Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (629)

plakát

Osvícení (1980) 

Výborně natočený horor plný napětí a strachu... ani ne tak ze všech těch duchů, které se v průběhu filmu objevují v záběrech, ale spíše strachu ze sebe sama, z těch vnitřních démonů, ze změn psychiky ve vypjatých a psychicky náročných situacích. All work and no play makes Jack a dull boy. Samozřejmě tím nejsilnějším na celém filmu je geniální psychopatický herecký výkon Jacka Nicholsona. Ovšem, ačkoli to píšu nerad, protože mám tohoto herce rád, stejně jako režiséra tohoto filmu, a připadá mi, že závěr filmu Nicholson zvládl lépe než by mohl kdokoli jiný, řekl bych, že jeho obsazení nebylo zcela dobrou volbou. Filmu trochu ubírá na děsivosti, když už v prvním záběru vidíme na první pohled trochu vyšinutou hlavní postavu (přičemž bláznivá minulost hlavní postavy se nám potvrzuje i během filmu). Mnohem více děsivé (a jak jsem se dozvěděl i mnohem více odpovídající knize, kterou si nutně musím přečíst) by bylo sledování "normální" postavy, která by až působením samoty pomalu ztrácela svůj rozum. Ale nevadí, film je to i tak působivý.

plakát

Pí a jeho život (2012) 

Takový hodně průměrný film... příběh je zajímavý, jeho symbolika taky. Ve filmu se sice nic zásadního neděje (až na úvodní ztroskotání lodi a závěrečné dosáhnutí vytoužené pevniny), přesto myšlenky hlavní postavy mohou tuto mezeru dobře vyplnit. Ty ovšem nejsou příliš převratné, už jsem viděl spoustu jiných filmů s velmi podobnou asijskou mystikou. Film navíc trochu potápí jeho grafická stránka. Nějak moc nemusím počítačově vytvořené umělohmotné krajiny, na kterých je to na první pohled vidět, ale které se tváří jako přirozené prostředí. A přiznejme si to, v tomto filmu není skoro nic jiného, ať už jde o fantazijní krajinu (kde by to bylo omluvitelné) nebo o reálný svět. Film mě neurazil, ale není to nic, co by mě dokázalo nějak nadchnout či ovlivnit.

plakát

Cizinec (1946) 

Nemůžu si pomoct, ještě jsem neviděl film od Orsona Wellese, který by mě zaujal. V tomto filmu se nám představuje poněkud lehčí téma, které však není doplněno ničím, co by mohlo zaplnit tuto mezeru. Film je zcela bez jakéhokoli napětí, což zrovna u něčeho, co lze označit za thrillerový film-noir je docela velký problém. Příběh filmu je velmi povrchní, vstupy promítání záběrů z nacistických táborů působí bohužel hodně nemístně (ve stylu "neradi přerušujeme vysílání, ale nyní se podívejte, proč naše tajné služby pronásledují bývalé nacisty"). A kamera, která by měla být silnou stránkou film-noir, je zde na velmi chabé úrovni, jen pár záběrů lze považovat za povedené. Nevím, nějak Wellesovi nemohu přijít na chuť.

plakát

Někdo to rád horké (1959) 

Na dobu (a svým způsobem i místo) svého vzniku hodně vtipná komedie, která je celou dobu tažena dvěma výbornými herci v hlavních rolích. Jejich transformace v ženy byla zřejmě v této době ještě originálním komediálním tématem, kterého se povedlo využít k natočení docela příjemné komedie. Dnešní humor (ačkoli jak který) se mi líbí více, ovšem musím uznat, že toto vůbec není špatné.

plakát

Technické souvislosti (2008) (seriál) 

Docela zajímavé dokumenty přibližující technicky výjimečné stavby. Představované souvislosti mnohdy jdou však až tak daleko, že se většina dokumentu týká jiných věcí... vlastností materiálů, fyzikálních zákonů a podobně. Občas jsou tyto vsuvky zajímavé, občas trochu mimo. Ale jinak je to pěkný dokumentární seriál pro všechny, které aspoň trochu zajímá stavitelství a architektura.

plakát

Nádherná Zelená (1996) 

Velmi příjemná hipísácká komedie. Nebyl jsem si vůbec jistý, co mě čeká... film mě ale nakonec potěšil svojí úžasnou vtipností a tím, že se dokázal vyhnout většině kýčů, které mohlo být s tímto tématem vnějšího pohledu na nesmyslnost lidského konání spojeno. A musím uznat, že přestože jsou občas trochu naivní, myšlenky a hlavní smysl filmu jsou prostě nádherné...

plakát

Count Arthur Strong (2013) (seriál) 

Některé díly jsou výborné (především skvělý druhý díl mimo jiné o provázení po stopách Jacka Rozparovače, který se hravě vyrovná Linehanovým nejlepším sitcomům), některé však průměrné (především první díl, který může mnohé méně fanatické fanoušky Linehana odradit od dalšího sledování sitcomu). Celkově musím uznat, že jde přes velkou srandu asi o nejméně povedený Linehanův sitcom. Svým pojetím mi nejvíce připomíná jeho první sitcom Father Ted... který se mi ale začal líbit až po několikerém shlédnutí, tak třeba to bude s tímto sitcomem podobné.

plakát

Habsburská monarchie (1994) (seriál) 

Didaktický dokument bez zajímavějších informací (pro absolventa střední školy) a zajímavějšího přínosu. Velké zklamání mi přineslo zaměření dokumentu pouze na českou etapu habsburské monarchie, což je velká škoda, ztrácí se tak velký potenciál představení celoevropského kontextu. Navíc je tak název dokumentu poněkud zavádějící... Obrazově se dokument ani nesnaží přinést něco lahodícího oku, prostě jde o klasické zoomy na dokumenty či obrazy (pouze výjimečně na stavby), sem tam rozhovor s historikem sedícím na lavičce před nějakou budovou vztahující se k probírané tematice. V pozadí zvukové stopy hrají nezáživné chorály, které spíše než atmosféricky působí neskutečně kýčovitě, vše je navíc proloženo velmi "vkusnými" interpretacemi dobových písní. Prostě bohužel klasický český dokument, který neaspiruje na to, že by něčím zaujal. Nemyslím si, že by se divák měl u dokumentu "bavit", ale unudit by se také nemusel. Děkuji tak opět Robertu Sedláčkovi, že představil českým tvůrcům historických dokumentů, jakou cestou by se měli vydat, pokud chtějí natočit poutavý dokument, který je nabitý důležitými informacemi, zajímavostmi i vtipem chytrých průvodců a navíc je na nich vidět geniální režisérská práce.

plakát

Žena v černém (2012) 

Taky jste si všimli, že tento velmi nepovedený film nemá závěr? Ne, že by šlo o napovězení nějaké myšlenky, kterou si má domyslet divák sám. Ten film prostě nijak neskončil. A to jsem si myslel, že britský horor z viktoriánské doby by mohl být zajímavý. No, mýlil jsem se. Což o to, námět filmu je sice klasicky hororový, přesto vcelku zajímavý. Ale to zpracování... viděl jsem zkrátka jen klasický béčkový horor zabalený do trochu zajímavěji vypadajícího obalu. Ten se ale také pod svojí neoriginalitou rozpadá a odhaluje jeden nudný lekací záběr za druhým, spoustu hlasitých skřípacích zvuků a děsivě vypadajících vraždících duchů, všudypřítomnou mlhu, která ale nevnáší ani kapku atmosféry, a herecké výkony, které nejsou vůbec ničím výrazné. No, nebyl bych ale tolik nespokojený, kdyby aspoň příběh k něčemu dospěl. Ale kam se ztratil závěr, nějaká dobrá pointa... nebo třeba vůbec nějaká pointa? Tohle se mi snad u filmu ještě nikdy nestalo... inu, originální dílo.

plakát

Hello, Friend (2003) 

Hodně vtipný krátký film o technických problémech s počítači, o výhodných nabídkách na internetu, o virtuálním světě, nekomunikujících firmách a tak vůbec... Graham Linehan prostě dokáže udělat výbornou do detailů propracovanou komedii z každého tématu. Ale přiznám se, nejvíce si mě získal odkazem na Kafkovu Proměnu :-) http://www.youtube.com/watch?v=_SUjoQ7QyeM