Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (157)

plakát

Království nebeské (2005) 

Je škoda, že na čt2 nedávali directors cut, protože podle toho co jsem tu přečetl je ta 144minutová verze vpodstatě takovým polotovarem skutečného Království nebeského od Ridleyho Scotta. Nicméně i ta stála relativně za to. Orlando se jak už to jednou bylo, vydává jakožto kovář na vyšší výpravu a dle mého neselhal, plus Ridley to s těmi historickými dramaty prostě umí.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Jedno z mála pokračování, kde jsem se ani trochu nebál zklamání. Pokračuje to ve stejném megalomanství jako 1. část s tím, že se nám děj sune masivně dopředu a otevírá nové možnosti do dalšího pokračování. Pro mě jen trochu škoda nevyužitého potencionálu Stellana Skarsgårda, kterého si pěkně připravili v 1. části, kde působil jako docela hrozivý záporák. Ovšem Austin Butler zase naopak příjemně překvapil tím, jak vlastně působil jako takový odraz Chalameta na druhé straně.

plakát

Kladivo na čarodějnice (1969) 

Totální peklo, až v tu chvíli kdy se pořádně zamyslíte nad tím co se kdysi skutečně dělo vám tenhle film bude připadat jako jeden z nejtemnějších horrorů. Ne z filmového horroru jak ho klasicky známe, ale z uvědomění si, těch naprosto nelidských činů, které jsou všechny pravdivé se dostaví strach z kruté reality, jelikož se tyto odporné činy neděli naposledy v 17. století při čarodějnických procesech. Film, který si snad nikdo nemůže oblíbit. Právě proto je ale tak výjimečný, protože nám dokáže ukázat pravdu tak jak byla a ty pocity nám přiblížit co nejdetailněji, abychom ho mohli nenávidět a zároveň plně docenit.

plakát

V Bruggách (2008) 

Když bych někomu vyprávěl o čem to je, tak by ten někdo nejspíš řekl, že to musí být hrozná nuda, protože se vpodstatě za celou tu dobu ani nic moc nestane. Tenhle film ale stojí kompletně na 3 hlavních postavách, které jsou geniálně napsané, a se kterými vás jednoduše baví trávit čas, hlavně tedy s Rayem a Kenem, kterým to spolu neskutečně sedlo a jejich představitelé je zahráli líp než skvěle, Fiennesův Harry tomu pak na konci dodal pořádnou šťávu. A co se týče oněch samotných Brugg? Nazval bych to asi jako jako Harry, je tam jako v pohádce.

plakát

Texaský masakr motorovou pilou (1974) 

Tak Leatherface bude snad ještě větší magor než Mike Meyers, když k tomu připočtete ještě ostatní členy jeho milé rodiny, tak byste v Texasu prožili opravdu vysněný výlet, tahle rodinka vás velice mile přivítá, až na to že VŮBEC.

plakát

Stvořitel (2023) 

Stručně a jednoduše, vizuál a audio zatraceně dobrý, to proč to nebude 5/5 je nedotažený a málo propracovaný scénař. Nechce se mi říkat, že je to škoda, protože to nebylo špatný, ale ten lepší scénář tomu prostě chyběl.

plakát

Insomnie (2002) 

Další maestrův film, který mě nedostal napoprvé. Ano je to stejný případ jako Interstellar, u kterého jsem tu po prvním zhlédnutí absolutně mylným dojmem dal 4 z 5 a napodruhé jsem to šel akutně změnit. Insomnia mě dostala až po třetím zhlédnutí, ale i tak se jí povedlo. Věděl jsem do čeho jdu a o to víc se těšil na jednotlivé scény, které jsem následně o dost víc ocenil. Při scéně kdy spolu poprvé Al Pacino a Robin Williams navázali kontakt mi bušilo srdce, konečně jsem docenil tu genialitu ve vztahu jejich postav. Je to zaručeně nejsilnější stránkou celého filmu. Napoprvé na mě Insomnia působila jako zcela běžná kriminálka, která nemá nic navíc, ale ona opravdu má něco navíc, něco co já zprvu nebyl schopen vidět. Těm co tady tomu po prvním zhlédnutí dali 4 hvězdy jako já, bych doporučil to ještě minimálně jednou nebo spíš dvakrát zkouknout a zaměřit se na ty nejlepší aspekty a především na ten, který jsem tu vyzdvihl. Možná Insomnia působí jako jedna z mnoha ohraných kriminálek, ale to skutečně není, ve skutečnosti je něco víc.

plakát

Telefonní budka (2002) 

Tak tenhle borec že má na starosti pád celé Batmanovské značky před příchod Chrise Nolana? Člověk by si po tom, co zrežíroval Joel Schumacher film Batman a Robin na to asi opravdu nevsadil, ale tohle bylo tak originální a tak dobře zpracované, že jsem tomu nemohl uvěřit, za hodinu a 15 minut, což se zdálo jako by to bylo půl hodiny se nenašla jediná slabší minuta. Pro mě neskutečné překvapení.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Takoví to když se těším půl roku na předpremiéru filmu od svého neoblíbenějšího filmového tvůrce, do kterého ještě k tomu obsadil mého neoblíbenějšího herce, tak zrovna pár dní před vydáním musím odjet na místo, kde poblíž není jediné dostačující kino pro Oppenheimera a kde jsem musel být celý měsíc a kde jsem umíral touhou po zhlédnutí této další brilantnosti toho geniálního člověka, děkuji pane Nolane opět jste to dokázal, dostat se do mé hlavy minimálně na týden. Zatraceně jak skvělé to zase bylo, 3 hodiny efektního debatování o výrobě a následcích nejmocnější zbraně světa, kde se vystřídá celkem dost postav, které jsou ale všechny dostatečně zapamatovatelné a mají svůj účel, jsem moc rád za obsazení Cyliana Murphyho do hlavní role, kterou si zasluhoval už dost dlouho. Když bych mluvil efektech samotného výbuchu, tak jak to udělat líp než použít kvůli filmové scéně opravdovou bombu, samozřejmě nijak. Film roku 10/10 tady prostě není o čem.

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

S odstupem Stevena Spielberga se většinové kouzlo vytratilo, neplatí to ovšem tolik jako v případě třeba Pirátů z Karibiku nebo Star Wars. Tady ještě Mangold svojí kvalitou ještě jakš takš stíhá, ale chvílemi dost pokulhává. Záporák fajn, Indiho parťák v podání Heleny byl otravnější verzí Shiova Mutta a Teddy nebyl zdaleka tak zábavný jako Shorty z Chrámu zkázy. Jako celek to funguje ještě snesitelně, nicméně ten pravý feeling ze všech čtyř Indiho filmů, tu už jednoduše tolik není. Nenudí to, ale jak už jsem řekl, prostě už tu není Steven, kdyby to on natočil přesně takhle jako Mangold, nejspíš bych byl přísnější, ale jelikož to je 1. i poslední Mangoldova zkušenost s Inianou Jonesem, tak hodnotím pozitivně 6/10.