Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Horor

Recenze (8 108)

plakát

Zimní prázdniny (2023) 

No jo, už je to tak, po nějaké době mi byl způsoben skutečný divácký zážitek. Pravda, snímek bych vřele nedoporučil naprosté většině současné mladé generace; na lidech, kterým způsobí psychologické trauma i fakt, že se jim rozváže tkanička, by mohla tato záležitost zanechat doživotní následky. Člověka už navíc unavuje furtdokolové vysvětlování, že byly doby, kdy byla jedinou dotykovou obrazovkou ta televizní, a to jen v případě, že jste z ní utírali prach. Ano, to byl zároveň i důvod, proč mezi sebou lidé běžně komunikovali verbálně (slovy) i neverbálně (gesty) tváří v tvář. Už jen při čtení toho, co jsem dosud napsal, by se mohl nejeden dotykový (de)generát zhroutit, tak radši popojedu. Je zvláštní, když takhle zničehonic narazím na film, kterému nemám co vytknout. Ono by se samozřejmě něco našlo, jenže mně se nechtělo hledat, protože se cítím být silně zpohodován, spokojen a i teď, na začátku května, prostoupen vánoční atmosférou. Vánoční, lidský příběh o běžných lidech, který nesklouzl do klišoidního patosu, to se hned tak nevidí. P. S. Teď jsem to po sobě přečetl a došlo mi, že bych si silnější čtyřhvězdí sám před sebou neobhájil, takže přihazuji i chybějící pátý kousek a přidávám poznámku, že byl Paul Giamatti skvělý (opět). / Poučení: Librium zahání všechny chmury. Včetně těch vánočních.

plakát

Poslední království - Epizoda 9 (2022) (epizoda) 

No, potom, co jsem zhlédl z mého pohledu skutečně zmršenou pátou epizodu, bych se nenadál, že bych mohl ocenit některý z dílů páté série plnou palbou. A přece k tomu došlo. Ještě navíc k tomu došlo u epizody, která neoplývala akcí, při níž by na sobě lidé vzájemně páchali středověk, šlo spíše o konverzační záležitost, u jejíchž dialogů mě občas lehce mrazilo. Ani nevím, jestli jsem z toho, co jsem viděl více překvapen, nebo potěšen. / Poučení: Nepodceňuj kvalitní maskování.

plakát

Obchod na korze (1965) 

Těžko říct, proč mi trvalo několik desetiletí, než jsem se podíval na tento československý (ale buďme k sobě upřímní- slovenský), oskarový snímek. Fakt netuším, proč jsem jeho zhlédnutí tak dlouho odkládal, snad to bylo tím, že mě oceněné filmy mnohdy zklamou, ale jistě to opravdu nevím. Každopádně šlo z mé strany o těžko prominutelnou chybu a já se teď tak trochu stydím. Tohle byla těžká záležitost z doby, na níž, jak pevně doufám, nejsou běžní Slováci hrdí (o jejich politické reprezentaci mám v tomto směru oprávněné obavy), ale lehce mě znejišťuje fakt, že je Andrej Hlinka na mém oblíbeném Slovensku stále brán jako osobnost hodna obdivu a následování. No, nevím, strana, kterou založil, a zahraniční političtí lídři, s nimiž spolupracoval, ho v mých očích staví na úroveň Stěpana Bandery. Tvůrci nikterak nemlžili, ukázali tehdejší situaci ve vší syrovosti a geniálně obsadili obě hlavní role. Silný zážitek. / "Kde zákony ubližují nevinným, tam je ámen."/  Poučení: Zlá doba vyvolává v lidech to nejhorší. Ale někdy i to nejlepší.

plakát

Jo Koy: Po hlavě (2019) (pořad) 

Chelsea Handler zmínila Jo Koye ve svém speciálu tolikrát, až mě přesvědčila o tom, že by bylo vhodné, abych se s ním seznámil. Aloha! Jeho havajské vystoupení mě pobavilo tak mocně, až jsem mu přiklepl plný futrál pěticípých i přesto, že mi často opakované věty lezly mírně na nervy. Ve výsledku se to ale zase tolik neprojevilo, protože si mě Jo Koy získal svým rýpáním do záležitostí, do nichž se už dnes příliš nerýpe (radši). Takže jo, byla to sranda a určitě časem zkouknu i další dva jeho speciály, které jsem na Netflixu našel. / Poučení: Malcolm byl geniální rekvizitou. 5*-

plakát

Fern Brady: Autistic Bikini Queen (2024) (pořad) 

Dneska se mi s postávajícími komičkami mocně zadařilo. Netflix mi nabídl pro mě zcela neznámou Fern Brady a šlo o jasnou trefu do černého. Opět jsem se utvrdil v tom, že by měli být lidé, kteří se živí tvorbou humorů, nějakým způsobem mentálně narušení, protože to jejich činnosti evidentně prospívá. Fern Brady mě od počátku zaujala svým výrazným přízvukem i pro mě příjemně nakřáplým hlasem, a když to doplnila ještě kvalitními humory, neměl jsem o plné palbě žádné pochyby. Jo, jo, užil jsem si to a procvičil si bránici. / Poučení: Každý dobrovolník by si měl vzít příklad z Ollieho.

plakát

Chelsea Handler: Revoluce (2022) (pořad) 

Chelsea Handler jsem doposud nikdy neviděl, takže se ve mně zpočátku dost mísily pocity. Jaksi jsem si nemohl srovnat to, co vidím, s tím, co slyším. Po celou dobu jsem se totiž výborně bavil (miluju černý humor, a jak se ukázalo, žena se smyslem pro černý humor je ještě o úroveň výš) a zároveň mě poněkud rozrušoval pohled na ženu, která si po většinu času zachovávala kamennou tvář kyborga a ledový pohled odstřelovače. No, komičku, která dělá humory z pohledu bohaté, snobské bělošky, jsem zatím nezažil, a tuto premiéru jsem si fakt vychutnal. Jo, jo, vypadá to, že se mohu v oblasti humoru spolehnout na Židovky, obě naposled viděné byly skvělé. No, když to tak po sobě čtu, netuším, proč jsem hodnotil jen čtyřmi pěticípými. Hbitě to napravím. / Poučení: Pozor na žabky, ať se nepodíváš na Guantánamo.

plakát

Iliza Shlesinger: Hot Forever (2022) (pořad) 

Vždycky, když narazím na feministku, která nepotřebuje muže zabíjet, nebo jim odřezávat jisté tělesné partie, a naopak je ochotná jim poradit, jak na se postavit k situacím, kterým nemusejí zrovna rozumět, chvěji se nadšením. Už mám něco odžito, takže pro mě daná témata nebyla novinkou, přesto jsem si tento edukativní a brutálně vtipný speciál převelice užil. Iliza Shlesinger neotevřela jediné téma, při němž bych s ní nesouhlasil, a to mám všeho toho všudypřítomného, do extrému přebujelého, militantního feminismu plnou.... až po krk. Z toho pro mě vyplývá skutečnost, že tato postávající komička dělá něco setsakra dobře, a pokud si to, co řekla bere nějaký muž osobně, měl by si vyndat hlavu z místa, kam mu slunce nesvítí. / Poučení: Vždycky je radostí, vidět vítězství ducha nad hmotou.

plakát

Jimmy Carr: Natural Born Killer (2024) (pořad) 

Jimmy Carr je jedním z mála důkazů (přestože je zčásti Ir), že stará dobrá Anglie ještě není úplně mrtvá a že se ještě trochu cuká. Dostal jsem hodinový zážitek bez sebemenšího náznaku politické korektnosti, bavil jsem se naprosto skvěle a má bránice si prošla pořádným CrossFitem. Na tento speciál jsem se těšil od chvíle, kdy mě na něj Netflix upozornil, a okamžitě jsem do něj šel. Jimmy Carr se vrátil ve fantastické formě, předpokládám, že se mu podařilo širokospektrálně urazit snad všechny skupiny, které se s nadšením nechají urážet, aby pak vychrlily řadu nenávistných hashtagů, já jsem ale (kromě toho, jak jsem si to užíval) velmi pozorně poslouchal, takže mi neunikly ani ty zajímavé myšlenky, na něž také došlo. Vystoupení bych vřele doporučil všem matkám se smyslem pro humor, protože tentokrát si rozhodně přijdou na své (na rozdíl od těch otců, kterým smysl pro humor chybí). Paráda a jasná plná palba. / Poučení: Když už zariskuješ a navštívíš vystoupení postávajícího komika, nevyčnívej a omez své hlasové projevy. Jen malá rada.

plakát

Neal Brennan: Blocks (2022) (pořad) 

Dnes jsem viděl letošní speciál Neala Brennana, a protože mě zaujal, dopřál jsem si tento skok v čase, abych vyzkoušel, co dal dohromady před dvěma lety. No, nezbylo mi, než jít do plné palby, jelikož jsem utrpěl zvláštní zážitek. V první řadě to byla pořádná legrace, chvílemi přímo sranda (výroční přestřelka NRA vs US Army), při níž jsem dostal možnost důkladně procvičit bránici, místy šel ale humor kompletně stranou, atmosféra zhoustla, nálada potemněla a mně došlo, že Bill Burr není jediný postávající humorník s ne úplně fajn dětstvím a že komici budou asi mnohem poškozenější lidé, než jsem si myslel. Já jsem samozřejmě věděl, že jsou svým způsobem narušení, ale když tak poslouchám vzpomínky na dětství v podání Billa Burra, Taylor Tomlinson a nově i Neala Brennana, začínám si uvědomovat, že je stand up pro tyto komiky vlastně formou terapie a nebýt jejich traumatizujících zážitků, asi by nedokázali lidi takhle rozesmát. / Poučení: Keith bude asi pěkný bručoun.

plakát

Alfa samci - Série 2 (2024) (série) 

I napodruhé přistoupili pyrenejští tvůrci ke žhavým, současným tématům naprosto vynikajícím způsobem, a nejednou mi tak důkladně procvičili bránici. Politickou korektnost, mužský šovinismus, feminismus, homofobii, gendry, sociální sítě a mnohé další záležitosti dokázali inkvizitoři i ve druhé sérii podat podobně (a tedy skvěle) jako v první řadě a já jsem se u této jejich vztahovky výborně bavil. Pravda, tentokrát jsem už věděl do čeho jdu, takže mě to, jak na mě seriál působil, nepřekvapilo a s dobrým výsledkem jsem počítal. Pokud se dočkám i třetí série, určitě si ji nenechám ujít. / Poučení: Svět je zvláštním místem plným zvláštních bytostí.