Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Horor
  • Animovaný
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (27)

plakát

Alita: Bojový Anděl (2019) 

Je to neuvěřitelné, ale Robert Rodriguez má zhruba po sto letech dobrý film. Alita je solidní adaptace kvalitní manga předlohy. Ano, je v mnohém zjednodušená a poameričatěná, ale ne přes čáru, základy tu zůstávají. A co se v trailerech zdálo být hlavní problém, čili počítačem vytvořená hlavní hrdinka, je rozhodně největší klad filmu. Alita je skoro od prvního momentu sympatická - a možná i díky těm velkým očím jí člověk věří tu naivitu, se kterou objevuje nový svět a se kterou se okamžitě zamiluje. No a pak je tu samozřejmě Christopher Waltz, který hraje sice pořád to samé, ale zatím to stále baví.

plakát

Joker (2019) 

Pro mě tam byl ten komiksový prvek spíš násilně naroubovaný a až do konce jsem nevěřil, že se koukám na zrod Jokera. Nebyl to nebezpečný sociopat, který sice vytváří chaos, ale za tím vším se skrývá plán - prostě jen blázen, který jedná a je vláčen událostmi. Joaquin Phoenix v hlavní roli září - a jako by soutěžil s Christianem Balem, kdo si kvůli roli víc zhuntuje tělo. Zhruba polovina filmu je o tom, jak Phoenix tančí ve spodním prádle. Je to nátlakový, skvěle natočený, zahraný a ozvučený film, který se s vámi snaží zacloumat, ale i dost předvídatelný, angažovaný a pomalu se sunoucí k očekávatelnému finále. Ovšem rozhodně stojí za vidění.

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) 

Masivní, dynamický a zábavný akční biják, který si pro sebe urvali dva "důchodci", Linda a Arnold. Ano, chvílemi je to až příliš uvědomělé a vysloveně dámská jízda, kde původní terminátor dělá spíš komickou vložku (což dává s přihlédnutím k většinu času naštvaným dámám smysl), ale akce je správně nařvaná a obvykle má i zajímavý nápad či prostředí. Solidní je i protivník, který je kombinací terminátora z jedičky a dvojky. Ano, když se člověk zamyslí nad tím, co se ve filmu děje, tak to nedává vůbec žádný smysl - ale to nedává u většiny akčních scifáren, tak proč to řešit.

plakát

Shazam! (2019) 

No, Strážci Galaxie to nejsou, ani poslední Thor - ale i tak je to pro mě nejzábavnější DC film posledních let. Je to vysloveně rodinný biják v duchu starých spielbergovek, s důrazem na důležitost rodiny, se sympatickými hrdiny (dětskými i dospělými), spoustou fajn vtipů a sem tam i nějakou akcí (ale o ní to fakt příliš není). Navíc je tu Zachary Levi, jehož jsem si oblíbil už v seriálu Chuck. Padouch tady hraje druhé housle (a jeho pomocníci jsou od sebe skoro nerozeznatelní, prostě šediví bubáci), ale to zase tak nevadí, protože hlavní je boj Billyho Batsona se superschopnostmi.

plakát

Jak vycvičit draka 3 (2019) 

Solidní rozloučení s animovanou řadou, která vám už dvakrát nabídla parádní draky a mix legračních a vážných momentů. Někdy i dost vážných. A trojka v tomhle není výjimkou, i když tady už vážně mají dětští diváci trochu smůlu. Nad akcí převládá dračí romantika a hlavním tématem celého filmu je loučení. Čili je to pro děti vhodné a velmi výchovné, neboť jim sděluje zásadní fakt: "Vidíš, kvůli lásce nakonec přijdeš o všechny kamarády."

plakát

Toy Story 4: Příběh hraček (2019) 

Ano, další naprosto zbytečné pokračování, které se snaží vydojit zavedenou značku, ale v rámci toho je to ještě pořád funkční a solidní. I přes chaotický začátek to rychle nabere na síle. Celé je to navíc o dost vážnější . ale když už tam nějaký vtip je, tak funguje. A oceňuju, že se film nebojí jít zase někam jinam.

plakát

Raubíř Ralf a internet (2018) 

Solidní pokračování. Nemá překvapivost jedničky, vtipných nápadů je méně, a tak trochu jsem čekal, že prostředí internetu bude více vytěžené (což by ale asi pak už nebylo moc pro děti). Naštěstí to pořád sviští velmi solidně a finále je silné jako Ralfův biceps. Zajímavé je, že film vychází víc z vnitřních problémů postav než z nějakých velkých zlosynů (byť jsou tady ty vnitřní problémy pěkně monumentálně zhmotněné) a že je to v podstatě ve výsledku dost posmutnělé.

plakát

Krvavá nevěsta (2019) 

Hra na schovávanou, ve které se hraje o život, je postavená jak na svižném tempu, zábavných zvratech, hlavní hrdince, ale i na tom, že její protivníci nejsou unifikovaná masa, ale každý k tomu má jiný přístup, někteří váhají a pochybují a některé to spíš otravuje. Navíc to můžete brát i jako symboliku o fungování a důležitosti rodin. Příbuzenstvo je prostě peklo. A to ani nemusí uzavírat smlouvu s ďáblem.

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Marvel zopakoval to, co se asi předtím povedlo jen Impériu vrací úder. Nechal diváky totálně v šoku. Tady navíc diváky naladěné pohodovou atmosférou. Bratři Russoové mají nejen cit pro žánr, ale i inteligenci a dobře vědí, co dělají. Jen si tedy nastavili laťku na poslední díl zatraceně vysoko.

plakát

Spider-Man: Paralelní světy (2018) 

Tohle bylo překvápko. Trailery slibovaly neškodnou řachandu, ale film vyrukoval s emocemi, hororovými scénami a dynamickým vizuálním stylem, který skvěle pracuje s komiksovou grafikou. Spider-Man se navíc vyprostil ze zavedeného marvelovského vesmíru, stvořil si vlastní svět a přinesl zajímavého hrdinu. Plus je to asi nejživelnější, nejpestřejší a nejdivočejší animovaný film, který můžete vidět.