Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (383)

plakát

Matrix (1999) 

Jedinečné. Doporučuji. Poslepováno z tisíců střípků jiných nápadů. Third Eye kombinovaný s Ghost in the Shell říznutý Alenkou v říši divů, biblí a solipsizmem a hrou na církev obecně. Dobří umělci kradou a někdy se to povede k dokonalosti.

plakát

Romeo a Julie (1996) 

Jedinečné. Doporučuji. Romeo a Julie, kde se střílí pistolemi. Shakespeare by plakal radostí!

plakát

Milí lidé (2010) 

Jedinečné. Doporučuji. Romantická úchylárna o tom, že se vyplatí počkat. Přes všechny strasti to nějak (pozitivně?) dopadne. Pozoruhodné.

plakát

Jupiter vychází (2015) odpad!

Zapomenutelné. Nedoporučuji. Těšil jsem se na hluboké, byť třeba okopírované, myšlenky. Nenašel jsem. Věřím však tomu, že sourozenci (taky si nemůžete zvyknout neříkat jim "bratři"?) ještě vstanou z popela a ukáží zač je toho loket.

plakát

Divočina (2014) odpad!

Zapomenutelné. Nedoporučuji. Byť nenásilně kopíruje Into the Wild, hodí se je porovnat. Wild má navrch pro propracovanější hlavní postavu, její backend. Motivace hlavní postavy je uvěřitelnější, hůře však řešení některých problémů, jež hrdinka musela reálně čelit. Vedlejším postavám však film nenechává tolik místa. Reese je skvělá, ale v porovnání s Cheryl Strayed (reálná osoba, dle které byl film natočen a která se ve filmu taky objeví) nemá toho správného ducha. Nečiší z ní ta tuna nabalených problémů, chybí jí to "hobo" odhodlání někam se ztratit, prostě se sebrat. Reese to hraje jako naivní holka z města, která má všeho dostatek a tak nějak se k tomu připletla, kdežto kniha se po rychlém přeletu podobně netváří. Bojím se, že z toho tvůrci udělali tak trochu "Pravou blondýnku v divočině".

plakát

Kód Enigmy (2014) odpad!

Zapomenutelné. Nedoporučuji. Ač se snaží, Benedikt film neutáhne. Pokud víte, kdo byl Alan Turing, případně kdo všechno konstruoval stroj Ultra, film bude pro vás zklamáním.

plakát

Co jsme komu udělali? (2014) odpad!

Zapomenutelné. Nedoporučuji. Rasisticky laděná francouzská komedie, ve které se stane právě tolik, co v traileru. Dialogy jsou napsány umně, chybí lepší střih, nebo vůbec jakákoli přidaná hodnota (vizuály, hudba...). Celé to působí jako delší díl nízkorozpočtového seriálu. Na nejúspěšnější francouzský film roku je to žalostně málo.

plakát

Vynález (2004) 

Jedinečné. Doporučuji. Neznám inteligentnější film, který pro svou náročnost potřebuje absolutní koncentraci a desítek "skoků v čase přehrávače", aby šlo mnohé scény pochopit. Prakticky žádná část filmu není přímo ve filmu vysvětlena, divák má možnost pouze nezaujatě nahlížet na děj. K filmu doporučuji titulky, značně ulehčují orientaci se v jemných nuancích rozhovorů a dějových vodítkách. Zaměřte se na: telefony, automobily, sluchátka, počty hlavních postav, party, Grangerovu úlohu, "vypravěče".

plakát

Prolomit vlny (1996) odpad!

Zapomenutelné. Nedoporučuji. Lars von Trier je citový vyděrač, jehož cílem je vnutit divákům chuť se po filmu sebrat a vyvraždit či jinak znesvětit půlku "dobrem" pohrdající vesnice. Ač rámcové, nechutně dlouhé. Některé postavy postrádají smyslu, jiné mohli by vykresleny lepe být.

plakát

Rohy (2013) odpad!

Zapomenutelné. Nedoporučuji. Rozporuplné. Fantasy detektivní úvod do čtení (satanské?) bible. Příjemný spád, zajímavě vykonstruovaný příběh zabíjejí debilní dialogy a zvlášť, co se "upřímných částí" týče. Úchylné dialogy, které šokují v knize, nefungují ve filmu, kde působí lacině. Přestože jednotlivé postavy jsou prakticky dopředu nalinkované, dá se zde objevit jakýsi vývoj (advokát a otec), ale je to docela tristní. Ocenil bych příště bez CGI animací, dokreslení dobra-zla lze vytvořit i jinak. Snímek by mohl častěji užívat náznaků, než opakovat celé scény (kupř. začátek), ale to lze odpustit, jsem náročnější neprůměrný divák. Líbily se mi odkazy na Harryho Pottera / Hermionu ("je těžké mě zabít", "Bowie"...) ze kterých jde cítit, že Radcliffe jím už v podvědomí zůstane.