvót opravdu na zvracení. Dobrý film, podle skutečných událostí, ano a dosti smutných a otřesných. Ale proč by měl být ověnčen cenami? Ničím nevybočuje a neskví se. Ach jo...

plakát

Nadějná mladá žena (2020) 

Já jsem se moc a moc těšil a byl jsem odměněn vynikajícím a promyšleným thrillerem v čele s nezvykle drsnou a sebejistou Carey Mulligan, již mám uchovanou v paměti především s jemnými a něžnými ženskými typy. Bavila mě tajemnost, která obestírala Cassie a neustále jsem přemítal nad tím, co se stalo v minulosti a vedlo ji k chování, které po nocích vykazuje. A u finále jsem řičel nadšením.

plakát

Mank (2020) 

Dopřejme Davidu Fincherovi, že si natočil takový film, jenž je určen pro něj, pár jeho skalních příznivců a hrstku fajnšmekrů. Za zážitky spojené se Sedmičkou či Klubem rváčů si může dovolit splnit patrně nějaký svůj umělecký sen. Protrpěl jsem prvních čtyřicet minut, kdy jsem si rval vlasy, že to tak dlouho nevydržím. Karta se otočila scénou večeře u Williama Hearsta. Od té několikaminutové vybroušené konverzace mě Mank chytnul a přes pár opět slabších a nudných scén jsem do konce již vydržel i se zájmem. Nelze předpokládat, že běžný divák bude obeznámen s osobností Uptona Sinclaira, okolnostmi Velké hospodářské krize či Orsonem Wellsem. Já jsem také některé postavy neznal a dohledal si je a rozšířil si tak faktografické obzory, což u filmů miluji - dokáží mě obohatit vědomostně i jazykově. Gary Oldman si připsal další vynikající výkon, Charles Dance nepřekvapil svým uhrančivým pohledem a Lili Collins tomu černobílému obrazu dodala aspoň trochu fyzické krásy a půvabu. Diametrálně se liší můj pohled po začátku filmu a na jeho konci. Mank si zaslouží pozornost, ale vyžaduje faktografické znalosti, trpělivost a uvolněnou náladu - pustit si to v týdnu po práci, asi to vypnu hned.

plakát

Střípky ženy (2020) 

Těžký film a těžké téma, jež dokáže vyvolávat nesčetné kontroverze a polemiky. Mně tento film přinesl další herečku na seznam těch, které je třeba sledovat - Vanessu Kirby. Podala znamenitý výkon, nesmírně psychicky i fyzicky náročný a zcela zaslouženě aspiruje na Oscara, přestože v konkurenci Afroameričanek s velkou pravděpodobností neuspěje. Shia LaBeouf ji zdatně doplňuje a ve vedlejší roli exceluje velezkušená Ellen Burstyn. K domácím porodům jsem vždy zaujímal velmi negativní stanovisko, které se tímto snímkem ještě zesílilo. Každá žena a každý pár má samozřejmě svobodnou volbu, avšak může nastat toliko komplikací, na které sebelépe připravené domácí prostředí nemůže adekvátně zareagovat tak, jako nemocnice vybavená personálem a přístroji.

plakát

Ma Rainey – matka blues (2020) 

Filmová výzva, žánry - Hudební. Domníval jsem se, že tam bude příliš mnoho hudby a zpěvu a málo slov. Bylo tomu přesně naopak - divadelní předlohu lze cítit od prvních minut a smršť dialogů na sebe nenechá dlouho čekat. Panuje mezi nimi značná nevyváženost. A utkvěl mi jeden silný monolog, ten je v podání Chadwicka Bosemana vskutku oscarový. O hereckém mistrovství Violy Davis nepochybuji, takže i její nominace je logická a oprávněná. Stejně tak rozumím tomu, že mezi nejlepší filmy tento snímek zařazen nebyl. Tři hvězdičky jsou adekvátní.

plakát

Zataženo, občas trakaře (2009) 

Filmová výzva, žánry - Animovaný. Americké až na půdu, v tomto ohledu nesnesitelné, ale když se u toho vaše dítě dobře baví, jedno oko přimhouříte. Na druhou stranu vtipný nápad s jídlem padajícím z nebe, to by se mi sem tam líbilo.

plakát

Girls - Série 5 (2016) (série) 

Já tenhle seriál neskutečně miluju a mám pocit, že pátá série zatím suverénně vede v kvalitě. Všechno do sebe krásně zapadá a závěrečný díl korunuje celou sérii... Je mi nesmírně líto, že mě čeká už jen jedna série. Jsem zvědavý, jak to dopadne s hlavním kvartetem a mým alter egem Adamem :-D

plakát

Milosrdné lži (2010) 

Filmová výzva v karanténě - oblíbené herečky, Marion Cotillard. Často to dělám tak, že v případě završení výzvy mířím do Francie, protože ji považuji za filmovou královnu. Jenže mám přirozeně velká očekávání toho nejlepšího, co chci od filmu dostat. A ne vždy se to podaří naplnit stoprocentně. Zvláště, když snímek zdobí francouzské herecké hvězdy první velikosti, režíruje jej nesmírný sympaťák a manžel největší herecké hvězdy a dlouhá stopáž slibuje důkladnou psychologii. Určitě se jedná o výborný film, avšak já jsem pořád čekal, kdy přijde pořádná katarze, pořádný citový masakr, kdy vybuchne bomba. A nějak jsem pořád jen čekal a čekal a čekal, až jsem se dočkal kvalitního evropského závěru, ale schází mi tam to něco navíc, čím se francouzské filmy pyšní. I ta Marion je samozřejmě jako vždy výborná, ale určitě si její roli nebudu pamatovat z kategorie výjimečných výkonů.

plakát

Žiješ jenom dvakrát (1967) 

Prvnímu asijskému Bondovi zásadně podkopává nohy scénář, děj je nevyvážený a místy nudný. Zíval jsem několikrát, japonská scenérie přitom nabízí potřebnou exotickou kulisu. Hvězdičku směrem nahoru ale nakonec dávám díky deanonymizaci čísla jedna v organizaci Spectre a slušné závěrečné akci.