Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (1 405)

plakát

Kdo najde přítele, najde poklad (1981) 

V dětství obrovská kultovka. A ani po letech tohle vůbec nezestárlo. Nejlepší film s Terencem Hillem a Budem Spencerem. Bláznivá dobrodružná podívaná, kde by i takový Indiana Jones byl za totálního břídila. Pecka jako hrom.

plakát

Železná maska (1962) 

Těžký průměr. Železná maska si chce hrát na bláznivou kostýmní komedii jako pozdější Čtyři sluhové a čtyři mušketýři, ale výsledek je hodně mimo a navíc tomu silně uškodil český dabing. Koho probůh napadlo, aby Jeana Maraise daboval Jiří Štěpnička...

plakát

Mladá modrá krev (2021) (seriál) 

Boží. Ale tak strašně boží seriál, který mě totálně smetl. A ten soundtrack! Dokonalý casting s nádhernými mladíky, které si nelze nezamilovat. Švédové jsou géniové, že tenhle námět vyprodukovali do realizace. Překvapení roku.______________2. řada: Je to obrovská pecka, druhá polovina je vyloženě fantastická. Napínavé až do posledních vteřin... a pak přijdou cliffhangery, které úplně "miluju". Ale je to totálně boží seriál a ten závěrečný proslov mě doslova přimrazil k zemi. Takové seriály mi dělají tu největší radost. Ale čekat na třetí sérii bude nekonečné utrpení.

plakát

Hlídač č. 47 (1937) 

Překvapivě stále nadčasový snímek, který by si zasloužil pořádnou rekonstrukci (vysílaná kopie je v absolutně strašném stavu). Nejnovější Renčovu verzi neznám, ale původní filmová adaptace v režii Josefa Rovenského překvapuje silnými hereckými výkony (Marie Glázrová je tu fantastická) a atmosféra by se tu taky dala krájet. Vytknout lze snad jen příliš krátkou stopáž (film v několika momentech může působit zkratkovitě), ale nic to nemění na tom, že původní Hlídač č. 47 stojí za to vidět i přes své stáří.

plakát

Tulilind (2021) 

Bezesporu velmi silná romance z dob Sovětského svazu. Silný příběh vtáhne svou atmosférou publikum k sobě a už je nepustí. Krásná kamera, citlivá režie a silná katarze v závěru. Bohužel hodně to sráží angličtina, ale vzhledem k tomu, že v ruské produkci by tento film těžko mohl vzniknout, tak je tato volba jazyka bohužel pochopitelná.

plakát

Třetí princ (1982) 

Mám rád baladické pohádky se silnou atmosférou. A tahle od Antonína Moskalyka s Libuší Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem mi po letech hodně sedla. Scény odehrávající se ve skalách jsou správně hororové, kameraman Jiří Šámal (snímal také Moskalykovu Babičku) doslova čaruje a stejně báječná je i jedna z prvních Moskalykových spoluprací se skladatelem Ivanem Kurzem. Výborný film, který bych malým dětem nejspíš úplně nedoporučil. Královský pár Jana Hlaváčová a Luděk Munzar jsou velmi příjemným bonusem.

plakát

13 minut (2021) (TV film) 

Vynikající dokument Víta Klusáka, který mě chytl a už nepustil. Drsné výpovědi lidí, kteří způsobili dopravní nehodu. Hodně tíživé sledování, i když je pochopitelně dost těžké některým akterům uvěřit jejich upřímnost, pokud nějakou upřímnost vůbec mají. I když ty nejpůsobivější momenty se skrývají v samotných rekonstrukcích těch nehod. 8/10

plakát

Na střeše (2015) 

Vlastně by z toho mohl být další příběh o klukovské partě. Jenže španělský kraťas Na střeše je něčím více. Velmi trefně je tu vidět, jak je těžké zapadnout do party, když si uvědomíte, že vás přitahuje někdo jiný, než by si přáli ostatní. A jak se pak bráníte takovému nařčení ze strachu, že byste byli z party vyobcováni, o případných nadávkách ve školním prostředí ani nemluvě. Snímek Na střeše vyniká nejen vynikajícím castingem mladých herců (především těch dvou nejstarších), ale též neotřelým filmařským zpracováním. Je to vidět hlavně na rozdílném zobrazení obou objektů, které kluci pozorují. Zatímco ženu vidíme v kalhotkách s odhalenými ňadry pouze na pár sekund, tak muž je kompletně nahý (včetně zabraného zadku) a navíc při sprchování. Tohle jasné naznačení, kdo z těch dvou představuje pro klukovskou partu skutečné vzrušení, je základem pointy celého kratičkého příběhu, totiž dvojí metr na pohled nahoty jako takové. Zatímco na nahé ženy jsme dávno zvyklí a už nás to nijak nepřekvapí, pohled na nahého muže nás většinou fascinuje, protože je to pro nás mnohdy stále nezvyk. Nahý muž v nás stále vyvolává otázky, vášnivé diskuse, dětská parta se kvůli němu ostře pohádá... a přitom ve skutečnosti záleží na tom, zda a jak jste vyrovnáni se svou vlastní sexualitou. Výborný a skvěle neotřelý počin.

plakát

Zátah: Vykoupení (2011) 

Opravdu byl The Raid natočen už před deseti lety? Vůbec to nebylo poznat. Strašná pecka. Ale fakt totální pecka, fantasticky natočená. Režie a choreografie bojových scén je něco neskutečného. A na Iku Uwaisovi jsem mohl oči nechat. Byl jsem nadšen každou pikosekundu.

plakát

Divá Bára (1949) 

Silný a bohužel stále aktuální film o předsudcích a pověrách, který se odvážně vymyká době svého vzniku. Úžasný herecký výkon Vlasty Fialové a dalších hereckých představitelů a představitelek. Režisér Vladimír Čech se nebál použití lyriky i expresionistických záběrů. Drama s hutnou atmosférou, jakých se v Československu tolik netočilo. Podobně silnou atmosféru se stále aktuálním námětem má jiný film podle povídky Boženy Němcové - V zámku a v podzámčí (1981) v režii Ludvíka Ráži. Divá Bára je mistrovským uměleckým počinem, který z hlavy jen tak nedostanete. Vřele doporučuji.