Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Dokumentární

Recenze (110)

plakát

Matrix Revolutions (2003) 

Pekelný zakončení úžasný trilogie, která rozhodně není o tom, že někdo bitkuje ve virtuálním prostoru. Akci v týhle sérii vnímám jako úplně podřadnou (skvělý doplněk) a hlavní je ta velká alegorie, kterou Wachowský vnesly do filmů, které určily kinematografii 21. století. Nejenom, že tahle série nasadila laťku ku*va vysoko, ale je to dílo, na který stojí za to se dívat pozorně a hledat v něm hloubku, která krásně vyplívá z příběhu. Ikdyž toho střílení bylo na můj vkus moc, Neova linka udává směr a zastře veškerý filmový nedostatky.

plakát

Matrix Reloaded (2003) 

Filmově rozhodně slabší než jednička, ale vzhledem k tomu ,že k prvnímu dílu nemám sebemenší výtku, jinak to dopadnout ani nemohlo. Příběhově důležitej kus eposu ,kterej má mimo revoluční akci a osobitýho looku velkej přesah. Reloaded dává jak sobě, tak předchozímu filmu hloubku, čímž ho pozvedá z už tak dokonalý pozice.

plakát

Matrix (1999) 

fuckin perfect!!

plakát

Atlas mraků (2012) 

Nečetl jsem knihu a nedělám si iluze, že v ní je vše kreativnější, složitější a imaginativnější. Wachowski se pustily do nelehké látky a ač je původní předloha jistě lepší, film drží pohromadě a je neskutečně zábavný. Zklámání jsem cítil vlastně až na konci, kdy je jednoduchou formou divákovi vše dovysvětlováno, jakoby to nebylo zřejmé z průběhu tří hodin:). Ty utečou jak voda, jen škoda, že se tvůrci neodvážili pro experimentálnější formu ..

plakát

HyperNormalisation (2016) 

Silný kafe. Není jednoduchý vstřebat něco takovýho najednou (já to dal natřikrát). Curtis nemá zábrany a v dokumentu o vývoji moderní společnosti, kdy středobodem je usa, servíruje surový a strašně autentický (skoro)tři hodiny. Vyprávění, který by na takhle dlouhý ploše normálně neobstálo je protkaný oldskoolovou hudbou a nekompromisníma záběrama, který rozhodně drží pozornost.

plakát

Alexander Veliký (2004) 

Stone na prostoru tří a půl hodin (director’s cut) předvádí osobní epos velikána Alexandra. Výprava, režie, herci, kulisy- úžasný! Vadila mi však forma “skákavého” vyprávění, kdy jsem spíš čekal monument A-Z (něco jako kubrickův Spartakus). Tempu filmu to nijak nepomůže a dramatičnosti dle mýho taky ne. Emoční paleta postav je znát pouze u hlavního hrdiny, zbytek je komparz, na kterém se může král makedonský vyřádit. To nutně není výtka;) 7/10, někdy si to dám znovu..

plakát

Apocalypto (2006) 

Precizní zpracování prázdného “příběhu”. Gibson mohl snímek zasadit v podstatě do jakékoli doby a kultury a výsledek by se nijak nezměnil. V indiánském brutusu vidím jen nevyužitý potenciál, kdy je mayksá civilizace vykreslená strašně jednoduše a bez jakékoli přidané hodnoty. Tři hvězdy patří perfektní výpravě a citu pro každý detail ,který Mel Gibson bezesporu má..

plakát

Psycho (1960) 

Hitchcock si dal záležet, aby každý aspekt Psycha byl dokonalý. Film má proto výborné výkony herců, skvělou hudbu a režii, reálie... na tu dobu naprosto přelomový film a chápu kult, který kolem něho vznikl. Přesto místo “lásky na první pohled” u mě převládá “jen” obdiv.

plakát

Závrať (1958) 

Hitchcockova atmosféra vtahuje každým záběrem, ale pečeť doby je u struktury příběhu znát. Některý scénaristický obraty jsou dnešnímu divákovi těžko uvěřitelné, proto je potřeba dívat se na film optikou té doby. Snímek zároveň vyžaduje maximální soustředěnost, čehož já nebyl schopný docílit (moje chyba!). Vidět to před půl stoletím, jsem urvanej! Příště už třeba ocením psychologii postav, která je bezesporu provedená bravurně, nadčasový snímek to však není..

plakát

Chicagský tribunál (2020) 

Konvenční jak Brno.. Sorkinovi dialogy baví a udrží pozornost celý film, to je ale vše čím film zaujme. Postavy jsou zábavné na úkor uvěřitelnosti a dramaturgie tak jednoduchá, že to ke konci začne lézt krkem. Podívaná (jen) na večer, bohužel.