Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Akční
  • Drama

Recenze (121)

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Smekám, pane Mangolde....Zprvu jsem měl pochyby, ale atmosféru filmů Spielbergových se vám podařilo nakoukat a využít skvěle. Tahle jízda jednoduše překonala o tolik Křišťálovou lebku, že si pět hvězd zaslouží. Nepočítal jsem s tím, že by se tento díl mohl rovnat původní trilogii z osmdesátých let. Jedná se však o poslední film s Indym, jak ho doposud známe a jsem rád za toto důstojné a dobrodružné zakončení. Je dobře, že digitalizovaný Ford byl jen na začátku, protože tento osmdesátiletý herec se dostal kvůli roli do vynikající formy a své charisma si udržel. Artefakt je tady dokonce možná nejzajímavější ze všech dílů a Jonesova kmotřenka s malým klukem tvoří po boku archeologa podobné trio jako v mém oblíbeném Chrámu zkázy. Vzhledem k odkazům na minulé filmy je toto pro fanoušky povinnost a zároveň napínavá pecka. Tyto akčňáky zůstanou už navždy v mém srdci a doufám, že nepřijde nikdo, kdo se pokusí tuto sérii v budoucnu oživit nějakou prvoplánovou napodobeninou bez Harrisona Forda. P.S. Po titulcích bohužel není žádná scéna navíc :D

plakát

Hale and Pace (1988) (seriál) 

Občas parádní scénky jako například šachy nebo ,,Čumíš na mě", ale celé epizody už nebývají tak povedené. Většinou navíc pointa divákovi dojde dříve než má a ty písničky nakonec často nepobaví vůbec. Možná je na tomto seriálu nejlepší český dabing Ladislava Potměšila a Martina Veldy.

plakát

Liga mužské moudrosti (2021) (seriál) 

Sice velmi krátký seriál, ale dost povedený. Současnou extrémně korektní dobu a společnost se mu daří parodovat na jedničku. Není tu ani tolik zabijáckých kameňáků, ale spíše absurdní situace a ty rozhodně pobavit dovedou. Obdivuji Danielu Drtinovou, která dokázala, že je pro každou legraci. Největší zásluhu má však Petr Čtvrtníček jako nebinární soudce....tedy pardon, myslel jsem SOUDČE. Bylo jsem sitcomem velmi potěšeno a proto jsem mu dalo patřičné hodnocení. Děkuji, pane Skórko. Takový scénář by nevymyslel ani Karel Havlíček....ani Borovský.

plakát

Smrtonosná past (1988) 

Asi se nikdy nestanu fanouškem akčních thrillerů, ale naprosto chápu, že je tenhle film kultem. Všechno začínalo klidně a obyčejně, ale jakmile dorazil záporák v podání skvělého Alana Rickmana, kterému člověk přál jen to nejhorší, biják se najednou rozjel. Vánoční atmosféru tedy rozhodně navodí i mladý Bruce Willis s kouty ve vlasech, bosýma nohama a hustou hláškou na jazyku.

plakát

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) 

Po dalším zopakování této legendární série musím bohužel u čtvrtého dílu ubrat jednu hvězdičku. Možná, že film sám o sobě působí dostatečně akčně a dobrodružně, ale původní trilogii nesahá ani po kotníky. Film DOBYVATELÉ ZTRACENÉ ARCHY vyniká ve všech směrech. Má skvělou zápletku, brilantně napsané postavy, je výborně natočený a hlavně se zrodila ta nejikoničtější dobrodružná postava slavného archeologa Henryho Jonese jr. Právě proto film nikdy nezestárne a zůstane navždy legendou, alespoň pro mě. Druhý díl CHRÁM ZKÁZY je často zmiňován jako slabší a je pravda, že oproti jedničce je děj a vyvrcholení zápletky na nižší úrovni. Na druhou stranu tu máme velmi zajímavé a temné prostředí indického paláce, dva zábavné Indyho pomocníky, velmi silnou scénu s vyjmutím srdce zaživa, honičku v důlních vozících a řadu dalších plusů. Toto pokračování je místy až hororové a ze všech dílů má jednoznačně nejlepšího záporáka. Veškeré zábavné prvky jsou pak důvodem, proč mám druhý díl Indiana Jonese na seznamu nejoblíbenějších filmů. POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA se stylem vrací k jedničce. Jako protivníky tu máme nacisty a k Indyho dobrodružství se mimo Sallaha a Marcuse Brodyho přidává Henry Jones v podání Seana Conneryho. Právě dvojice Ford a Connery funguje výborně a třetí pokračování vyniká hlavně ve vtipných situacích (viz. setkání Indyho s Hitlerem nebo vyhození nácka ze vzducholodi). Uběhne 20 let a tvůrci natočí film s názvem KRÁLOVSTVÍ KŘIŠŤÁLOVÉ LEBKY, který rozhodně není špatný a má řadu plusů, jako je zasazení příběhu do doby padesátých leta využití komunistů jakožto protivníků nebo například scénky s ledničkou a obřími mravenci. Oproti původní trilogii toho však chybí tolik. Postava Mutta nebyla sympatická a vedle Harrisona Forda bohužel působila víc jako akční hrdina než hlavní postava. Tím, že je film z roku 2008, tak může samozřejmě využít spoustu CGI efektů, které se však nikdy nevyrovnají slavné scéně z prvního filmu, kdy se Indy přichytí bičem náklaďáku a je táhnut po drsném terénu...........Tento komentář píši ve chvíli, kdy vyšel oficiální trailer na pátý díl, který by se měl česky jmenovat ČÍSELNÍK OSUDU. Jelikož jsem velkým fanouškem této série, tak samozřejmě nepředpokládám, že by film měl snad překonat původní kultovní trilogii, ale rozhodně jsem zvědavý, co všechno nám nabídne. P.S. Tvůj ikonický klobouk dolů Harrisone, že jsi do toho šel. Na osmdesát let rozhodně vypadá tento herec perfektně a je stále v kondici.

plakát

Dobytí severního pólu (1987) (divadelní záznam) 

Rozhodně doporučuji všem fanouškům Járy Cimrmana upřednostnit tento záznam před tím z roku 2006. I když ten pozdější je taktéž naprosto geniální a Bořivoj Penc podává dobrý výkon, tak na roli náčelníka se podle mě více hodí právě Jan Kašpar, který sice ztvárnil Němce, ale hlavou srdcem a nohama je Čech! Navíc musím vyzdvihnout Ladislava Smoljaka, jehož Frištenský je nezapomenutelný...Prostě role ušitá na míru, stejně jako Zdeněk Svěrák ve hře Záskok.

plakát

Tenká modrá linie (1995) (seriál) 

I když se za čas objeví nějaký skutečně dobrý vtip, tak je velká škoda, že tu Rowan Atkinson nemá více prostoru na komediální výstupy jako kupříkladu v Černé zmiji. Takhle je to bohužel jen průměrný britcom z prostředí policejní stanice. Z postav je tu vedle Fowlera nejvtipnější jeho podřízený mladý tajtrlík Goody, kterému jeho herecký představitel dal skvělou nezkušenost a i lehkou zženštilost. Někdy mi až vadily afektované výstupy detektiva Grima. Určitě nejlepší fóry se však podařilo vytřískat z nudného sexuálního života inspektora Fowlera a jeho manželky, která ho vždy přistihla s místní starostkou v tu nejnevhodnější dobu. Právě díky těmto perlám by si fanoušci Atkinsona neměly nechat tento seriál ujít.

plakát

Já, Olga Hepnarová (2016) 

Tento snímek je po vizuální stránce přímo bezchybný. Kostýmy, rekvizity a prostředí se povedlo skvěle zasadit do doby normalizace a já tomu po celou dobu filmu věřil. Hlavním problémem je však to, že čin Olgy Hepnarové je sice  zajímavý a v naší historii ojedinělý, ale jestliže se k němu dostáváme až v pozdější části filmu, musí být záživný i děj před tím. I když hlavní polská herečka podává dobrý výkon, tak bohužel seznamování se s postavou déle než hodinu už začíná nudit. O tomto případu se v budoucnu jistě rád dozvím víc prostřednictvím nějakého dokumentu nebo knihy, protože mě bohužel tento film neoslovil. Rozhodně ale věřím, že je řada diváků, kterým by se právě pomalé tempo k následnému vygradování děje hodilo. Nicméně jednu věc musím opravdu pochválit. Ve filmu není záměrně žádná hudební stopa a to byl podle mě, společně s černobílým obrazem, ten nejlepší nápad tvůrců.

plakát

Párty Hárder: Summer Massacre (2022) 

Nejsem fetišista, koprofil, neonacista, feťák ani nic podobně zvrhlého, ale tahle komedie se mi jednoduše líbila. Ono ani není divu, že jsou tyhle filmy pro diváky tak šokující a oblíbené, když čeští režiséři za posledních let (samozřejmě jsou i výjimky) točí jen samé Romány pro ženy, Ženy v běhu, Ženy v pokušení atd. Tady jsou v pokušení úplně všichni, kteří se účastní divoké jízdy na Mácháči, kde jsem já sám byl jako malý, ale takhle si ho tedy úplně nepamatuji...nejspíš se to tam od té doby dost změnilo. Řezníkovu hudbu rozhodně neposlouchám, ale jak to tak vypadá, tak jeho humor ve filmech jsem si oblíbil. No dobře, občas jsou ty vtipy jen čistě o nechutnosti a ani se jim nedá smát, ale jinak jeden krutý a černý vtípek stíhá ten další a já se směji přesně tak, jak by to mělo u komedií být. Rozhodně daleko lepší než první díl, který byl podle mě vtipný jen do chvíle, kdy začala samotná party a pak film ztrácel dech. Tady je tempo filmu s načasováním vtipů skvěle vyvážené a vlastně mi ani nevadilo, že se výletu neúčastnil Peťa z jedničky, ale Poulíček, ke kterému jsem měl sice odpor, ale pobavit uměl. Určitě chci taky pochválit narážky na první díl, ale hlavně animaci historky u táboráku, která mě ještě teď děsí....Mimochodem počkejte si po titulcích na závěrečnou scénu, ta za to rozhodně stojí.

plakát

Euforie (2019) (seriál) 

,,Celý svět je jeviště a všichni lidé na něm jenom herci´´ - Touto větou, kterou jsem právě vymyslel, by se daly charakterizovat poslední dvě epizody druhé série a vlastně i celý seriál. Tvůrci jednoznačně skvěle vykreslují ty nejzávažnější a aktuální problémy společnosti. Často se setkávám s názorem, že tenhle seriál je o drogové závislosti, ale to není pravda. Hlavní protagonistka Rue, která je mimochodem perfektně ztvárněna Zendayou, má sice nejzajímavější osobnost a příběh, ale máme tu i středoškolského manipulátora s perverzním otcem, dvě nejlepší kamarádky mezi kterými dojde k vážnému zvratu, dívku, která má kvůli své nadváze nízké sebevědomí.....a takhle bych mohl psát o každé postavě. Všichni tady mají dokonale propracovaný charakter a příběh, což je hlavním plusem seriálu. Díky tomu vidíme svět mladých teenagerů s nejrůznějšími špatnými vlastnostmi, které tvoří úrodné pole pro kvalitní drama. Ovšem po tomhle všem co píšu určitě neodpovídá moje recenze hodnocení. Já jsem se totiž do seriálu skutečně zakoukal až někdy v průběhu druhé série. Kdyby se ta první nesla v podobně vážném duchu, kdy dochází k důležitým a záživným zvratům a kde hlavní postava nemá dlouhé monology, které (až na pár výjimek) jsou nezáživné. Tím ale nechci celou první sérii zahazovat, celé je to můj osobní pocit a otázka vkusu. Nicméně rozhodně všichni herci a tvůrci, které jsem měl tu čest vidět mají obrovský potenciál a já doufám, že je uvidím i v budoucnu.