Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor

Recenze (18)

plakát

Cosmopolis (2012) 

V první řadě nechápu hodnocení tady na ČSFD (aktuálně pod 50%) a už vůbec tolik jednohvězdičkových hodnocení. Přiznávám, že jsem Cronenbergův obdivovatel, ale i on už mě pár filmy zklamal (např. Pavouk), jenže tenhle snímek se mezi jeho slabší rozhodně neřadí, právě naopak. Dost mě potěšilo, že poprvé od Crash David konečně natočil pořádně komplikovanou ujetost, kterou opět nelze než obdivovat, ať už z hlediska dílčích scén nebo celkového vyznění. Ty super hlášky sem ani nemá smysl vypisovat, byla by jich hromada. Ano, nekouká se na to lehce a chce to dát alespoň dvakrát. Napodruhé už mi bylo mnohem jasnější, o čem se kdy mluví a ještě víc jsem si film vychutnal. Obecně sice Cosmopolis působí jako film pro intelektuály, ale pár věcí koukání na něj výrazně usnadňuje: 1. Robert Pattinson (jo, je to neuvěřitelné, ale on nejen že konečně hraje, ale hraje naprosto famózně, navíc prakticky nesleze z plátna), 2. obrazová estetika (interiér supersnobácké odosobněné limuzíny v kontrastu s tím, co se děje venku a co kamera sleduje téměř výlučně z auta), 3. děj plyne naprosto nepředvídatelně (a u kterého filmu se to dnes dá říct?).

plakát

Ďáblova dílna (2007) 

Abych pravdu řekl, už jsem těmi novodobými evropskými válečnými dílky kapku přejedený, a i když má Ďáblova dílna v rámci tohoto subžánru poměrně originální příběh, je natočená natolik nezajímavě (stylem spíš do televize) a natolik postrádá napětí nebo jakýkoliv moment překvapení, že se prostě výš než na 3 hvězdičky nevyšplhá. Navíc mi moc nesedl představitel hlavní role a místy bylo vyprávění až extrémně zkratkovité, což filmu v mých očích také nepřidalo. Za zhlédnutí to určitě stojí, ale Oscar za cizojazyčný film - nevím, nevím.

plakát

Dexter (2006) (seriál) 

1. série 100%, 2. série 100%, 3. série 70%, 4. série 100%, 5. série 90%, 6. série 100%, 7. série 100%. A to asi hovoří za vše. S výjimkou několika úvodních dílů třeté série Dexter za šest sezon neztratil dech a nepřestal mě dostávat na seriál až neuvěřitelně vypiplanou psychologií. První série nemá chybu a se svým perfektním gradováním a dech beroucím závěrem je u mě mezi sezonami na prvním místě. Dvojka nebyla o moc slabší, a i když ne vše a všechny postavy se úplně povedly, tak je tato série výjimečná už jen tím, že loveným je sám Dexter (a má to grády). Trojka je jasně nejslabší, protože Miguel Prado je mezi ostatními záporáky (ehm - myslím záporáky, kterým nefandíte) jasně nejslabší. Na druhou stranu i tato série zhruba od poloviny parádně graduje a závěrečné epizody mírné zklamání z úvodních dílů v pohodě vynahrazuí. Čtyřka je kapitolou pro sebe samou už jen díky fenomálnímu Trinitymu (John Lightow) - vedle vraha s chlaďákem nejlepší záporák. Navíc má tato série hned několik momentů, u kterých jsem ztratil dech. Pětka je opět jiná a opět super a ani nevím proč bych tady nedal plný počet, možná to přehodnotím. To u šestky s nejvyšším hodnocením neváhám vůbec - Dexterovo seznamování se s vírou v kontrastu s dvojicí psychoušů vraždících právě v duchu víry nemá chybu. Tu jsem neshledal ani u zatím poslední sedmé série, která se parádně vyhrotila a překvapivě nabrala v posledních epizodách úplně jiný směr, než to původně vypadalo. Bod pro scénáristy. A navíc přišla na scénu nová, zatraceně hezká a zatraceně zajímavá ženská. Takze další stovka do sbírky... Osmá a závěrečná série bohužel docela zklamání, navíc s neuspokojivým koncem :-( Jinak ale jeden z TOP seriálů.

plakát

Disturbia (2007) 

Maximálně pohodová záležitost. Disturbia je jedním z filmů, na které se dá koukat pořád dokola a neomrzí. Samozřejmě nepřináší nic nového, ale je zatraně svižně natočená, plná sympatických (nikoli jen zdobných) teenagerovských tvářiček a především díky Shiovi LaBeoufovi je to fakt zábava. Ten kluk prostě umí a po Transformers a Disturbii má našlápnuto na slušně hvězdnou kariéru. Jo a velké plus tvůrcům za úvodní bouračku a za to, že chytře zapojili do děje všechny ty technické krámy, které jsou dnes nezbytnou součástí pokojů náctiletých. Kupříkladu scéna z domu údajného vraha, zprostředkovaná hrdinům i divákovi přes televizi, do které vysílá signál chaotická digitální kamera v rukou na smrt vyděšeného týpka, je prostě perfektní.

plakát

Hanna (2011) 

... Tolik hvězd ale jen za novátorský režijní styl, kterému nelze odolat, a za nabušený soundtrack. Herci samozřejmě taky super, aby taky ne, jenže příběhově je to tak moc promarněná příležitost, až škoda mluvit. Být Hanna propracovanější (a klidně o hodinu delší), mohla být filmem roku a ne jen další ukázkou mimořádného talentu Joe Wrighta...

plakát

Mlha (2007) 

Po pomalejším rozjezdu, který je tady ale zcela na místě, rozehrává Frank Darabont zatraceně napínavou studii lidských charakterů v sakra průserové situaci, kdy nikdo neví co se děje, jen to že jde o život. To vše se odehrává v malé samoobsluze, obklopené neprostupnou mlhou, ve které něco je (a to něco má pořád hlad). Není to klasický horor, chybí tomu i lekačky, ale to je jenom dobře. O příšery, přestože se jich tu nakonec objeví poměrně dost, tady totiž vůbec nejde. Největším nebezpečím si jsou navzájem bezradní lidé a prvopočátkem toho všeho je bláznivá křesťanská fanatička (skvělá Marcia Gay Harden), která bere veškeré dění jako spravedlivý boží zásah. Frank Darabont nenatočil očekávaný horor, ale svým typickým elegantním stylem nám podává poutavé sci-fi drama s několika drásajícími a mnoha nezapomenutelnými scénami, pár stříkanci krve a vskutku lahůdkovou poslední půlhodinou s moc moc vydařeným závěrem. Opravdová lahůdka.

plakát

Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007) 

Film veterána a zasloužilé legendy Sidneyho Lumeta stojí především na fantastických hereckých výkonech ústředního dua Hoffman/Hawke - to se zkrátka musí vidět. Zatímco u oscarového Hoffmana herecká genialita nijak nepřekvapí, Ethan Hawke snad konečně umlčel mnohé zlé jazyky, které o něm mluví jen jako o "hezké tvářičce". V mých očích se tady Hoffmanovi minimálně vyrovnal. Vydařený je i příběh dvou bratrů, kteří se pro peníze rozhodnou udělat šílenost, která nakonec skončí ještě větší šíleností a divák tak má příležitost sledovat dokonalou studii pokřivených charakterů, které ještě víc zdeformuje jeden zločin a následující nevyhnutelná série průserů. Zabodoval i sám Sidney Lumet, který se vzhledem ke svému dnes už pokročilému věku nebál otevřených sexuálních scén a obecně natočil svůj nejnovější snímek maximálně syrově. Snad jen mohl být jeho "ďábel" krapet kratší, čehož šlo docílit častějším zásahem ruky střihačovy (místy to bylo opravdu viditelně třeba), ale na druhou stranu k tomuto silně depresivnímu snímku s úmyslně pomalým tempem nakonec ten staromilský styl á la Clint Eastwood prostě sednul. Velmi vydařené dílko a jedno z nejpříjemnějších překvapení poslední doby.

plakát

Opravdová kuráž (2010) 

Pro mě docela zklamání. Zpočátku se mi Opravdová kuráž dost líbila. Fajn rozjezd, říkal jsem si. Jenže uběhla hodina a pořád se to nerozjelo, a když to po necelých dvou hodinách skončilo, a vlastně se pořád vůbec nerozjelo, tak jsem s nezaujetím dokoukal závěr, šel spát a v hlavě měl jen poslední díl druhé série Dextera, který jsem sjel před Opravdovou kuráží. Jinak řečeno, tenhle film mě i přes pár zajímavých míst, hezkou kameru a skvělého Jeffa Bridgese nechal naprosto chladným. A vadila mi ta na Coeny nevídaná předvídatelnost, a to původní film neznám. Lehký nadprůměr a hromada oscarových nominací tentokrát nepochopená.

plakát

Piraňa 3D (2010) 

Nesnáším filmy bez scénáře a postavy tak tupé nebo tak otravné, že jim to ohlodání až na kost přejete, a Piraňa 3D je toho všeho dokonalým příkladem. JENŽE... Alexandre Aja už dokázal, že je žánrový machr a tímhle filmem to jen potvrdil. Žrací scény jsou perfektní a navíc se Aja, obzvlášť při vskutku velkolepém finále, díky své bizarní představivosti neomezuje jen na řádění tisícovek piraní, ale uvidíte třeba i co se stane, když se vlasy zamotají do lodního šroubu a ten se pak naplno rozjede - hnus, jako x dalších věcí v tomhle filmu. Ovšem když to někdo s hnusem umí a nevyužívá ho jen samoúčelně a dementně (Hostel), je to náramně zábavná podívaná, která stojí za zopakování. Jak říká POMO, Aja sice na takových filmech plýtvá talentem, na druhou stranu natočit tenhle film někdo jiný, zřejmě bych tak vysoko nehodnotil. Už kvůli houfům bab nahoře bez... A minimálně půl hvězdy nahoru je za kouzelné podvodní hrátky dvou nahých pornohereček. Co dodat... Aja by udělal adrenalinovou a tak trochu rajcovní zábavu vhodnou k doporučení dalším divákům snad i z hov.. 7/10 (viděno ve 2D v originálním znění)

plakát

Resident Evil: Zánik (2007) 

Zdaleka nejlepší díl série, nebo lépe přečeno - první skutečně povedený. Po nevýrazné jedničce a bezduché Apokalypse má Zánik konečně grády, konečně je jak se patří vizuálně nadupaný (pěkné kamerové nájezdy), akce je dobře a přehledně sestříhaná, a Milla - radost pohledět víc než kdy předtím (nesouhlas s tím, že by potřebovala plastiku, jak tady zaznívá - je dokonalá:) A poprvé v rámci série se taky v Zániku objevily scény, které se mi vryly do paměti (především perfektní pasáž s infikovanými vránami). Prostě příjemné překvapení.